Pályázási kiskáté

2009.07.09. 23:02

Annyi ismerősöm érdeklődik nálam lelkesen arról, hogy hogyan lehetne a brüsszeli csapokra rácuppanni, hogy érzésem szerint ennek érdemes egy posztot szentelni.

 

Mi kell ahhoz, hogy biztosan nyerjek pénzt?

Ügyesen és szabályosan megírt pályázat, megfelelően jelentős társadalmi-gazdasági célok, parádés megtérülési mutatók, önrész.

 

De komolyan...

Döntéshozói kapcsolatok, pályázatíró zsebének megtömése, saját célok rátuszkolása valamelyik kiírásra, sok pénz, kellően "nyitott" beszállítók.

 

Akkor inkább nézzük a részleteket. Mi a baj a kiírásokkal?

A pályázati célokat poltikusok megrendelésére írják ki. Akik két dolgot szeretnének: pénzt és újraválasztást. Az előbbiből adódik, hogy a meglévő vagy jövőbeni (tehetős) cimboráiknak próbálnak kedvezni, utóbbiból pedig olyan magasztos célok buknak elő, mint környezetvédelem, foglalkoztatási ráta, energiabiztonság, elmaradott térségek felvirágoztatása, stb.

 

Tegyük fel, hogy én tényleg elmaradott kistérségi mikrovállalkozó vagyok. Akkor most örülünk?

Sajnos nem. Pl. a magasztos eszmék valószínűleg nem a te kocsmádat helyezik előtérbe. Viszont ha a pesti vállalkozó bejelenti a székhelyét a szomszédhoz, már veled együtt indul...

 

Kivételesen mégis találtam egy pályázatot, ami szimpatikus és többé-kevésbé rám passzol. Hogyan tovább?

Az első kérdés, hogy amit csinálni akarsz, az valójában a te céljaidat szolgálja-e, vagy csak belemagyarázod. Pl. menő lenne a kocsmába egy új szellőztetőrendszer, de valójában elég kinyitni a nyolc ablak valamelyikét.

 

Végiggondoltam, és hiszek abban, hogy a teheneim jobban tejelnek Bach zenéjére. Most már indulhatok?

Lapozz a kiírás végére, és nézd meg, hogy mennyi önrész kell. Általában max. a felét adják, a másik felét neked kell beletenned. Vagy megbeszélni a beszállítóval, hogy adja papíron dupla áron, de ez manapság már elég macerás. Ja, és az utófinanszírozást se felejtsd el. Először mindent kifizetsz, majd odaadják a megítélt hányadot.

 

És akkor hogyan fizessem ki a beszállítókat, szolgáltatókat? Nekem nincsenek otthon millióim.

Hát ez komoly gond. Vagy kérsz a banktól rövid futamidőre (többletköltség), vagy kérsz előleget, de az korlátozott mértékű és nem azonnal jön. Jobb híján maradhat a teheneknek a traktorpöfögés hangja.

 

Na azt már nem! Valahogyan összekapartam a pénzt, még mindig lelkes vagyok, már alig várom, hogy bömböljön az Örömóda (mármint az istállóban). Kezdhetem?

Sajnos nem. Addig nem kezdheted meg a beruházást, amíg be nem adtad a pályázatot. De ha biztosra akarsz menni, akkor addig, amíg meg nem nyerted.

 

Szuper, máris küldök nekik egy mail-t, és be is van adva a pályázat, ugye?

Nem egészen. Inkább keress egy pályázatírót, aki jó pénzért megírja helyetted. Több száz oldal, számítások, kimutatások, igazolások, mellékletek, prezentációk. Neked erre nincs időd (hogy a szaktudásról ne is beszéljünk), hiszen akkor ki van a gáton? (A Duna meg ugye gyün.)

 

Mindegy, hogy melyik pályázatírót választom? Nekem a feleségem unokaöccsének a barátnője azt mondta, hogy az ő kollégájanőjének a férje ott dolgozik, ahol elbírálják, és szívesen vállal ilyesmit.

Sajnos egyáltalán nem mindegy. Fontos a szaktudás, de ugyanilyen fontos a "kapcsolati rőke", "lobbierő" is. Hogy finoman fogalmazzunk.

 

Tegyük fel, hogy megírtuk a pályázatot, be is nyújtottuk. Mehetek a CD boltba zenét válogatni?

Ráérsz. Az elbírálás általában nem egyik óráról a másikra megy, és a pozitív döntés után még a szerződéskötés sem egyszerű, hónapokig elhúzódhat.

 

És ha jó a pályázat, akkor legalább garantáltan nyerek?

Van ilyen kiírás is, de a komolyabbaknál nem. Több lépcsős döntési folyamat van, előellenőrzés, pontozás, értékelés, döntőbizottság. És nem utolsósorban a rendelkezésre álló pénzmennyiség, ami függ attól, hogy még hányan pályáznak ugyanarra.

 

Megnyertem, leszerződtem, volt egy kis ünnepség is. Még kicsit fáj a fejem, de már azon agyalok, hogy most mi jön? Hozhatom a hangszórókat?

Most hozhatod. Megvalósítod, közben milliméterre odafigyelsz, hogy mindent betarts, amit vállaltál. Hozod a bevételi, megtérülési, foglalkoztatási, profit, stb. mutatókat, és bízol benne, hogy lesz haszon őszire.

 

Hát persze, hogy lesz! Már alig várom, hogy utalják a nagy halom pénzt. Nem lehet készpénzben kérni? Ennyit még úgysem láttam egyben.

Nem, sőt. Majd utalják, ha beadtad az elszámolást, a jelentéseket, azok mellékleteit, a kifizetett számlákról mindenféle bizonylatot, majd az egészet leellenőrizték, eleget tettél a hiánypótlásnak, majd letelt a 30-90 napos fizetési határidő, megszűnt a világválság és kitört a világbéke.

 

Ez nem olyan veszélyes, pikk-pakk meglesz, és megkapom a pénzhegyet. Ezzel ugye vége?

Korántsem. Vállaltad, hogy még évekig fenntartod a beruházásból keletkezett rendszert, termelsz vele, hozod a megtérülési mutatókat és minderről negyedévente egy vaskos jelentést adsz le. Barátságosan (vagy legalább látszólag barátságosan) fogadod a helyszíni ellenőrzést, és reménykedsz, hogy nem kérik vissza kamatostúl, amit adtak.

 

De miért kérnék vissza? Hol ronthatom el?

Elsőként ott, ha a tehenek képletesen is leszarják Bach-ot, és nem növekszik a bevétel. Vagy pl. vállaltad, hogy felveszel öt új embert, és őket fél év múlva kirúgod, mert nincs rájuk szükség. Vagy elrontod a jelentést. Vagy lebukik a "kapcsolati tőkéd". Vagy nincs rajtad sapka.

 

Azért ez elég nagy horror. Végezetül még egy kérdés: Szerinted belevágjak?

Nézelődni mindenképpen érdemes, de a legfontosabb, hogy ne hagyd, hogy a pályázat vegye át a hatalmat a döntéseid felett.

 

Tetszett? Szívesen olvasnál ilyesmit? Javasolj témát most!

A stílusért köszönet az Index Szájbarágó fejlesztőinek.

hülyeségszint: (5/5)
szerintetek: (3,7/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://kioktato.blog.hu/api/trackback/id/tr321237336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudtad? 2009.07.10. 10:03:00

Mikro vagy és pénz kéne? Jó vicc!Akárcsak a tavalyi évben, idén is meghirdette az NFÜ a GOP-2009-2.1.1/A - Mikro-, kis- és középvállalkozások technológia fejlesztésére irányuló pályázatát. Nemes gesztus, de tényleg.Az alapvető cél a mikro-, kis- és középv…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Durchzugabwicklungskommandant 2009.07.10. 11:07:03

Öööö... az Örömóda az Beethoven

kaboca36 2009.07.10. 11:26:41

akkor ez most hogy is van???

aki rendesen vállalkozni akkar az szopik, aki valakinek az ismeröse az meg milliárdokat zsebbel, aki a kisebbséghez tartozik az meg automatikusan kapja a milliokat????

lásd seprükészitésre évi 250 milla

ne csodálkoz hogy tönkre ment ez az ország. ot hever 1000 millio Euro kihasználattlanul az emberek meg azt se tudják mi van

keserumandula · http://sarnyai.hu 2009.07.10. 13:39:43

Szigetvári álomtitkár úr egykori cégének mottója az volt: Kommunikáció a dolgok néven nevezésének művészete.

No, itt éppen az zajlik, bár kétlem, hogy az NFÜ tótai összeget fizetne a blog szerzőjének. :)

kioktató · http://kioktato.blog.hu/ 2009.07.10. 13:42:29

@Botfülű Suzan Boyle hasonmás: köszönöm

kioktató · http://kioktato.blog.hu/ 2009.07.10. 13:50:17

@keserumandula: Sajnos tényleg nem fizetnek. De nem rossz ötlet! :)

StanLee · https://newsroll.net 2009.07.10. 14:14:12

A post maga nagyon jó.

GOP-2009-2.1.1/A - Negatív tapasztalat a részemről. Már maga a kiírás is nagyon jó (volt), mert csak 2 teljes lezárt üzleti évvel lehet pályázni. Saját céget 2007. elején alapítottuk, lett volna pénz a szükséges fejlesztésre, önerőre, de így sajna támogatás nélkül kell megoldani a dolgot.
A településlista is okosan összeállított: pl. székhelyünk Szeged, de a telephely Hódmezővásárhely. Vásárhelyre akartuk a fejlesztést, de ott nem támogattak volna minket, csak szegedi megvalósítás esetén.
A beszerezni kívánt eszköz hordozható - mivel el tudom vinni valahová, és nem a megvalósítás helyén használhatom csak, megint nem kaphatok támogatást rá.

Szóval megy a szöveg, hogy pályázzunk, meg fejlesszünk, meg itt a rengeteg zsozsi, de ha már alapból nem tudok megvalósítani valamit, mert a kiírás olyan, amilyen, el is megy az ember kedve a pályázatírástól.

Szóval most nem tudom, hogy örüljek-e vagy sem annak, hogy nem pályázhattam? Ha csak a fenntartási időszakot veszem figyelembe, tényleg visszakérhetik a pénzt vagy azért mert van rajtam sapka, vagy azért mert nem. Mindennek megfelelni nem egyszerű.

kioktató · http://kioktato.blog.hu/ 2009.07.10. 14:44:04

@StanLee: köszönöm a dicséretet és a megerősítést. Sajnos ilyen példákkal találkozom én is.
süti beállítások módosítása