A tegnap este nem hagy nyugodni: ha nekem a saját vállalkozásom ajtajában kétszáz méteres sor állna, mit tennék?

Gazdaságelméleti vitát folytatnék a kereslet és kínálat örökérvényű összefüggéseiről?

Esetleg unottan sorszámot meg pogácsát osztanék a sorbanállóknak?

Hát nagy bödös francokat!

 

1. Megnézném, hogy miért megy lassan a sor, azaz hol van a legszűkebb keresztmetszet. Jelen esetben ugye a választói névsor, a bizottság létszáma és a szavazófülkék száma kerülhet szóba.

2. Végiggondolnám, hogy melyiknek milyen módszerrel lehet növelni az ügyfélkezelés kapacitását.

- a névsor ugye ábécé sorrendben van, így könnyen csinálhatok 2-3-4 sort, kezdőbetű szerint (ha nincs ábécé rendben, akkor belépek a számítógépbe, és nyomtatok egyet)

- a bizottság létszámát a törvényes maximumra növelem, majd megnézem, hogy esetleg milyen kiegészítő tevékenységet bízhatok még másokra (pl. pecsételgetés)

- a bizottsági tagokat 3-4 óránként lecserélném pihenni

- szólnék a gondnoknak, hogy bármiből, amit talál, azonnal fabrikáljon szavazófülkét (ha kell, szekrényajtókból és függönyökből

3. Mindezeket azonnal végrehajtanám (kb. 30-60 perc alatt), majd folyamatosan még 20-30 percig figyelném, hogy hol akadozik a folyamat, és ha kell, tovább csiszolnám a dolgot.

4. Dörzsölgetném a kezem, hogy lesz haszon őszire...

No persze ha nem az enyém, és úgyis mindegy, akkor hagynám a francba, hátha megúnják és maguktól hazamennek.

Csak azt felejtjük el, hogy az eladandó áru most a DEMOKRÁCIA. Ha nálunk nem kapják meg, a vevők keresnek "kiegészítőket" vagy átmennek a szomszédba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kioktato.blog.hu/api/trackback/id/tr111915421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP és az amerikai nagykövet 2010.04.13. 09:57:36

1. Richard Field az LMP legnagyobb szponzora. 2. Index hír: "LMP: a központba érkezett az amerikai nagykövetEleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet három munkatársával az LMP központi irodájába érkezett. Schiffer András az LMP vezetői...

Trackback: Hülye törvényhozók, hülye végrehajtók 2010.04.13. 06:45:24

Két kérdés a mi kedves sorállásos botrányunk kapcsán:1) Kedves törvényhozók!Mi a fenének kellett (nagyjából) választókörzetenként egy szavazókörre korlátozni az igazolással szavazókat?Az alkotmánybíróság csak azt kifogásolta, hogy a két forduló között ...

Trackback: Tévéztem 2010.04.13. 06:42:26

Éjjel négy érettségizett ember hosszasan azon vitatkozott, hogy hogyan kellett volna viselkednie a szavazókörökben az illetékeseknek. Nem értették, hogy amikor látták, hogy nagy a tömeg, miért nem osztották meg a listát és csináltak még egy helyet (sz...

Trackback: Nincs Fidesz 2/3, avagy elemezzünk kicsit 2010.04.13. 00:05:41

Kedvem támadt egy kicsit az elemezgetéshez és, hát mit is mondjak, elég érdekes eredmények jöttek ki. Főként Orbán büszkesége vitt a dologra, hogy már zsebre is tette a maguk fix kétharmadát és azért valljuk be, erről az utca emberének elsőre a „...

Trackback: A szavazási technika jövője 2010.04.12. 23:34:05

Ahogy olvasgattam ezt az infantilis cikkecskét, eszembe jutott pár dolog, és rögtön leírom, mert hanem ellopják az ötleteim (mert több is van :-).Az ugye köztudott, hogy Magyarország a szavazás technikája terén le van maradva. Nem mintha nem állna rend...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.12. 23:34:27

A poszt jó, persze csak viccnek.

Én már voltam szavazóbizottsági tag, úgyhogy ismerem a dörgést.
Privatizélni nyilván nem lehet, de a rendszert lehetne rugalmasabbá tenni, mégpedig.... elektronikus szavazással.

DoubleB 2010.04.12. 23:34:41

nagyon hasonló gondolataim támadtak nekem is.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.04.12. 23:37:54

Nem lehet csak ugy delegaltakat szerezni, azoknak eskut kell tenniuk, stb...
A nevjegyzekbol sem hiszem, hogy csak ugy ki lehet lapokat tepni, szerintem plombalva volt...
Szoval ez a bejegyzes egy vicc...

manor 2010.04.12. 23:52:08

Beszédes volt az OVB vagy OVI fejes reakciója arra az újságírói felvetésre, miszerint hogy lehet, hogy nem intézkedtek korábban a kialakult sorok miatt, hiszen a tévék már a déli hírekben bemondták, hogy helyzet van: "Nem néztük a tévét".
Ezek után csoda, hogy csak ennyi fennakadás volt.

Earendil 2010.04.12. 23:53:54

A szűk keresztmetszet: névjegyzékbe kézzel kell beírni egyesével az adatokat az igazolásos szavazók esetén, a névjegyzék össze van plombálva, törvény tiltja a szétszedését. Nem az ötletek hiányoznak, a váltott lovakat mindenhol megszervezték, sőt, külön segítőket vezényeltek ki, valamint póttagokat. Az nem segít sokat.

ksziksza (törölt) 2010.04.12. 23:56:53

Nem talált. A szűk keresztmetszet a következő volt: egy néni kézzel írta le a személyiigazolvány, lakcímkártya adatokat egy szép nagy leporellóban összehajtogatott papírtömbre.
A vicc az egészben az volt, hogy miután én előre bejelentettem, hol akarok szavazni, annyit tettek, hogy töröltek a lakóhelyem szerinti névjegyzékből, de a másikba nem vettek föl! Ez a procedúra volt az, ami így meghosszította az egészet.
(és elég gáz, ha nem volt meg nekik elektronikusan, hogy ki hová megy. ha meg megvolt, miért nem lehetett előre kinyomtatni azt is, mint a lakóhely szerinti szavazókét?)

kioktató · http://kioktato.blog.hu/ 2010.04.13. 00:13:42

@ksziksza: Tehát jól értem, hogy egy Nagy Szent Üres Tömb volt, amire hét órát kellett várni?

Nekem ez az egész (különösen az OVB élő közvetítése) úgy tűnt, mint lényegtelen részletszabályok mögé bújó, azt túldimenzionáló, pozíciójukat féltő hivatalnokok okoskodása, joggal való visszaélés.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.13. 00:47:12

Csak az idióta jogszabálymódosítást nem kellett volna 2006-ban elfogadni, ami kijelölte, hogy egy választókerületben csak egyetlen, előre kijelölt szavazókörben - nem pedig tetszés szerintiben - választhatnak az igazolással szavazók.:-/ Sokkal egyszerűbb lett volna a többi szavazókörben dolgozó tag - köztük jómagam - plusz oktatását megoldani az igazolással kapcsolatban, mint végigcsinálni egy ilyen cirkuszt.

gitáros 2010.04.13. 00:56:31

"saját vállalkozásom ajtajában kétszáz méteres sor állna, mit tennék?"

Elsősorban szentségelnél, hogy lekésed a Szívek szállodáját... :)

brazileiro 2010.04.13. 01:23:43

Nagyon jól keresnél... :-)

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.04.13. 03:47:06

Baszki, ez egy választás, nem magánvállalkozás. Senki nem mert semmit csinálni, nehogy emiatt megtámadják az eredményt (Lendvai még így is bepróbálkozott). A közigazgatásban félti most mindenki a seggét, ezért inkább nem improvizáltak. Minden ment a maga útján, szép lassan, a törvényes keretek között, mert abból nem lehet baj.

Azokat küldeném inkább gályára, akik ezt a barom törvénymódosítást kitalálták ill. megszavazták...

bean 2010.04.13. 05:44:01

Ekkora éktelen baromságot. A törvény volt rossz nem a végrehajtás, leülhetsz, elégtelen.

BKV reszelő 2010.04.13. 06:06:04

Szóval nem az a szűk keresztmetszet, hogy "a néni kézzel veszi fel az adatokat", hanem a jó drágán "közbeszerzett" vir, ahová minden igazolásos megjelenését fel kellett vinni. Ez egy csoda rendszer, lassú mint a csiga, paraszt kontaktokkal és egyéb szar emberekkel a központban - mintha valami minisztériumba mennél ügyintézni ha velük beszélsz, szinte sérti őket, hogy dolgozniuk kell a delláért - valamint az, hogy valaki kitalálta, nekünk nem jó a máshol bevált több megabites adatátvitel jó erős, mondjuk 1024 vagy több bites erős egyirányú titkosító eljárások, hanem a vir gsm modemmel kell kommunikáljon 9600 bpi sebességgel. Ez ám a korszerű !

BKV reszelő 2010.04.13. 06:08:35

+ ez a hatékony bajnai ötlet, hogy egy választókerületben csak egy szavazókör fogadhat igazolásost....nem is értem ezzel mit védenek ki a gyors munkán kívül.

stratez 2010.04.13. 06:32:39

Lehet itt poénkodni, de a helyzet annál rosszabb. Ennek az ovinak, meg az ovébének az illetékesei heteken át szajkózták, hogy mennyire fel vannak készülve mindenre. Ha a dolgot csak erről az oldaláról vizsgáljuk, már senkinek nem lenne szabad hivatalban lennie a tagok közül. Van egy másik aspektus is. A kormányzó szocialisták azt bírták nyilatkozni, hogy a Fidesz a hibás (erre egyébként esküdni mertünk volna, amikor Lendvai Ildikó feltűnt a választási horizonton), mert ezt az egész törvényt ők találták ki. Mi csak megszavaztuk. Ez utóbbit már én teszem hozzá. Na ha ez a magukat MSZP-nek nevező társaság itt tejjel-mézzel-nokiásdobozzal folyó kánaánt csinált volna az elmúlt 8 évben, akkor is megérdemelnék, hogy hatalom közelbe ne kerüljenek soha többet. Van egy olyan érzésem egyébként, hogy nem is fognak.

magyar bucó 2010.04.13. 06:32:59

A választók névjegyzéke egy példányban létező, hiteles dokumentum, amibe az igazolással szavazókat kézzel kell beírni, adataikkal együtt. Nem szétszedhető, nem duplikálható.
A törvény van elbaszva, helyben csak annyit tudnak tenni, hogy a leggyorsabban író ír bele.

magyar bucó 2010.04.13. 06:33:50

@BKV reszelő: 2007-es törvény, ezt még gyurcsány kúrta el.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.13. 06:51:33

@magyar bucó: A törvény sehol se írja, hogy a névjegyzék egy példányos lehet. Arról nem is beszélve, hogy ha pl. abc sorrend szerint szétválasztom néhány "alpéldányra", akkor az attól még lényegében egy példány, mert mindenkinek a neve csak egyszer fog szerepelni benne.

A törvénymódosítás persze hülyeség volt, de lehetett volna gyorsítani a szavazást, a mostani kifogások csak a felelősség elhárítására szolgálnak.

Nick Leeson 2010.04.13. 06:52:33

@BKV reszelő: Nem csak erről van szó.
Ha nem egy kerületbe küldenék az embereket, attól függetlenül spontán is kialakulhatna 700-800 emberes sorban állás.
Be kéne vezetni az informatikát.
Egyszerűsíteni, gyorsítani, modernizálni az egészet.

Egyébként egyre többen fognak "átjelentkezni". A mai munka és tanulási lehetőséget egyre inkább az adják ki, hogy sokan élnek távol a hivatalos lakhelyüktől. Szerintem alapjában szar az egész úgy ahogy van...

Én vidéken vagyok hivatalosan bejelentve a szüleimnél, Pesten lakom albiban (mert itt van meló). Egy csomó dolog van ami miatt haza kell utaznom intézkedni (persze munkaidőben, szabadságot kivéve). Holott majdnem 10 éve Bp.-élek...

magyar bucó 2010.04.13. 06:54:36

@BKV reszelő: A választó összes adata (név, lakcím, anyjakínja) elfér egy kilobájtban. Ez a leglassabb GSM hálózaton is átmegy nulla másodperc alatt.

Nick Leeson 2010.04.13. 06:57:26

@magyar bucó: Pontosan. Egyébként meg digitális aláírással szerintem akár otthonról is röhögve lehetne szavazni, internet-en keresztül.
Még a részvétel is nagyobb lenne...
Külföldről is röhögve pár kattintással meg lenne oldva a szavazás.

is 2010.04.13. 08:00:00

ez a szétszedhető jegyzék nekem tetszik. ha meg az átjelentkezést meg kell tenni sok idővel előtte, akkor miért is kell kézzel felvinni az adatot, miért is nem nyomtatják ki előre? tudják, hogy melyik kör, oda van átjelentkezve, pont ez a törvény tette lehetővé, hogy megondjuk, hogy melyik körben fog megjelenni az átjelentkezett.

na itt az elbaszás, sem a törvényben, sem máshol. nyomtassátok ki az átjelentkezettek adatait is, ne csak a helyben szavazókét, és akkor csak alá kell írni, barmok!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.04.13. 08:32:32

ez mi, szdsz blog?
az állam rossz gazda?
a vállalkozók meg hibátlanok?

Grigorij 2010.04.13. 08:39:45

Látom itt is csak idáig jutnak az emberkék...

Az senkinek nem tűnik fel, hogy ez az átszavazósdi pontosan a kommunisták fuvarozós módszerével egyezik meg?

A fidesz átcsoportosít emberkéket más, kritikus körzetekbe: XI ker. XIII. ker. Szeged, Pécs....
Majd ott megpróbálják megváltoztatni a korábban rendre más eredményt!

Mert egy szintén ROSSZ törvény lehetővé teszi, hogy a csak 1 napra odalátogatók ne csak a területi listára, hanem az egyéni jelöltekre is szavazhassanak!!!!

És aztán otthagyják a valódi lakosoknak az ő jelöltjeiket!!!

Egy sima CSALÁS!!!!

John Doe3 2010.04.13. 08:51:39

@magyar bucó: nem Bajnai, hanem Salamon Fidesz-KDNP-s képviselő ötlete volt, és az egész parlament egyhangúlag (!) szavazta meg. A hülyeség ui. kedves kolléga úr, független a pártállástól.

Martian (törölt) 2010.04.13. 08:59:25

Ha egy máshol szavazó átlagban 100 mp alatt végez, lehetne sorszámot húzni, ami a gép rányomtatja, hogy X óra Y percnél előbb ne is jöjjön vissza, de utána már valószínűleg nem kell sokat várnia.

nozz 2010.04.13. 09:12:56

@Grigorij:
Hát én pedig a XI. kerben szavaztam, mint átjelentett és nem fuvarozós módszerrel. Miért gondolod, hogy húsvét utáni héten megint hazamegyek, nem vagyok nyugger, nincs ingyen... Ha meg már átjelentettem magam, csak azért is szavaztam, mégha 3 órát kellett ezért sorban állni.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.04.13. 09:17:55

Már csak a lényeget nem tudtam meg: MI VOLT A SZŰK KERESZTMETSZET????

A törvény melyik mondata tiltja azt, hogy (pl. OVB engedéllyel és jegyzőkönyvezve) nem lehet több darabra szétszedni, majd a végén összeragasztani azt a listát? Az "egy példány" kitétel egy másodpercre sem sérül. (gyengébbek kedvéért: ha a Mona Lisát szétvágom ollóval, attól még nem lesz 4 db Mona Lisa)

Ha pedig nem tudták az oda átjelentkezettek pontos listáját és ezért kellett minden adatot kézzel felvenni, akkor valakit sürgősen meg kell nevezni (nyilvánosan) és ki kell rúgni. Arról nem is beszélve, hogy ez mekkora választási csalásra ad lehetőséget. Ha megvolt előre a lista, de nem volt kinyomtatva, akkor meg azért kell valakit sürgősen megnevezni és kirúgni.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.04.13. 09:32:02

Ott ültem idegeskedve és a TV csatornák között kapcsolgatva: azon az estén szerteszét hemzsegő rengeteg újságíró közül egynek sem jutott eszébe rákérdezni a lassúság pontos okára és egynek sem jutott eszébe folyamatosan közvetíteni hogy az országban hol leghosszabb a sor.
Pontosabban elnézést kérek a valódi újságíróktól, azon az esetén csak megélhetési médiasegédmunkásokat láttam mindenütt (a stúdiókban is), ha egyetlen valódi újságíró lett volna bárhol, akkor nem lennénk ilyen tájékozatlanok még most is, két nappal a balhé után.

nyílméregbéka 2010.04.13. 09:42:19

A névjegyzéket nem szabad és nem lehet szétszedni (hitelesítve, összefűzve van).
De még ha lehetne is, van az ún. "F" lap, ami egy külön lista az igazolással szavazókról, amit KÉT példányban kell ott a helyszínen megírni.
Nem, nem lehet előre kimásolni a névjegyzékből, mert ugye nem 100%, hogy mindenki eljön szavazni, aki bejelentkezett.

Az volt főfasz, aki ezt az egy helyre csődítést kitalálta.

nyílméregbéka 2010.04.13. 09:44:55

No meg egy szavazókör = egy számlálóbizottság. Hogy osztanád szét az embereket? A fideszes az egyik csoporthoz, az lmp-s a másikhoz, egy civil nénike meg a harmadikhoz?
Jogszerűen új SZSZB-t kéne lóhalálában felállítani, vagyis 3 db "civil" embert és pártdelegáltakat. Ennyi tartalék ember nincs. Bizottság nélkül pedig nem törvényes.

kioktató · http://kioktato.blog.hu/ 2010.04.13. 09:45:02

@nyílméregbéka: annyira nem vagyok járatos a jogszabályokban. A normál névjegyzéket is előre nyomtatják, pedig az sem 100 %, hogy mindenki eljön szavazni. Ahol van aláírás, az eljött, ahol nincs, az nem jött el. Az átszavazók is tudnak aláírni, nem?

Adamfark 2010.04.13. 09:47:18

@bunkó:
Talán azért nem lehet szétszedni, mert az visszaélésekre adhat alapot. Mivel szétszedték, újra lehet nyomtatni, majd +lapokat lehet beletenni összerakás előtt, mondjuk saját pártszimpatizánsokkal.

A megoldás: A kérdéses/problémás körzetekben már eleve úgy kell a jegyzéket összeállítani, hogy 2-3 külön plombált darabban készítik el.

Mellesleg nem is értem, hogy mi volt ezzel az egésszel a probléma. Igazság szerint az egész hajcihőt a média kezdte el.
Mert nekik volt elsősorban kellemetlen, hogy a kiírt műsoridőben nem tudtak tökéletesen felesleges részeredményeket közölni.
Nem az a lényeg, hogy mi a VÉGeredmény?
Borzsaztó kellemetlen volt a ker. ás közszolgálati adóknak a semmiről pofázni...
Kit érdekel?
Aki meg hajnali fél kettőkor még a szavazásra várt, az meg el fog gondolkozni rajta legközelebb, hogy nem lenne-e ildomos mondjuk délelőtt elmenni szavazni. Ha meg valaki akkora "párthuszár", hogy neki márpedig le kell szavaznia, akkor meg senki sem fog sírni 2-3 óra sorbanállás miatt.

A kampánycsend, meg tartson ténylegesen addig, amíg az utolsó ember is le nem szavazott.
Kit fog ez kellemetlenül érinteni? A TV-ket, mert nem tudnak óriási palávert csapni tervezett módon az egész választásból. Másrészt a pártok szűk magját érintheti még kellemetlenül, mert egy kicsit tovább nem fér bele a zabszem sem a lukukba, hogyasszongya': Most akkor holnaptól mennem kell e tisztességes munka után néznem (Dávid Ibolya, + a szocik nagy része), vagy holnaptól nagy kanállal esszük az állami habostortát (Fidesz, Schiffer,), esetleg már vasalhatja az asszony a mentét meg a Gárda egyenruhát!

Muad\\\'Dib 2010.04.13. 09:51:09

@Adamfark:
Gratulálok. Esetleg köszönjem meg, hogy élhetek az alkotmányos jogommal anélkül, hogy 2 napot állnék sorban IQ huszár?

nyílméregbéka 2010.04.13. 09:51:46

@kioktató: aláírni a szavazó ír alá, de a névjegyzékbe és a külön jegyzékbe CSAK a jegyzőkönyvvezető írhat! (ez voltam én kb. 5 évig).
Van minden kerületben 3-4 pótjegyzőkönyvvezető, de egyidejűleg egy papírra mégiscsak 1 db ember tud írni.
És van, aki az utolsó napon kapja meg az igazolását, tehát nem szerepel a névjegyzékben: őt a névjegyzékbe is, meg a 2 pld. "igazolással szavazók névjegyzékébe" is fel kell vezetni. Rohadt sok adminisztráció van az egésszel.

butajószág 2010.04.13. 09:52:27

Egy lehetséges megoldás az igazolással szavazók tömeges kezelésére:
A SZŰK KERESZTMETSZET A NÉVJEGYZÉK.
1. ELŐTTE gondolkodni, ne utána. AZ IGAZOLÁSSAL SZAVAZÓK létszámát már pénteken látni lehetett.
2. Külön bizottságot (vagy albizottságot) hozni létre az igazolással szavazók részére.
3. KÜLÖN NÉVJEGYZÉKET készíteni nekik, hiszen most is volt egy ún. segédlista.
4. Az "F" jegyzéket párhuzamosan ki lehet tölteni a névjegyzékbe való felvételkor. Amíg a polgár szavaz, pecsételik és aláírják az igazolását - ha a 2. fordulóra szól.
Nem kérek díjazást a megoldásért :).
Hiszen én csak egy jószág vagyok.

szita szita péntek 2010.04.13. 09:55:35

Elég egyszerűen gondolkodsz! :)
Noha a jogi részekben nem érzem magam jártasnak pár ponton sántít a cselekvéssorod.
1 - Gondolom a névjegyzék közokirat. Szétszedni az egyáltalán nem biztos, hogy legális. Más lenne,ha eleve több példányban lenne, de ugye nem úgy kapták.
2 - A választási bizottságban a pártok delegáltjai nem dolgozni vannak ott, hanem a választás tisztaságát ellenőrizni. Azért, hogy ne lehessen befolyásolni a szavazót. Márpedig ha egyszerre 3-4 helyen is megy a munka, akkor nyilvánvaló, hogy csökken a lehetőségük erre.
3 - A választási bizottságok tagjai előírt képzésen kell átmenjenek. Az pedig idő, még akkor is, ha azon evidenciákat mondanak nekik. Fel kell esküdniük, akármi... Nem tudsz a szögről leakasztani még 8 főt.
4 - A fülke lényegtelen. Nem kell a fülkében kitölteni a szelvényt, csak praktikus.

Lényeg a lényeg: Ott és akkor nem hiszem, hogy ez jól működhetett volna.

nyílméregbéka 2010.04.13. 09:55:55

Arról nem is beszélve, hogy minden szavazó személyijét és lakcímkártyáját az egész macera előtt ellenőrizni kell. Nem hinnétek el, hányan jönnek lejárt személyivel, lakcímkártya nélkül stb. Ez önmagában egy plusz perc emberenként. Ha még leáll vitatkozni, az plusz annyi perc.

okmiristan1 2010.04.13. 09:58:12

A dolognak számtalan megoldása van, névjegyzék szétszedés és egyéb marhaságok nélkül.És van törvényes megoldás is. A menet közbeni operációkról meg annyit: a fent olvasottak közül szinte egy sem az. Csak egy jónak tűnő megoldás: az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókörök számát egyről mondjuk kettőre kell emelni.Persze nem menet közben , választás napján, hanem jó előre. Az egy szavazókörös kijelölés pedig éppen a mocsodék pártok miatt született, akik mindent bevetettek a választók mozgatására eddig is. Mindegyik, pártlogótól függetlenül. Az előre kinyomtatott , igazolással szavazók listája pedig egy LEHETSÉGES lista. Nem minden, erre felvett választó megy el ugyanis TÉNYLEGESEN szavazni. Hát ezért kell az úgynevezett F listát helyben, kézzel vezetni.
De találkoztam olyan hülyével is , aki megkérdezte: ha én Szegeden leszek vasárnap, akkor ott az egyéni szavazólapon a saját, karcagi jelöltemre is szavazhatok? Szóval, a sötétség korlátlan, mint egy kivilágítatlan lépcsőház.

Kulmar 2010.04.13. 09:58:46

esetleg az Egyetemen külön szavazóhely kialakítása?

nyílméregbéka 2010.04.13. 10:00:35

@okmiristan1: eleve mért volt baj, hogy minden igazolásos ott szavazott, ahol akart? Eddig szavazókörönként max. 10-15 fő volt, azt még simán el lehetett viselni. Bár ha egymás után 2-3 ember hozott igazolást, már állt a sor. Újabb bizonyíték, hogy a törvényhozó soha az életben nem vett részt szavazáson, ott a helyszínen.

butajószág 2010.04.13. 10:03:25

A szavazatszámláló bizottságoknak vannak póttagjai akik képzést kaptak és esküt tettek. Legalább 3 bizottságra való otthon ül minden településen vagy kerületben és várja, hogy ki betegszik meg.
A párt-delegáltak pedig ott vannak - ha egy helyiségben van történik a megosztás láthatnak mindent a lényeg úgyis a számlálásnál van.
A lejárt okmányokkal érkezőket rövid úton el lehet bánni - a gyakorlott SZSZB fél perc alatt meglátja a dátumot és eltanácsolja az illetőt.
De a lényeg az előrelátáson van. Ha egy szavazókör maximum 950-1000 szavazót szolgál ki - márpedig ez így van, akkor MÉG 1200 igazolásos szavazót nem tud kezelni és kész. Ezért kellene külön névjegyzék.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.13. 10:03:51

Szerintem itt is nagyon jól látszik egy fontos mentalitásbeli szakadék. Van, aki azt nézi, hogyan lehet egy problémát megoldani és van aki azt, hogy miért nem lehet megoldani azt semmiképp (és persze másokra mutogat).

A konkrét esetben, az teljesen nyilvánvaló, hogy ha előzetesen a választási szervek felismerték volna a problémát, akkor simán lehetett volna ezt időben kezelni. Az igazolással szavazók felvételére szóló listát/névjegyzéket/akármit eleve több kötetre szét lehetett volna választani, a bizottságokat előre fel lehetett volna tölteni kellő számú taggal, az igazolással szavazókat figyelmeztetni lehetett volna, hogy vetessék fel magukat előre a névjegyzékbe stb.

Vasárnap kétségtelenül nehezebb volt (lett volna) reagálni, de azért szerintem az itt leírt javaslatok egy része nem ellentétes a törvénnyel és ha a választási bizottságok akarták volna, akkor ezeket meg lehetett volna valósítani. Szerintem a Bocskai úton már akkor is boldogak lettek volna a szavazók, ha éjjel fél kettő helyett este tízre végeznek.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.04.13. 10:04:09

@nyílméregbéka: "No meg egy szavazókör = egy számlálóbizottság. Hogy osztanád szét az embereket? A fideszes az egyik csoporthoz, az lmp-s a másikhoz, egy civil nénike meg a harmadikhoz?"

A jelek szerint a lista kitöltése + aláírása volt a szűk keresztmetszet.
Miután ez megvan, már nincs szűk keresztmetszet: az egész bizottságnak bő 15 másodperce van minden szavazót jó erősen megnézni.

szita szita péntek 2010.04.13. 10:04:38

@nyílméregbéka: Valami olyasmit mondtak, hogy azért volt a változtatásra szükség, mert egyesek több igazolást is kértek és több helyen is leszavaztak. Ha ugyan ott kell leszavaznia minden igazolásosnak, akkor könnyebben feltűnik az ismétlődés... Gondolom...
Én egyébként azt a megoldást díjaznám, hogy nem legyen átjelentkezés. Mi dolog már, hogy esetleg egy alsóbabolcai lakos szavaz az ÉN képviselőmre? Ha nem tud elmenni a saját szavazókörébe ne szavazzon... Mint hallottuk ez az egész csak a szavazók 1%-át érinti. Jelentéketelen.

Mnofőnix 2010.04.13. 10:04:52

@Adamfark:

NINCS igazad. Nem a TV-knek fontos. Hanem az eredményekre váró embereknek.

A választások éjszakájának a lényege, hogy a folyamatosan érkező eredményeket az ember figyeli elemezgeti. Egyéni választó kerületekben eltérő időpontban ér véget a számlálás, illetve ér el olyan feldolgozottsági szintet, hogy nyugodtan ki lehet mondani, hogy xy nyert ebben a körzetben. A TV odakapcsol fél perces villáminterjú a jelölt és hívei örülnek, aztán továbbkapcsol. De a lényeg, hogy minden nyertes jelölt a képernyőn van cirka 20 - 30 másodpercig.

Vagyis nem a TV-knek lényeges, hanem a választóknak. Én például szeretem figyelni a folyamatosan érkező eredményeket. Ebbe a folyamatos figyelésbe, értekelgetésbe szart bele az OVB.

De szerencsére voltak más források, mert a szavazóköröknek voltak pártdelegáltjai akik szintét leadták a jelentéseiket. A pártok persze nem hivatalosan adták ki az eredményeket, de csak kiszivárogtak valahogy. Na meg az OVInál is lehetett egy két kiszivárogtató, mert több blogon megjelentek 3 - 6 - 51 - 69 stb feldolgozottság melletti eredmények.

Mnofőnix 2010.04.13. 10:10:24

A törvény nem jó. De szerintem meg lehetett volna találni a törvénynek megfelelő, de mégis gyors és gördülékeny megoldást.

Erre fel lehetett volna készülni előre, de még a választás napján is lett volna gyors megoldást. Amúgy az utolsó szavazó hajnal negyed kettőkor szavazott. De 19 előtt ott kellett állnia a sorban. Vagyis cirka 6 órát állt sorba. Mi következik ebből? Hogy aki este 7kor szavazott, ha nem is kellett 6 órát várnia, várt mondjuk 5 órát, de Ő már délután kettőkor sorba állt.

Aki délelőtt beállt a sorba az lehet, hogy csak 3 - 4 órát állt.

Aki hajnal hatra odament az lehet, hogy nem is várt sokat.

De ha ebből okulva legközelebb hajnal hatra megy mindenki, abból is sorban állás lesz.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.04.13. 10:10:29

@butajószág: "Ha egy szavazókör maximum 950-1000 szavazót szolgál ki - márpedig ez így van, akkor MÉG 1200 igazolásos szavazót nem tud kezelni és kész. Ezért kellene külön névjegyzék."

Az az érdekes, hogy a legutóbbi szavazáskor kb ugyanennyien szavaztak máshol. Persze akkor még nem csak egy helyen lehetett. A jelek szerint az egész OVB-nál senkinek nem volt egy zsebszámológépe, hogy kiszámolja a várható plusz terhelést.
De minek neki zsebszámoló: a fizetése összegét fejből tudja, a gondolkodás képessége meg nem volt feltétel...

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.04.13. 10:11:33

Napokkal (legalább 2 nappal előre) látta az OVB, hogy melyik körzetben lesz szűk keresztmetszet.

Pontosan tudták, hogy mi fog történni, csak az "szemét" állhatatos szavazók még akkor sem mentek haza, amikor már 7 órája álltak sorban.
Nem erre számított az OVB. Pontosan tudták, hogy a változást akaróknak fontos, hogy szavazhassanak, ezért szívatták őket.

Számomra ez az ügy is ugyanúgy vérforraló, mint amikor december közepén leáll az ország, mert "váratlanul" 2 cm hó hullott. Ha már 4 cm esik akkor 3 nap állás.

szita szita péntek 2010.04.13. 10:12:37

@Mnofőnix: Megint csak szórakozásról beszélsz a jog ellenében! :)
Az OVB nem jogalkotó, csak értelmezheti azt. Először is hoztak egy döntést, mi szerint a sorban álló is szavazhat. Ez a törvény betűjével ugyan ellentmond, de a törvényhozó szándékával vélhetőleg nem. Itt tehát jogot értelmeztek és szerintem helyesen tették azt.
Ezt követően jött be a kampánycsend kérdése. Márpedig a törvény NEM azt mondja, hogy a kampánycsend 19 óráig, hanem a választások végéig tart. Ehhez semmi köze az OVB-nek! Ott b*szták el,hogy egyáltalán hajlandóak voltak vitatkozni rajta.
Egyébként az OVB lassú volt, inkompetens volt, a közvetítésen egy csomó buta embert láthattunk, ez kínos. De végül is a fő döntéseik szerintem helyesek voltak.

mézescsók 2010.04.13. 10:13:49

A tv-t jobb, hogy nem nézték, nem volt semmi érdekes. Viszont a bizottságok időközönként jelentenek részvételi arányt, egyéb említésre méltó eseményt, de a jelentéstétel időpontjától eltérően bármikor megkereshetik a helyi választási irodát. Ki a hunyó? Az szszb, amelyik nem jelentette a HVI-nek, hogy torlódás kezdődik? A HVI, amelyik nem közölte mindezt az OVI-val? Az OVI, amelyik ezt nem kötötte az OVB orrára? Szóval a kialakuló helyzetről már kellett (volna) előzetes infónak lennie.
Az SZSZB tagok nem tologathatók ide-oda a választás napján. A tv. abban az esetben ad rá lehetőséget, ha kevesebben vannak és ezért a szavazás nem kezdődhet meg, mert ekkor a helyi választási bizottság vezetője más szavazókörből csoportosíthat át választott és nem delegált bizottsági tagot. Minden bizottsági tagnak megvan az adott helye, ahol eljárhat. Nincs besegítés.
A névjegyzék nem egy, hanem két példányban készül, ebből csak az egyik kerül ki a szavazóhelyiségbe. Az igazolással szavazáshoz nem kell szétszedni a névjegyzéket, mert Ők egy másik jegyzéken szerepelnek. (F) Az EP választásig azt volt a menet, hogy ha megjelent a település bármelyik szavazókörében egy igazolással szavazó, akkor azt - személyi adatainak ellenőrzése és az igazolása bevonása után - felvették arra a bizonyos F nevü nyomtatványra, ami nem nyomtatványtömb.
Más, ha valaki lakcímet változtat, mert akkor felkerül a névjegyzékre, de akkor, ha valaki csak pl. üdülés, tanulás, munkavégzés, stb. miatt adott napon tartózkodik lakhelyétől távol. Ők előre nem vehetők fel a nyilvántartásba, mert nem biztos, hogy el mennek szavazni. Mondjuk úgy volt, hogy április 11-én Debrecenben leszek, aztán mégsem megyek el. Ekkor az igazolásommal az eredeti lakcimem szerinti település igazolással szavazásra kijelölt szavazókörébe kell mennem, nem oda ahol akkor kellett volna szavaznom, ha nem akartam volna elutazni sehova.
Ez a kijelölt szavazókörös megoldás a baromság. Amíg a lakcímüktől távol tartózkodók azon a településen, ahova mentek, bármelyik szavazókörben szavazhattak, nem keletkezett torlódás, mert eloszlottak az igazolásosok.
Szerintem egyébként leginkább a média parázott, mert nem volt mit közvetíteniük és csinálták a feszkót. Érdekelt, hogy ki lesz a képviselőm, különben nem szavaztam volna, de az a pár óra, amivel később tudtam meg, nem tett idegbajossá.

szita szita péntek 2010.04.13. 10:15:25

@Magyarországom: Tegyük fel, hogy az OVB-nél nem tűnt fel, hogy szűk lesz a keresztmetszet. (Egyébként is ez az OVI-ban kellett volna előjöjjön.) Hiba, van ilyen, nem örülünk neki. Node a jegyzőknek sem tűnik fel, hogy van olyan szavazókör, ahol négyszer annyian vannak, mint a másikban? Nem neki kellett volna aggályokat megfogalmazni és azt jelenteni az OVI-nak?

butajószág 2010.04.13. 10:16:26

Ez egyértelműen a választási szervek hibája volt. Tudták, hogy megváltozott a törvény. Tudták, hogy az EP választáson - még - működött a dolog. LÁTTÁK, hogy hányan kértek igazolást egy-egy szavazókörbe, hiszen SEGÉDLISTÁT nyomtattak a SZSZB részére. Csak éppen bíztak a jószerencsében és az egész napjukat feláldozó szavazatszámlálókban, vagy csak letojták az egészet.
Én is SZSZB tag voltam vasárnap. Szombaton a SZSZB elnökök átveszik az okmányokat megnézik a névjegyzéket stb. Én legalábbis azt tettem. Ha azt látom szombaton, hogy a 850 szavazóhoz még 1000 igazolással rendelkező jön, biztos kiakadok és addig ordítok, amíg számomra megnyugtató megoldás nem születik. Még akkor is lett volna rá kb. 12 óra. Ha ezt más nem látta meg, nem való oda. Ennyi.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.04.13. 10:17:19

@szita szita péntek: "Gondolom a névjegyzék közokirat. Szétszedni az egyáltalán nem biztos, hogy legális."

Ez aztán a jogi szöveg :)
Vagy idézel szó szerint a törvényből, hogy konkréten szétszedni tilos, vagy nyugodtan szét lehet szedni és a végén össze is lehet ragasztani. Jegyzőkönyvezve, OVB jóváhagyással, vagy akár anélkül is.

Több példány azért nem jó, mert az aláírásokkal ellenőrzik, nehogy valaki kétszer szavazzon.

szita szita péntek 2010.04.13. 10:20:43

@bunkó: Juszt sem idézek, de fentebb valaki már leírta, hogy miért is nem lehet szétszedni. Keress te, ha tudni akarsz, ne engem dolgoztass! ;)

nyílméregbéka 2010.04.13. 10:20:49

@szita szita péntek: Aki a bejelentett lakhelyén igazolást kért, azt abból a névjegyzékből rögtön törölték is (odaírva mellé, hogy "Igazolást kért Kiskunmajsára"). Még egyszer nem kérhet igazolást máshová! Illetve kérhet, de nem kap.

Mnofőnix 2010.04.13. 10:21:13

@szita szita péntek:

Hát ez az!
Szerintem ahol szűk keresztmetszet volt, ott a bizottsági tagok látták délelőtt, hogy nálunk sorállás van, a szomszédban meg nincs senki, illetve sorállás nélkül lehet szavazni.
Illetve ha ők nem is látták, mert pisilni sem volt idejük, akkor a dühös szavazók mondták nekik, hogy vazzze miért nem mehetünk a szomszédba, ahol nincs sor.
Biztos rinyáltak is miatta a területi szerveknek, azok meg az OVI-nak, aki meg szart rá. Pontosabban Virág Rudolf azt mondta, hogy erre neki nincs ráhatása.

Adamfark 2010.04.13. 10:22:20

@Muad\\\'Dib:
Az alkotmányos JOG nem KÖTELEZETTSÉG. Ha elfogy a cérna a 3. óra sorbanállás után, akkor otthagyod....
Elhiszed, hogyha délelőtt elmegy az ember szavazni, akkor nem fog 3-4 órát sorban állni?
Kipróbáltam. Működik! :)

Mnofőnix 2010.04.13. 10:23:05

@butajószág:

Lehet, hogy az SZSZB elnök üvöltött egyet már akkor, de szerintem szartak rá, meg mondták neki, hogy úgy sem jön el mindenki. Meg esküt tettél pofa be!

butajószág 2010.04.13. 10:25:22

Na látod ez lehet. De én az ő helyében azt mondtam volna, hogy akkor jöjjön ide ő és kapja be és otthagyom a francba. A megbízási szerződésével pedig törölje ki a seggét. :)

nyílméregbéka 2010.04.13. 10:26:04

@mézescsók: "Az igazolással szavazáshoz nem kell szétszedni a névjegyzéket, mert Ők egy másik jegyzéken szerepelnek. (F)"
Azon IS szerepelnek, de kézzel fel kell írni őket a rendes névjegyzékbe is.
A névjegyzékben lévő aláírások összeszámolása adja ki, hogy az adott szavazókörben hányan szavaztak le.

Mnofőnix 2010.04.13. 10:27:18

Az előre látható volt, hogy ha egy szavazó körbe be van osztva eleve 1000 szavazó és 1200 vendégszavazó az összesen 2200 és nem szavaztatható le este 7ig még akkor sem ha nem megy el mindenki!

Nem ismerem a törvényt betű szerint, nem is kell nekem. De vannak akik látták ezt a balhét ott vannak jogászok.

BIZTOS TALÁLNI LEHETETT VOLNA MEGOLDÁST!

És kell is, mert "vendégszavazók" lesznek jövő vasárnap is.
Mellesleg valaha voltam én is vendégszavazó. De akkor nem volt gond.Ott szavazhattam ahol akartam.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.13. 10:29:44

Na akkor mondom a tutit :)
Én ilyen körzetben dolgoztam számlálóbizottságban, szerencsére csak valami 25 emberünk volt átjelentkezésből.
A posztnak igaza van, meg néhány kommentelőnek is.
Aki jelentkezett, hogy máshol akar szavazni, az ezt péntekig megtette. Az informatikai rendszerbe helyesen és gyorsan bekerült ez, előállt a segédlista nevű dokumentum, ami nálunk konkrétan egybe volt kötve a névjegyzékkel.
CSAK olyanok jöhettek szavazni, akik a segédlistán rajta vannak. (Elvileg nem ez, hanem az igazolás a fontosabb dokumentum, de olyan nem fordult elő, hogy igazolás van, de a listán nincs rajta. Ha biztosra akarunk menni, akkor egyszerűen a segédlistát kell megtenni elsődleges dokumentumnak.)
A segédlistán rajta van a szavazó állandó címe ÉS az igazolásos címe, azaz az érintett szavazókör is.
Egyszerűen arra lett volna szükség, hogy a névjegyzék sorszámait folytatólagosan kiterjesszük a segédlista elemeire, mármint azokra, akik el is jöttek szavazni. Aki nem jön, nem írja alá és kész. Az F lista meg teljesen felesleges.
(A törvény megköveteli a sorszámozást, ezért kell az egyik lapról átírni a másikra az emberkét FELESLEGESEN, elég lenne a névjegyzék végétől további számokat rávezetni a segédlistára.) Ha esetleg úgy jönne valaki szavazni, hogy igazolása van, de a segédlistán nincs rajta, akkor még mindig hozzá lehet írni a névjegyzék végéhez, mint ahogy most is tettük. Mindössze a szorszámozás folytonosságára kell figyelni, ami SOKKAL gyorsabb, mint a mostani módszer.
És akkor nem is beszéltünk elektronikus szavazásról, ami sokkal jobb megoldás.

Mnofőnix 2010.04.13. 10:29:44

Egy ismerősöm is igazolással szavazott máshol, ahol a hétvégéket tölti. Ott viszont eleve csak kb 150 szavazó volt, meg kb 30 igazolásos, akiknek szintén ott van hétvégi házuk.
Ott nem volt gond.

Mnofőnix 2010.04.13. 10:32:00

@peetmaster:

Erről beszélek, vagyis lehetne törvényes, de mégis hatékony megoldást találni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.13. 10:32:11

@nyílméregbéka:
""Az igazolással szavazáshoz nem kell szétszedni a névjegyzéket, mert Ők egy másik jegyzéken szerepelnek. (F)"
Azon IS szerepelnek, de kézzel fel kell írni őket a rendes névjegyzékbe is.
A névjegyzékben lévő aláírások összeszámolása adja ki, hogy az adott szavazókörben hányan szavaztak le. "

Az F jegyzék ÜRES! Kézzel kell azt IS kitölteni, amellett, hogy a seédlistáról a névjegyzékbe átírjuk az embereket. Ez a folyamat idióta pontja.

Adamfark 2010.04.13. 10:44:26

@mézescsók: Itt a lényeg!
Normális szavazók nem problémáznak azon, hogy tejóisten csak 20 perc múlva lesz 30%-os feldolgozású részeredmény. Most mi a csudát csinálok addig?
Menj el sétálni, fagyizni a gyerekkel! Nézz meg egy Bud Spencer filmet, ha már nincs más....
Annyi fontosabb, és főleg hasznosabb dolog van az életben...
Remegjenek a politikusok, meg a politikusok ilyen marhaság miatt.

A 6M szavazóból a kellemetlenség max 1-2 ezer embert érintett, akik gyakorlatilag a saját hülyeségük áldozatai. Az állatkertben is 1 órával a zárás előtt zárják a kasszát. Ezért megy az ember az állatkertbe délelőtt, meg koradélután.

Mellesleg szerintem a magyar ember szeret sorban állni. Megszokta a kommunizbusban. Ez volt akkoriban az egyetlen jó kis buli, úgy hogy nem zavarta szét a rendőrség a csődületet...

nyílméregbéka 2010.04.13. 11:01:06

@peetmaster: persze hogy üres, kézzel töltjük ki, 2 pld-ban, rajta a szavazó ezer adata. Plusz felírni a névjegyzékbe mókuskámat. És csak a jegyzőkönyvvezet (= 1 db ember) írhat ezekbe! Na, ez a ...-ság - ismételten leírom, hogy soha, de soha a büdös életben nem járt még szavazóhelyiségben az, aki ezt a törvénymódosítást kitalálta.

Mnofőnix 2010.04.13. 11:10:07

@Adamfark:

Már ne haragudj, de hülyeség amit írsz.

Téged csak a végeredmény érdekel, Te szíved joga. Nincs ezzel bajom.

De Neked miért baj az, ha valaki látni akarja az előbb lassan, majd gyorsabban csordogáló adatokat, a növekvő feldolgozottságot?

Még egyszer: az egyéni választó kerületekben széppen lassan ér el a feldolgozottság akkora szintet, hogy ott a jelölt már önnepelhet (tehát 90 %-os feldolgozottságnál ha Gipsz Jakab vezet legalább 10%-kal akkor már nyertnek tekinthető). A TV ilyenkor szépen oda kapcsol és szinte minden jelölt ünneplését láthatjuk pár másodpercig. Akár készül vele egy villám interjú.
Ezektől izgalmas egy választási műsor. Többek között.
Ebben a pár órában nem láthattuk az ünneplő jelölteket. Van aki szerette volna ezt látni. Te nem, de ez nem baj, de miért fikázod azt, akinek ez érdekes?

Most este fél 11kor gyakorlatilag elhadartak 119 nevet oszt joccakát már jöttek is gyorsan a sajtótájékoztatók. Érdemi műsor csak egy órás volt.

Mnofőnix 2010.04.13. 11:14:13

@Adamfark:

És nem egy két ezer embert érint a dolog!!!!!!
Érinti azt a 119 jelöltet akinek a győzelem tudatának pillanatait nem mutatták, nekik van stábjuk, szavazóik stb...
De a vesztesekről se feledkezzünk meg, mert azért őket is mutattat volna a TV riport velük.

Szerintem csak amit leírtam több százezer vagy akár millió embert érdekelt volna.

De azzal nekem nincs bajom, akit ez nem érdekel, max másnap elolvassa az újságban. Én ezt nem fikázom.

Viszont Te fikázod azt,akit érdekelt volna egy érdemi választási műsor.

szita szita péntek 2010.04.13. 11:24:33

Basszus! Fel kellene ismerni, hogy a választás egy nagyon kínos politikai üzem! Ha a problémát előre látták volna nyilván tudtak volna rá megoldást találni. Ott és akkor viszont egyszerűen nem volt jogilag helyes, mindenkinek tetsző megtámadhatatlan megoldás. Ez van. A választás szervezői nem az aznapi teljesítményük miatt voltak balf*szok, hanem az előkészítés miatt!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.13. 12:08:54

@szita szita péntek: Ezzel nagyjából egyet tudok érteni, egy kiegészítéssel.

Az "ott és akkor" kérdése nyilván sokkal nehezebb ügy, mint ha előre felismerték volna (ami szerintem kötelességük lett volna). Elfogadom, hogy nem biztos, hogy minden itt felmerült ötlet megvalósítható. Viszont szerintem elvárható lett volna, hogy legalább kisérletet tegyenek rá és megvizsgáljanak néhány lehetőséget. Ehelyett mindenki széttárta a karját és a törvényre mutogatott (és teszik ezt azóta is).

histar007 2010.04.13. 14:26:49

Ott voltam (nem szavaztam, csak kisértem) a XIII kerületi 48-as körben, láttam is a dolgot, és megyek is bizottságba 2. fordulóban (máshova):
A fő probléma:
- A listás szavazókat valóban manuálisan kellett rögzíteni, mivel csak az adott szavazóköz volt jogosult a szavazás napján a névjegyzéke új szavazót felvenni.
- Valóban tudták, hogy ki hova fog menni, és ezért ott is volt a kinyomtatott névjegyzék, de csak mint segédlet.

Vagyis a szűk keresztmetszet egyértelműen a manuális töltögetés.

Az előre bekódolt hibák, amire fel lehet készülni:
Probléma:
- az adott szavazókör helyi lakosokat is kiszolgál
MEGOLDÁS:
- az igazolással szavazókat eleve pótszavazókörbe kellene irányítani
Probléma:
- manális adatrögzítés
MEGOLDÁS:
- ha az igazolást péntek 16:00-ig kell a helyi jegyzőnek kiadni, akkor vasárnap hajnalra elkészülhet a névjegyzék, mint bárhol máshol
Probléma
- hányan lesznek?
MEGOLDÁS
- miután egy szavazókör klasszikusan 800-900 emberre van szabva, ekkora részekre kell felosztani a névjegyzéket is
Probléma
- nincs szavazatszámláló bizottság
MEGOLDÁS
Biztosítson minden kerületi önkormányzat /adott város önkormányata / a fővárosi önkormányzat 1/több komplett pótbizottságot (default 3 fő: elnök, helyettes, jegyző-aki nem tag), akiket a várható szűk keresztmetszetek helyére kell delegálni (ezt szombaton már lehet tudni). A párt úgyis megoldja a saját delegáltjait.

A fő kérdés, hogy a mostani rendszert maga a törvény határozza meg, vagy a hozzá kapcsolódó valamilyen szintű végrehajtási rendelet. Mert ha az utóbbi, akkor akár már a héten el lehetne boronálni a kérdést. Az más kérdés, hogy a már nem sokáig rengnálóknak nem érdeke megoldni mindezt.

histar007 2010.04.13. 14:32:49

@Adamfark:
Amúgy igazad van meg nem is. Tény, hogy a szex legjobb pillanata az orgazmus, de az ahol még egy rántásra sincs szükség és dől a téma...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.13. 14:42:49

A pótszavazókörözés semmiképp nem menne, azt a törvény tiltja.

A manuális adatrögzítést nem lehet teljesen kiiktatni, de felezni lehetne, mert arra a bizonyos F-listára semmi szükség nincs, bőven elég lenne helyette a segédlistát alkalmazni.

A névjegyzék felosztását semmi nem tiltja, ez simán megoldható lenne.

A szavazatszámláló bizottság kibővítése: vannak határidők és vannak korlátozások, de szerintem a második fordulóra, kellő OVB/OVI koordinációval meg lehetne oldani a jelenlegi törvény rugalmas értelmezésével is.
süti beállítások módosítása