MLM = ÁTVERÉS

2010.12.18. 12:46

Reactor nevű olvasónk levelét olvashatjátok, lángvágóval rántja le a leplet az MLM és a piramisjáték sötét bugyrairól:

MLM = ÁTVERÉS

Ezt az alapösszefüggést, ha felfogja az átlagember, nem lesz semmi baja. Gond akkor van, ha elhiszi, hogy ezzel valós pénzt kereshet. Sajnos nagyon sok birka megeszi ezt a moslékot, főleg, hogy minél díszesebb cukormázzal vonják be.

Igen, mindig így kezdik: nem szeretnél szinte semmi munkával meggazdagodni? Sikeres vállalkozásba kezdeni? Hát persze, hogy szeretnék, ki nem?
Aztán mindig ugyanott kötünk ki: a munkavégzés MLM, valami spekuláns nyerészkedő zombiszájú által kitalált selejttermék; ilyen kozmetikai cikkek, olyan csodavitaminok, italok, őrölt boszorkányszar, kiskutyafsza karikára vágva stb. Először kíváncsian, de erős fenntartásokkal belenéztem, áttanulmányoztam a működésüket, aztán rájöttem, mekkora etikátlan átverések ezek.Hadd mondjam el, hogy miért.

1. Etikátlan, mert visszaélnek az emberi kapcsolatokkal. Az emberi kapcsolatokra alapozzák az eladás sikerét. A legjobb reklám, ha egy barátod, ismerősöd beszél egy termékről. Más mint mikor bemész egy üzletbe ahol egy noname-el beszélgetsz. Erre természetesen bármilyen cég rájátszik, de az MLM-ek esetében egy burkolt átverést kell eladnod a sörbarátodnak. A rendszer így pofátlanul visszaél a kapcsolataiddal.

2. Etikátlan mert manipulatív, többnyire hamis, „ál-tudományos” vagy „fél-tudományos” szövegekkel etetnek. Mindig van egy nagy hülye sablonduma, lehetőleg valami ilyen, hogy „megreformáltuk a közgazdaságot”, „a mi termékünk más mint bármi a piacon, a legjobb, a jövő, egy forradalom”, „tudományos társaságok, és tudócsoportok találták fel”, stb., már-már azt hihetni, az AIDS vagy a mozgatóidegsejt betegségének ellenszerét találták fel, mindegyik azt mondja magáról, hogy az övé a legjobb. Kamu, kamu. Ha pedig tényleg van valós termék, semmivel sem jobb, mint bármelyik szabadpiacon lévő nagy név. Semmivel sem természetesebbek vagy fejlettebbek, vagy eszméletlenül „csodábbak”. Gyakran valami szakmai körökben el nem ismert, vagy gyakran nem is létező tudományos laboratórium, társaság nevével dicsőítik a termékeiket. Persze ezek a nevek, társaságok, intézetek mindig a cég „saját szervei”, legitim tudományos körökben, szakmai folyóiratokban soha nincsenek jelen, gyakran még weblapjuk sincs, pedig nem sokba telne megkenni egy webprogramozót, hogy "falból" készítsen nekik egy oldalt.

3. Etikátlan mert minden túl van árazva. Úgy tud a piramis minden szintjén lévő ember keresni egy termék eladásán (csak úgy juthat mindenkinek jutalék), ha a termékek szörnyen drágák. Egyszerűen pofátlanul drágák és az égvilágon semmi más oka nincs ennek, minthogy kifizesd az ingyenélőket. Elsősorban a piramis tetején lévőket. Alapvetően a termékek árának 50-70%-a a piramisba lévők fizetését állja. Egy XY dezodor 3-4-szer annyiba kerül mint egy Gillete vagy Mennen. Semmivel sem jobb. Jó, de nem csodatermék. A csodatermék imidzset a sok dumával meg a baráti ajánlattal építik. Az ember természetesen a legjobbat akarja magának és családjának. De nem érthet mindenhez, nem tudhatja, hogy bizonyos területen hogyan áll a tudomány, illetve mi ami valós profin előkészített dumából. Beleesik a csapdába. Elhiszi, hogy csodát vett meg. Közbe komoly összeget gombolnak le róla, ami részben a sok ingyenélő fizetését állja.

4. Etikátlan mert egyeseknek ingyenélés. A piramisok felsőbb szintjén lévők semmit nem dolgoznak már évek óta egy bizonyos ágon, mégis kapják a pénzt. Igen, hasonló a tőzsde is, vagy az értékpapírok. Ott sem “dolgozol” csak egyszer befektetsz, aztán ha beüt a krach, vagy elkezdesz spekulációból és más gazdasági bűncselekményekből pénzt szerezni, vagy mész a híd alá csövelni. De ebben az esetben egyszerű manipulatív pénzlopásról és csalásról van szó, ahol nagy duma mellet hatalmas összegeket vakarnak le elszédített fogyasztók és alsóbb forgalmazók ezreiről.

5. Etikátlan mert a forgalmazóknak is hazudnak. Csak megfejik őket és felhasználják kapcsolathálójukat és energiájukat. A Wikipédia szerint: “Az adatok azt mutatják, hogy az MLM-tagok nagy többsége (több, mint 95 %-a) súlyos pénzügyi veszteséget könyvel el. A valóban sikeres MLM-ezők aránya minimális.” Vagyis a legfelül lévő főkolomposoknak éri igazán csak meg. Az alsó és közép szinteken lévő ártatlan jólelkű embereknek beadnak egy hatalmas csodabogár marketingdumát, hogy ha így és így haladsz, ennyi és ennyi hónap alatt ilyen dúsgazdag leszel, és így és így nőnek alattad az emberek… De valahogy soha senki nem gazdagodik hirtelen meg. Sőt legtöbben pár hónap után felhagynak vele, azután, hogy egy rakás pénzt már átadtak a rendszernek. Ráadásul rendkívül kártékony is, mert egyesek képesek hatalmas kölcsönöket, hiteleket is fölvenni, aztán meg jön az adósságspirál, amit rendkívül szerencsés esetben ki tudsz fizetni 10 év megfeszített (nem MLM!) munkájával, javarészt azonban azzal végződik a dolog, hogy elveszíted mindenedet, oszt mehetsz a híd alá csövelni.

6. Etikátlan mert gyakran az egész egy „tudás-átadásnak” álcázott pénzlegombolás. Van nagyon sok olyan MLM cég is,
amelyeknél a termék inkább csak álca. A sok pénz olyan dolgokból jön be mint a forgalmazó belépési díja, a kötelező termékvásárlása, mindenféle képzések díjai. Olyan képzések ahol a forgalmazó megtanulhatja a világ „legnagyobb gazdasági csodáit”, olyan elméleteket amik egy centire vannak a közgazdasági Nobel díjtól. Olyan anyagok, könyvek, kazetták, DVD-k, amík majd elősegítik, hogy hónapok alatt dúsgazdag legyen. Van ahol egyáltalán nincs termék. A termék a mindenünnen összekapart túlárazott tudás maga.

7. Fogyasztóellenes mert gyakran kibújik a piaci ellenőrzés alól. Elsősorban fogyasztóvédelem területén van ez a gond. Soha senki nem ellenőrzi le, hogy egy „amazonászi törzsektől elhozott fantasztikusan természetes bogyótápszer” igazából hol és miből készült, melyik new jersey-i laborba, és milyen vegyszerekből. És ha véletlenül tényleg látott amazonaszi törzseket, akkor őket hogyan fejik meg aprópénzet fizetve azért, amit neked majd ezrekért adnak el. Vagy senki nem kérdőjelezi meg, hogy az árazás, címkézés, vagy részvételi díjak, belépési szerződések, stb. mennyire felelnek meg a modern fogyasztóvédelem követelményeinek. Ezeknél a hálózatoknál már csak az olyan hasonszőrűek durvábbak amelyek az „orvostudományt formálták újra”: reflexológia, bióenergia, irisz-scan, csodavitaminok, a mindenre jó aloe vera, és a minden betegséget gyógyító
egyszerű vitamingyűjtemények, stb.Az egész a vásárló, a fogyasztó és az alsó forgalmazó okos, jól kitalált átveréséről szól.

A piramisjátékoktól csak annyi a különbség, hogy itt vannak termékek is. De a lényeg ugyanaz: aki legfelül van az nyer, a többi csak dolgozik és eltartja az ingyenélőket. A fogyasztó meg általában átverődik, elsősorban a túlárazás miatt, másodsorban gyakran az ellenőrizetlen termék miatt.

A gombamódra szaporodó csodaosztó MLM-ek egyre profibbak, egyre több termékcsaládra kitérnek (már nem csak általános házi áruk, vagy kozmetika, hanem egészségügy, wellnes, ingatlanpiac, akár pénzügyi tanácsadás területén is jelentkeznek), egyre jobban kihasználják a joghézagokat, az emberek tudatlanságát, a gazdasági válságot, és az egyre fokozódó munkanélküliséget. Vírusként terjednek a tudatlan emberek nagy tömege között, sokaknak egy „rendes jól kereső állás”, de legalább másodlagos keresési lehetőség ábrándját adva. Persze ezek általában csak energiát és időt vesznek el az ember életéből, eltérítik a normális karrierfejlődéstől. Hónapokig, esetleg évekig kinlódik az “áldozat”, hogy eljusson a “gyémánt szintre”, közbe észre sem veszi, hogy már több pénzt, időt és energiát ölt bele, mint amenyit valaha visszakap. Aztán végül rájön, hogy az a tökéletes pénznyerési táblázat a kurzus elején egy megvalósíthatatlan tudatos átverés volt.

A kemény valóság az, hogy ez a sok különböző nevű cég valójában mind 1 cég (vagy ott összpontosul), a ScienNet, NuSkin meg a többi ilyen Lehúzó RT. A javarésze ezeknek fiktív cég, illetve bábvállalat/fedőszervezet, egyrészt azért hogy minél könnyebben meg lehessen vezetni az embereket (az a cég az nem fizet,de ez igenis fizet!), másrészt pedig azért, mert az MLM szervezői tudják jól, hogy a bürokrácia útvesztőiben marha nehéz fülöncsípni a bűnösöket, nagyon gyakran még az adóhivatal sem tudja, kik állnak a dolog mögött, a szerencsétlen átejtett ember meg hideg vizet ihat a befektetett pénzére. Sokkal egyszerűbb rendes, becsületes, valós munkát keresni, amivel talán nem kaszálhatsz milliókat, de a semminél mégis többet keresel. Összefoglalva, az MLM "cégek" javarészt egy kézben összpontosulnak, különböző nevű sejtekre felosztva, mindegyikük más-más terméknév örve alatt fosztja ki az embereket.

A számítógépes vírusok írói már régóta alkalmazzák ezt a módszert a kamu virusirtók terjesztésénél (kiadják ugyanazt a szoftvert 50000 különböző néven). Higgyétek el, a főkolomposokon meg a holdudvarukon kívül ebből senkinek nincs egy fillér haszna se - gyakorlatilag ingyenmunkát végzel, ha balszerencsés vagy, még jól le is húznak lóvéval. Okosan ki lett találva, mert 600-900 forintért senki nem fog a bíróságra rohanni. Az, hogy "van termék", nem bizonyít semmit, az pedig még kevésbé, hogy kapsz pár papírlapot, rajta szép mézeshabcsók-szöveggel, ez is olyan mint a sok kamu virusirtó. Arra jó, hogy a bíróságon legyen mivel mosakodni, ha mégis bebukna a dolog...

Az senkit ne akarjon meggyőzni, hogy a munkaleírásban mindenféle szépen hangzó sikersztorikkal példálóznak, hogy "nekem bejött a dolog, milliókat kerestem", vagy amikor az ismerőseid bátortalanul megszólalnak, hogy "én hallottam valakiről, aki látott már valakit, aki olvasott valakiről aki ismert valakit, akinek már fizettek...". Teljesen mindegy, milyen név és milyen tekervényes szöveg mögé bújtatják, az MLM egy globális átvágás, kb. mint a nigériai csalások. Nincs ezen mit szépíteni, hívhatsz egy gombóc fagyit számítógépnek, attól abból még nem lesz számítógép. Az MLM egy nagy rakás szar, és nem lehet belőle kacsalábon forgó aranyvárat építeni.

AZ a valódi munka,amiért valódi készpénzben fizetnek. Ha majd a kezedben tartod a bankókat, amikor nagybevásárlás után fizetsz, akkor biztos lehetsz benne,hogy a munka valódi. Addig pedig tekintsd átverésnek és lehúzásnak - hidd el, így SEMMIT nem veszítesz, sokkal jobban jársz.

Nem piramis, áááá...csak lehúzás. Még szerencse, hogy nem veszítesz vele annyit, mint a nigériai csalással...talán csak ezért nem tiltják be hivatalosan. És mielőtt elkezdenétek lepontozni meg fújolni, javaslom hogy keressetek rá a cégek neveire néhány internetes átverésekkel foglalkozó (internet scam) oldalon. Lesz olvasnivalótok bőséggel, ezt megígérhetem.

Aki még ennek ellenére is bele akar vágni, csak nyugodtan...én szóltam.

"Ne tekints senkit halottnak, amíg nem láttad tulajdon szemeddel a holttestét. És még akkor is könnyen meglehet, hogy tévedsz."

hülyeségszint: (4/5)
szerintetek: (2,9/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://kioktato.blog.hu/api/trackback/id/tr232523778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kino 2010.12.18. 15:41:20

nem lenne rossz cikk, ha nem lenne tele helyesírási hibával, inkább elütéssel.
kicsit át kéne fogalmazni néhány részét, van hogy ismétled magad.
kicsit kevesebb indulat, több tény, név kéne. esetleg élménybeszámoló volt mlm-esektől.

eMM2 2010.12.18. 19:28:01

Szerintem a postoló remekül összefoglalta a lényeget.Én mnt 20 éve gyakorló (de nem MLM) ügynök azért ezt meg tudom ítélni.Én Még a hazai MLM ősatyjával az M&T átveréssel találkoztam a 90-es évek elején.Na nekem az volt a tanulópénz.
Amúgy meg a kedvenc MLM dumám egy Zepter termékbemutatón hangzott el miszerint az edény "űrhajófémből" készült.Na ezt azóta sem nagyon lehetett űberelni.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2010.12.19. 13:12:25

Azért elég sok MLM cég van, nem biztos, hogy szerencsés így összemosni az összeset.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2010.12.19. 13:13:02

Ja, és azt a wikipediás dolgot hol találtad?

kioktató · http://kioktato.blog.hu/ 2010.12.19. 18:08:59

@sajt: Kedves Reactor!

sajt linke kapcsán várnék némi magyarázatot...

darkatti 2010.12.21. 13:48:29

a piramisos dolog nem MLM!

ott nincs termék/szolgáltatás ott csak be kell lépni fizetni és majd a piramisbol valaki megkapja a pénzt.

az MLM-be dolgozni kell, szeretni kell a terméket, és sok munka után kap az ember pénzt.

Ha ez nem igy lenne akkor mindenki MLM-be lépne be és csak ugy kapná a nagy pénzeket semmi munka nélkül. aki így gondolja az még nem nézet meg egy mlm-t se.

igen van olyan ahol csak nagy forgalom, eladás után kapnak pénzt, és van olyan hogy már ez első fogyasztó után is ad pénzt a cég.

Reactor 2011.01.15. 01:55:00

Sajt :) vágyad máris teljesül:

hu.wikipedia.org/wiki/A_multi-level_marketing_kritik%C3%A1ja

Ha az MLM valóban olyan sikeres lenne, mint amilyennek beállítják, valószínűleg jóval több elégedettügyfél-levelet olvasnék, és kevesebb cégnév szerepelne az Internet Scam listáján...de ha nem hiszitek, nézzetek utána egyik-másik "nagy névnek". Lesz olvasnivaló bőven ;D

sokatkeress 2011.02.04. 23:19:39

@eMM2: Látom Te is akkora ész vagy, mint a Post írója.
De ha már ennyire járatos vagy a témába, megkérdezném már az M&T, és a Zepter mikor volt MLM cég?
Nem mindegy ám hogy a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik))

iksz01 2011.04.27. 19:42:49

undorító egy megélhetési mód ez, amikor a barátaid/rokonaid/ismerőseid kell beetetned, hogy meglegyen a kvótád, és esetleg kaphass valami jutalékot...
Ami még hihetetlenebb, az az, hogy vannak emberek, akiket sorozatosan húznak le ilyenekkel, és mindegyikbe beleélik magukat újra, meg újra.

Dr. Age 2011.05.19. 22:43:53

Gondoltam, írok Nektek valami olyat, amin érdemes lenne elgondolkodnotok, de rájöttem, hogy teljesen felesleges.

Én sem értem a kvantum fizikát... :)

Reactor 2011.07.09. 03:23:08

@sokatkeress: A Wikipedia cikke, és az Internet Scam oldalak MLM címszó alatti listája engem eléggé meggyőzött, úgyhogy fikázhatsz minket amiért kritizálni mertük a Szent MLM-et, a vágyaid nem fogják befolyásolni a tényeket: az MLM egy átvágásra szakosodott iparág.

Ha majd meggyőzted sorban a többszázezer károsultat arról, milyen fantasztikus találmány is ez, gyere vissza, és újra elővesszük a kérdést.

ferike-ti 2011.09.21. 17:24:37

szia, nem tudom ki vagy. egyetlen dolog miatt pazarlom rád az időm: szeretném az értelmes emberekben, akik ugyan bizonytalanok még egy kicsit: eloszlatni az általad leírt rosszindulatú rémhíreket.
Az MLM üzlet, a világ legjobb üzlete!
két féle értékesítés van: offline, és online. Ezen belül van, direkt értékesítés, MLM értékesítés, tele marketing, és a classikus kis, és nagykereskedelmi értékesítések.
Nem keverheted össze az MLM értékesítést a csalókkal, csalásokkal. Nem szeretném elmagyarázni, melyik, hogyan működik, mert úgy sem értenéd meg.
Senki ne gondolja, hogy szemináriumokon neves előadók nevüket adnák egy csalásra alapozott üzlethez. (személyesen ismerek, és barátom is van, aki saját MLM céget működtet.) a hitetlenek elutazhatnak a cég megadott cimre, és meggyőződhetnek, hogy ott van, sőt információt is kérhetnek.
Az MLM üzlethez való hozzáállást valójában az olyan ember gondolkodása hozta olyan hírbe, mint a te gondolkodásod is. minden üzletben dolgozni kell az MLM ben is, és senki nem állítja az ellenkezőjét. Erről a témáról, akár személyes konzultáción is bárkivel folytatok vitát. www.eletmodmegoldasok.hu

Kalányos Kevincostner 2011.09.29. 09:06:47

@ferike-ti: Nyugodtan mondhatsz bármit, az MLM rendszerű üzletek csak azért maradhattak fönn mind a mai napig, mert van sok fanatikus pénzhajhász, aki a saját anyját is eladná, csak hogy plusz jövedelemhez jusson. Nem számít, kit hülyít be, a legjobb barátait (ha van neki egyáltalán olyan) is szívfájdalom nélkül lehúzza. Normális ember inkább elmegy a legközelebbi boltba, megnézi, megszagolja, megtaperolja a terméket, mielőtt beteszi a kosarába. Az MLM-ben erre nincs lehetőség, ott szinte csak azok vásárolnak, akiket a magadfajták beetettek. Tudom, miről beszélek, részt vettem nem egy MLM-es összeröffenésen (igazából csak illendőségből, mert régi ismerős hívott el), ahol a fantasztikusan csodálatos lehetőségek vizionálását és a hatalmas sikereket elért tagok tapsviharos ünneplését követően következett a pofátlanul drága termékek bemutatása, amelyekért természetesen tolongani fognak a potenciális vásárlók. Na persze... Én kereskedelemben dolgoztam, méghozzá üzletvezetőként, így van némi rálátásom arra, hogy mit vesznek meg az emberek és mit nem. Az én üzletemben is volt egy adott terméktípusból 3-4 féle, és hiába volt ugyanolyan jó minőségű az x termék mint az y, az emberek 90%-a az olcsóbb y-t vásárolta meg. Időnként voltak olyan cikkek, amelyeket rendelni lehetett csak, ezekből mindössze egyetlen darabot sikerült értékesítenünk, és az is mekkora szó volt!

Reactor 2011.10.17. 21:54:40

ferike-ti, nem kell ez az erőlködő szerecsenmosdatás, az MLM egy nagy rakás szar. Aki a főkolomposokon kívül részt vett benne, az pontosan tudja ezt. Minek kell tagadni a tényeket, és mindenféle idióta reklámszöveggel szédíteni a szerencsétlen munkanélkülieket? Ja tényleg...kell a beszervezés a hálózatba...

Na, de próbáljunk meg észérveket felhozni a reklámdumádra.

- "...pazarlom rád az időmet". Ejj de elfoglalt valaki. Két internetes trollkodás között befáradtál ide, és megtiszteltél egy MLMnyaller kommenttel. Most örülnöm kellene? Inkább nem teszem.

- Az MLM a világ legjobb üzlete? Nekem meg tollas a hátam ugye. Ha az MLM olyan csúcsszuper üzlet lenne, mindenki ezt csinálná, hisz képesítés meg papír se kell hozzá, otthonról is lehet "pár óra netezéssel" ahogy a mézeshabcsók-szövegek hirdetik ugye, akkor is beszállhat bárki, ha a 8 általánosa sincs meg, mert hát minél butább az ember,annál könnyebb palira venni egy köteg Monopoly-pénzzel, és egy vécénszarás közben kiagyalt fiktív sikersztorival. Hogy lehet akkor, hogy a sikeres MLM-ezők aránya ilyen minimális, és hogy nem vesznek engem körbe a multimilliárdosak?

- Az MLM maga az intézményesített csalás, minek sötétítsem tovább a feketét?

- Azt írod, úgyse érteném meg a működési mechanizmusát. Nagy valószínűséggel a közelébe nem szagoltál még egy ilyen MLM hálózatnak, mert akkor nem írnál baromságokat. Én viszont kitűnően értek angolul, és remekül el tudom olvasni az Internet Scam oldalak híreit bizonyos MLM cégekről.

- Azt állítod, neves előadók. Ezt most úgy adod be, mintha maga Elton John vagy Paul Newman lenne a beszervezőbiztosotok. Neves előadók. Ja. Körülbelül annyira, mint az X-faktor zenebohócai világsztárok. MLM körökben bárki lehet neves előadó, aki elég folyékonyan tud hazudni. A parlamenti politikusoknak az ilyen zsigerből megy, a pénzlehúzásra szakosodott egyéb bűnözőknek ne menne? Sajnos az átejtett ember bankszámlájára nem tudják elég hatékonyan odahazudni a megígért összegeket, szóval ez az érved szinte azonnal megbukott.

- Az MLM "üzlethez" való hozzállást a több százezer károsult, vagyonát vesztett, adósságspirálban és egyéb necces helyzetekben vergődő emberek beszámolója alakította így. Magatoknak köszönhetitek. Természetesen mindenki hazudik, a rendőrök is, a fináncok is, az adóhivatal is, nektek van igazatok :)

Le kéne állni ezzel a szerecsenmosdatással, borzasztó rossz dolog, még nézni is...

biologus 2012.01.21. 09:45:34

Hogy csöbörből vödörbe essünk, a vitát folytathatnátok mondjuk a reklámipar lehúzásával (valaki tudja-e, hogy egy termék árában mennyit fizet mindenki a reklámpiac résztvevőinek?), a bankszektor "az évszázad legnagyobb csalásával" a rengeteg hitelfelvevő körében (a deviza vagy mégsem esete és a kamatok önkényes, a szerződésektől eltérő növelése), a biztosítói szektor megtakarítási ajánlataival, melyek szintén csak a biztosítóknak hoz a konyhára, de akár az állam "demokrata" csalássorozataival. És még lenne néhány ötletem! Ezekkel is foglalkozzatok egy kicsit. Talán ezek méginkább megérdemelnék ezt a negatív vélemény nyílvánítást.

Motivacio 2012.01.24. 09:18:57

@eMM2: mennyi demotivalo segfej egyhelyen...ti barmok vagytok...esküszöm a más dolgaival foglalkoztok és egyszerüen csak balmáltok ahelyett hogy elolvasnál pl egy Robert Kyosaki,vagy Randy Gage...Vagy Napoleon Hill....

személyesen üzenem a segfej blog segfej szerkesztőjének: Amiért hiányos a kereskedelmi és GAZDASÁGI KÉPZÉSED...SZERINTEM OTT A BAJ HOGY SOHA NEM MONDANAK EGY ISKOLÁBAN SEM SEMIT A PÉNZKERESETRŐL...CSAK ARRÓL HOGY HOGYAN TANULJ,HOGY MEGKAPHASS EGY MUNKAHELYET...
A RABOSZOLGASÁG UJ FORMÁJÁBAN ÉLSZ...MUNKAHELYED VAN? IGEN ANNYIVAL VÁLTOZIK A RABSZOLGASÁGBAN A KÜLÖNBSÉG...HOGY MOSTANI EMBEREK MEGVÁLASZTHATJÁK A GAZDÁJUKAT.

AJÁNLOM TÖLTSD A HÜJESÉG HELYETT A CSALÁDODDAL AZ IDŐD VAGY TALÁLJ KI VALAMIT NE VÁRD MÁSTOL A SZARFOS ÉLETED MEGJAVITÁSÁT!NE BLAMÁLD AKI MEGPROBÁLJA ÉS VÉGKÉPP NE AKI MEG IS CSINÁLJA.

mANIPULÁLVA VAGY...SZÉGYELD MAGAD SAJÁT MAGAD ELŐTT IS..MAGYAR NEM VAGY AZ TUTTI...ÉS EGYIK SE AKI EZEKKEL FOGLALKOZIK ...CSAK BEVÁNDORLO IRIGY BAROM...HA NINCS NEKEM KECSKÉM DÖGÖLJÖN MEG A SZOMSZÉDÉ IS...MAGYAR NEMZET...EZ VAGYTOK...

Motivacio 2012.01.24. 09:20:51

@iksz01: IRIGY... semmi ember lehetsz...tele van veletek az ország ez a baj...akik mástol várják a megoldást..tégy valamit a kerek fejeddel ne csak zabáld tele az agyad...szerintem bujj el...amikor igy blamálod a sikeres üzleteket

kovacs.geza 2012.02.24. 14:15:30

Akik az ilyen cikkeket írják kb annyira értenek hozzá, mint a csirke az ABC-hez. Bár szerintem a csirke többet tud az ABC-ről, mint akik ide posztolják a hülyeségeiket.
Az ilyenek meg pláne nagyon szánalmasak:
"a saját anyját is eladná" No comment.

Az emberi hülyeség határtalan. Persze a hozzá nem értésnek köszönhetően jó sok baromságot lehet olvasni a neten.

További sok sikert a buta posztokhoz.

kovacs.geza 2012.02.24. 15:18:01

"A Wikipédia szerint: “Az adatok azt mutatják, hogy az MLM-tagok nagy többsége (több, mint 95 %-a) súlyos pénzügyi veszteséget könyvel el. "
Ez külön kedvencem. Persze forrás az nincs. A wikipédiát is sok helyen ugyanilyen hozzá nem értő szagemberek írják, mint akik ide posztolnak.

Erre az előző állításra várom a HITELES forrást ahol igazolva van, hogy aki MLM-be kezd azoknak a nagy része komoly összegeket bukik el. Mert a tapasztalatok nem ezt mutatják. Nyilván van aki ész nélkül csinál valamit nem csak MLM és sok pénzt bukik vele. De az nem a rendszer hibája.

Az interneten annyi baromságot lehet olvasni, hogy az hihetetlen. És a sok tudatlan ember meg el is hiszi enélkül, hogy utána nézne, hogy valójában mi és hogyan történik.

kovacs.geza 2012.02.24. 15:39:02

Ez lemaradt. A pilótajátékkal valóban könnyen és gyorsan lehet sok pénzt bukni meg kereseni is ha találsz elég balekot akit átverhetsz. És persze nem bukik le a cég.
Az MLM-ben pénzvisszafizetési garancia van a termékekre. Benne van a szerződésekben. Akkor ebben hol is van a kockázat és hogyan lehet vele sok pénzt bukni?? Nevetséges baromságokat lehet itt olvasni. Meg fantasztikusan keverik az emberek a dolgokat.

Reactor 2012.03.19. 14:24:43

@kovacs.geza: Természetesen szokás szerint mindenki hazudik - az Internet Scam oldalak, a Wikipédia is hazudik (ahhoz persze jó volt hogy Bánk bán cselekményét lelopjuk házifeladatnak ugye), a fináncok is hazudnak, a rendőrök is, nektek van igazatok, MLMnyallereknek!

Magyarázd már meg akkor nekem, a Gazdasági Versenyhivatalhol miért fordulnak több ezren nyílt levélben, hogy a fogyasztói csoportok után tiltsa be az MLM-et is? És hogy a fenébe nem vesznek engem körbe a multicsilliárdosok ha ennyire jó üzlet?

Nemcsak hogy buta vagy, még szerecsenmosdatsz is. Nagyon rossz nézni, ne csináld.

sasmadar77 2012.03.19. 21:03:01

"Magyarázd már meg akkor nekem, a Gazdasági Versenyhivatalhol miért fordulnak több ezren nyílt levélben, hogy a fogyasztói csoportok után tiltsa be az MLM-et is? "

LOL. Ennyi baromságot is régen olvastam már. Az meg mennyire szánalmas, hogy elkezdesz személyeskedni.

Azért, mert neked túl korlátolt a gondolkodásod és nem nézel utána a dolgoknak arról nem az MLM tehet.

Íme egy egyszerű kérdés.

Mit jelent az MLM-ben a siker. A wiki szerint csak az emberek 1%-a lesz benne sikeres. De mégis mit jelent ez konkrétan?

Na majd ha erre tudsz konkrét és főleg korrekt választ adni akkor majd elhiszem, hogy van róla fogalmad.

Addig csak egy nevetséges MLM troll vagy és egy olyan dolog ellen küzdesz amiről fogalmad sincs.
Eredménye max annyi, hogy pár hozzád hasonló aki ugyanúgy tájékozatlan, mint te nem fog vele soha foglalkozni. Ez nem nagy veszteség az ilyen emberek nem is kellenek az MLM-be.

sasmadar77 2012.03.19. 21:05:54

"Magyarázd már meg akkor nekem, a Gazdasági Versenyhivatalhol miért fordulnak több ezren nyílt levélben, hogy a fogyasztói csoportok után tiltsa be az MLM-et is?"

Elfelejtettem a választ.

Azért, mert sok az olyan tudatlan, mint te is. Ha egyáltalán igaz amit állítasz. Mert a legtöbb dolog amit leírtál az jó nagy baromság.

Főleg ez a komoly anyagi veszteség. Ezt is megkérdezhetném, hogy konkrétan mit is jelent?
De válaszolni úgysem tudsz rá. Csak fújod az idióta MLM troll dumádat.

sasmadar77 2012.03.19. 21:18:37

Tudod amíg te az idióta PC játékokkal játszol van aki értelmes dolgokra fordítja az idejét.

Te egyáltalán sikeres vagy bármiben is aminek gyakorlati haszna is van az életben?

sasmadar77 2012.03.19. 21:44:11

Az meg külön érdekes, hogy az a sok hülyeség amit itt leírtál azt még senkinek sem sikerült alátámasztania hiteles forrással.

Már 20 éve is azt mondták, hogy az MLM egy átverés és, hogy hülyeség vele foglalkozni. Mindezek ellenére az MLM köszöni szépen jól van és működik és működni is fog.

A fogyasztói szokásokkal sem nagyon vagy tisztában, mert ha tisztában lennél vele akkor tudnád, hogy a vásárlók nem vásárolnak meg egy terméket újra és újra, hogy ha azzal elégedetlenek.
Mégis rengeteg törzsvásárló van az ilyen MLM üzletekben. Akik nem építenek hálózatot csak vásárolnak. Ők is biztos azért veszik meg mert semmi előnyét nem tapasztalták meg a termékeknek. Csupán szeretnek értelmetlenül pénzt költeni hónapról-hónapra.

sasmadar77 2012.03.19. 22:05:06

"Ha az MLM valóban olyan sikeres lenne, mint amilyennek beállítják, valószínűleg jóval több elégedettügyfél-levelet olvasnék, és kevesebb cégnév szerepelne az Internet Scam listáján...de ha nem hiszitek, nézzetek utána egyik-másik "nagy névnek". Lesz olvasnivaló bőven ;D"

Ha már akkora zseni vagy amekkorának tartod magad, akkor már feltűnhetett volna, hogy az emberek kb 90%-ban csak azt írják le ami rossz történt velük és csak ritkán azt ami jó.
Elég megnézni a híreket. A hírek 90%-a csak arról szól, hogy meghalt, megölték, karambolozott stb rémhírek vannak csak. Érdemi és jó hírek alig kerülnek be a Híradóba. Ennyire szánalmas az emberiség, hogy sokkal jobban érdekli őt ami szar, mint ami jó. Ez az élet minden területére igaz!!

Ha valakivel valami jó történik vagy sikeres akkor azt az emberek általában nem hiszik el. Legtöbbször kitalálnak hozzá valami fiktív történetet vagy egyéb magyarázatot, hogy ez miért történt az adott emberrel.
De ha valami rossz történik akkor azt fenntartások nélkül elhiszik még akkor is, hogy ha kamuhírről van szó.

Jó példa erre a most kibukott Apple - Foxconn téma. Kiderült, hogy az egész csak egy rohadt nagy ferdítés. A sok birka meg mind benyalta és anélkül, hogy tájékozódott volna elhitte azt a sok baromságot.
Pont ez a helyzet az MLM-el is. Sokkal könnyebb elhinni, hogy átverés,mint azt, hogy ez valóban működik.

Azért az vígasztal, hogy a sok MLM sérült,meg sikertelen ember károgásának ellenére is működni fog még 100 év múlva is. Sok szagember kimatekozta már, hogy nem tud működni csak rövid távon, csak azt nem tudom, hogy mi számít rövid távnak, mert az 50 év már elég hosszú idő. De lehet nekik a 200 év a rövidtáv :D Az persze nem gond, hogy az 3-4 generáció.

Itt az Apple Foxconn cikk.
itcafe.hu/hir/apple_foxconn_gyartas_mike_daisey_ujsagiras.html

sasmadar77 2012.03.19. 22:56:42

" Soha senki nem ellenőrzi le, hogy egy „amazonászi törzsektől elhozott fantasztikusan természetes bogyótápszer” igazából hol és miből készült, melyik new jersey-i laborba, és milyen vegyszerekből."

Az ne zavarjon, hogy ezt nem egy esetben vizsgálták már. De persze ezt a baromságot is benyaltátok.

Vagy komolyan ennyire korlátoltak vagytok, hogy azt hiszitek ezeket a termékeket még soha senki nem ellenőriztette le?

Vagy az, hogy a nagyobb cégek gyáraiba be illetve az ültetvényeikre el is lehet menni az is csak kamu.

Azt nem várom el, hogy megértsétek, hogy mi a különbség az MLM, a piramis és a pilótajáték között. Főleg, hogy mind a három más.

Mert ehhez némi bölcsesség is kellene és nem ész meg utána járás nélkül elhinni minden f@szságot.

sasmadar77 2012.03.19. 23:01:42

"Magyarázd már meg akkor nekem, a Gazdasági Versenyhivatalhol miért fordulnak több ezren nyílt levélben, hogy a fogyasztói csoportok után tiltsa be az MLM-et is?"

Ha tudnád, hogy mi is valójában a Fogyasztói csoport és mi a különbség az MLM és ez között akkor nem tennél fel ilyen értelmetlen kérdést.

A kettőnek semmi köze egymáshoz.

"És hogy a fenébe nem vesznek engem körbe a multicsilliárdosok ha ennyire jó üzlet?"

Azt honnan tudod, hogy ki miből él?? De jó neked, hogy mindenkiről tudod, hogy miből él meg.

sasmadar77 2012.03.22. 23:41:55

@Reactor:
"Alapvetően a termékek árának 50-70%-a a piramisba lévők fizetését állja."

Mintha ez a hagyományos kereskedelemben másképp lenne. Tesco, CBA 50%-os KISKER árrést alkalmaz. Deichman 100%-os árrést alkalmaz. ÉS EZ CSAK A KISKER ÁRRÉS!!! És még az MLM az átverés. No comment vagy komolyan. Fingod nincs a kereskedelemről csak osztod itt az észt. Arról nem is beszélve, hogy semmit sem tudsz konkrétumokkal alátámasztani.
Miért nem mész feljelentést tenni? Pont azért, mert tudod, hogy a rágalmazásért téged büntetnének meg.

sasmadar77 2012.03.22. 23:42:45

Vagy van aki azt hiszi, hogy az 50-70%-os árengedményt a 10%-os árrésből adják?
Aki ezt elhiszi az tényleg buta.

sasmadar77 2012.03.22. 23:46:43

Múlt héten néztünk hajnyírót.
Tesco-ban 7200, Auchanban 4600. Ugyanaz a termék!! És ezt már nem az első esetben tapasztaltam.
Villanyborotvát láttam 5000-ért máshol meg ugyanazt 11.000-ért. Azok persze nincsenek túlárazva. A francokat nincsenek. Csak a sok birka elhiszi, hogy azokat "olcsón" kapja. Holott fogalma sincs a hagyományos kereskedelem működéséről. Az MLM-nek pont az az előnye, hogy feketén-fehéren látható minden.
El lehet gondolkodni, hogy ki is a pofátlan.

Reactor 2012.03.23. 20:17:46

@sasmadar77: Jól van, kis komám,vegyél be egy Xanaxot, ahogy elnézlek, rád fér.

Az "idióta PC játékokkal", aranyhaver, már több pénzt kerestem, mint amennyit te valaha is láttál a mások becsapásából tőkét kovácsoló MLM-ből. De nem várom el tőled, hogy elhidd. Itten bazinagy jogállam van, pajtikám, úgy csinálsz magadból bohócot, ahogy az neked jólesik. Ezzel senki nem veszít semmit, maximum röhögök egy jót, legrosszabb esetben az ED-n kötsz ki Chris-Chan mellett, és kész.

A probléma ott kezdődik, hogy nemcsak hogy szörnyen ostoba vagy - nem személyeskedés, igazság - emellett még kártékony is, mert ilyesmire akarod rábeszélni az embereket.

Troll vagyok, az hát :D Az Internet Scam oldalak is trollok, a Wikipédia is trollokból áll, a Gazdasági Versenyhivatalnál is csupa-csupa troll van. Mi mindannyian trollok vagyunk, egyedül neked, meg a többi MLMnyaller rohamdroidnak van igaza :D Mindenki hülye,csak ti vagytok helikopterek. Ezen most tényleg jót röhögtem. Komolyan. Forreal.
Bezzeg te...nyilvánvaló ökörségeket állítasz, csúsztatsz, féligazságokat mixelsz össze hazugságokkal, szerecsenmosdatsz, és csak azért is szembemész a realitásokkal, hogy bebizonyítsd, az MLM milyen fantörpikusan jó dolog. A következő akciód mi lesz? Törvényesíted a nigériai csalást?

A GVH-val kapcsolatban: Én utánajárok dolgoknak, bátyuska, ahogy neked is kellett volna. A fogyasztói csoportokat tavaly betiltották,valószínűleg nem véletlenül, az MLM-ről is igen komoly viták vannak, főleg mert a legnagyobb adócsaló biznisz. De ezt neked hiába magyarázom, a neten hőbörgéshez, jaszkarizáshoz, natív trollkodáshoz prímán értesz, a gazdasági témákhoz segghülye vagy. Mindenesetre szereztél nekem kellemes perceket, főleg a "megbízható forrásaid"...jó hogy nemmá' a cotcot.hu-t meg a Zsindexet jelölöd meg hiteles hírforrásnak :D mulatságos kis kókler vagy, meg kell hagyni.
Én miért tegyek följelentést? Nem vagyok érintett az ügyben. Viszont jópár ezer érintett már tett följelentést, ha máshol nem, az adóhivatalnál. Ha kicsivel több szaklapot és kevesebb lovaspornót néznél, ezt te is tudhatnád. Bár tökmindegy, akkor is ugyanúgy szembe mennél a realitásokkal, hogy márpedig lehet nullával osztani.

De tudod mit? Ha ez neked olyan nagyon nagyon jó, csináld, nem szólok bele, a te életed, úgy teszed tönkre ahogy akarod. Majd szólj, ha milliárdos leszel. Nekem van több jól fizető szakmám, a videózás ezek közül csak egy, sőt, még gerincem is van, nem mások átvágásából termelek minimális profitot. Remélem, ha az APEH bekopog hozzád vagyonosodási vizsgálat ürügyén, akkor is teljes mellszélességgel kiállsz majd a Szent MLMnél.

OWNED.

sasmadar77 2012.03.24. 00:58:20

@Reactor:

Személyeskedés, sértegetés, bunkó-gyökér stílus és mellébeszélés az van. Konkrétum az nincs!

Senki nem állított olyat, hogy a Scam oldalak hazudnak. Bár ott is olvasni sok kamu dolgot.
Senki nem állította azt, hogy akik megszívták azok hazudnak.
Pusztán arról van szó, hogy a tudatlanságod miatt félrevezeted az emebreket és kevered a kakát. Az MLM-et a piramisjátékkal meg a pilótajátékkal.

Tudod amíg nincs bizonyítékod addig amiket állítasz csak rágalmazás. És, mint olyan büntetedendő.

Én tettem már feljelentést piramisjáték miatt. Büszke vagyok rá? Nem, de legalább megóvtam azokat akiket még bepaliztak volna ezzel. Nem én tettem egyedül bejelentést, mint megtudtam, de nem is ez a lényeg.

Ha nem kamu lenne amit összehordtál hanem lenne valós alapja akkor már te is mennél a rendőrségre vagy más szervhez.

De mivel össze-vissza kavarsz mindent. MLM-et a piramis meg pilótajátékkal miközben fingod sincs róla, hogy valójában mi a különbség így nem is mész feljelentést tenni, mert valahol te magad is tudod, hogy nincs igazad és csak kavarod azt a bizonyost.

Nálam meg már járt az APEH köszöni szépen jól meg vagyunk egymással. Szóval jöhet bármikor újra.

Nem kell a nagy kamu félrebeszélésed, hogy az MLM üzletben senki sem adózik. Majd pont egy olyan hozzánemértő, mint te fogja ezt tudni. De ha ez így van akkor menj és tegyél feljelentést az APEH-nál. Állunk elébe.

Arról meg már végképp nem tehetünk, hogy totál hülye vagy a kereskedelemhez, így az MLM-hez is.

Nem mindenkinek az MLM a világ legjobb vállalkozása, viszont sokaknak igen.
Minimális sőt inkább nulla kockázattal el lehet indítani.
Minimális befektetéssel. A legtöbb hálózatban nincs regisztrációs díj sem. Ahol van ott is pár ezer Ft max.

Az meg tisztán látszik, hogy nem vagy tisztában az MLM valódi értékeivel. Abból ahogyan megnyilvánulsz ezen nem is csodálkozom. Nagyképű vagy, lekezelő és bunkó. A kritikát meg egyáltalán nem tudod elviselni.
De te magad is megírtad magadról, hogy antiszociális vagy. Ezen nem is lehet csodálkozni.
Más fórumokon is csak a terelés megy részedről.
SOHA SEMMI KONKRÉTUMOT NEM ÍRSZ CSAK TERELSZ MEG MELLÉBESZÉLSZ HA KÉRDEZNEK VALAMIT.
Most is ezt csináltad. Egy kérdésre sem válaszoltál.

Trollnak jó vagy, de itt megáll a tudományod.

kereskedo 2012.03.24. 12:39:03

@Reactor:
Reactor ha itt valaki buta akkor az Ön. De inkább tájékozatlan.

Jogász végzettséggel van némi rálátásom a jogi dolgokra. Az az érvelés, hogy "hazudik mindenki" az nem érvelés maximum csak terelés. A saját állításait semmilyen konkrét és hivatalos dologgal nem tudja alátámasztani. A wikipedia az nem az. Ott más területen is olvasni iszonyatosan nagy hülyeségeket. Persze azért a nagy része helytálló az ott leírtaknak. Ha valaki ilyet kér Öntől akkor pedig jön a "mindenki hazudik" dologgal. Holott senki sem állított ilyet. Ez csak valami elfuserált védekezésre jó semmi többre. Arra jó, hogy kerüli a konkrétumokat és szándékosan félrevezet mindenkit.

Örülhet, hogy senki sem jelentette még fel hitelrontásért vagy rágalmazásért. Mert bizonyítékok nélkül mindez csak rágalmazás. Mindez amiket itt összehordott egy tárgyaláson nem állná meg a helyét és csúnyán elbukna.

Mivel ahogy már többen leírták a piramis- és a pilótajáték az nem egyenlő az MLM-el.

Az első kettő az illegális meg van az oka, hogy miért. A piramisjátékot nem könnyű felismerni, van termék és még pénzt is kapnak az emberek. Ezek mostanában igencsak elterjedtek sajnálatos módon.

Én nem építek hálózatot van egy másik vállalkozásom, viszont van egy jóbarátom aki igen. Korábban sosem ismertem az illetőt. A lényeg, hogy megismerkedtünk egy üzleti találkozó alkalmával. Mivel nem vagyok egy begubózott szemellenzős ember így meghallgattam, hogy mivel is foglalkozik. Az üzlet engem nem érdekelt mivel szeretem azt amit csinálok. Viszont kaptam tőle 2 CD-t meg egy katalógust a termékekről. Meghallgattam megnéztem és felkeltette az érdeklődésemet. Aztán amikor ismét találkoztunk, akkor megkérdeztem, hogy az allergiámra tudna-e valami megoldást javasolni.
Ekkor meghívott egy előadásra ami az allergiáról szólt. Kb másfél óra volt amin egy orvos csak arról beszélt, hogy a szervezetben milyen folyamatok játszódnak le az allergia kapcsán és, hogy mik okozzák ezt. Kicsit száraz, de mégis érdekes volt A termékekről nem sok szó esett kifejezetten az allergia volt a fókuszban.
Ezután beszéltem az orvossal és ő javasolt egy kezelést. Én hittem neki. Ez valamikor késő ősszel volt. Ilyenkor már az allergiás tünetek megszűnnek. Viszont tavasszal nagyon rosszul voltam korábban. Ismét eljött a tavasz és valahogy nem jöttek elő a tünetek, vagy jóval enyhébbek voltak.
Ennek már lassan 4 éve és azóta nem szenvedek az allergiámmal. Nekem ez megérte. Ha ez átverés akkor én nagyon át lettem verve. :D :D :D
És még mielőtt valaki a placeboval jönne. Az előtte olvassa el, hogy mi is az a placebo. Mert az nem ez!!

Drágák a termékek? Nem olcsóak ez tény. Viszont nekem bőven megéri, hogy nem kell szenvednem. Ami pedig az árrést illeti nem ártana utána nézni, hogy a hagyományos kereskedelemben milyen pofátlan árréseket alkalmaznak. Tesco, CBA például 40-50%-os kisker árrésel dolgozik. Ahogy látom ezt már más is leírta. Csak, hogy ott nem látnak bele az egyéb részletekbe az emberek?! Nem pedig meglepődnének, hogy milyen pofátlanságok vannak ott.

Visszatérve ez előzőre. Azóta az illetővel jó kapcsolatom van, mivel vannak közös hobbiaink és együtt járunk sportolni. Azokkal az ismerőseimmel akiknek megadtam a számát, hogy keresse fel őket azokkal sem romlott meg a viszonyom. Sőt volt olyan aki hálás volt azért, mert tudott neki hozzám hasonlóan segíteni. Az én számom is egy ismerősömtől kapta meg. Én is megköszöntem neki.

Ami a vállakozás részét illeti. Ő több pénzt keres, mint én. Ezt egyáltalán nem sajnálom tőle. Ráadásul szerintem jelenleg kevesebbet is dolgozik érte. Tavaly télen elmentünk nyaralni. Ők 5 hétre mentek mi alig tudtunk velük menni eredetileg 2 végül 3 hétre. Az utolsó héten már elég sokat csörgött a telefonom, hogy mikor megyünk már haza, mert ez meg az van a céggel, stb-vel. Az ő telefonját nem nagyon hallottam csörögni max csak pár olyan ember hívta akik nem tudták, hogy nyaralni van.

Ezt egy másik fórumon találtam. Nem én írtam viszont teljesen egyet értek vele:
Összehasonlítja egy MLM és egy hagyományos vállalkozás indítását.

Elgondolkoztam egy hagyományos vállalkozás és egy MLM vállalkozás összehasonlításán. Nekem hagyományos vállalkozásom van és nem biotermékekkel foglalkozom, de hasonlóan indítottam el.
Fontos leszögezni, hogy vállalkozásról van szó és nem napi 9-13 órás „robotmunkáról”. Tudom van aki szereti a munkáját, viszont nagyon sokan a pokolba kívánnák a főnöküket vagy a munkatársukat. Vagy csak a munka meg a fizetés nem tetszik nekik.
Az MLM meg egy VÁLLALKOZÁS és nem ÁLLÁS vagy bármilyen napi fix meló ez fontos különbség.

Tegyük fel, hogy nyitni akarok egy Bioboltot ahol ezeket a termékeket árulom.
Ott kezdődik minden, hogy egy rakás engedélyt és egyéb papírt be kell szerezni. Ezeknek a beszerzése is idő (az idő meg pénz) és még pénzbe is kerülnek, mert ezeket nem osztogatják csak úgy ingyen.
Aztán kell még:
- Üzlethelyiség: Alsó hangon ez kb havi 300-500e Ft (inkább több) bérleti díjat jelent hacsak nincs valakinek saját üzlethelyisége. (fontos itt megjegyezni, hogy ha van és azt bérbe adjuk akkor az is pénzt termelne, csak éppen mi most azt használjuk) Persze lehet olcsóbb is ha valami huszadrangú kis utcában nyitjuk meg, vagy valami lehetetlen kicsi helyet bérelünk.
- Termékek: Nos ez a következő mélyen érbe vagy inkább zsebbe vágó történet. Ez szintén alsó hangon úgy kb 1.5 millió. Ez a kezdő készlet. És ezeket ugye még raktározni is kell. Tehát nem lesz elég egy kis vacak bolt.
Ez eddig kb. 2 millió.

Szuper megnyitottunk. Örülünk. Vagy mégsem? Mert ugye a vásárlók nem fognak csak úgy tömegével jönni, néhányan biztos lesznek. Viszont ha komolyan gondoljuk az egészet akkor reklámozni kell. Ez a következő mélyen zsebbevágó történet. A reklámozás nem olcsó mulatság. Lehet pl a helyi kisebb rádióban. Ha ezt mondjuk két hétig akarjuk, hogy adásba kerüljön akkor máris komolyan a zsebünkbe kell nyúlni.
- Reklám: Mondjuk napi 4x megy le a rádióban 6-7000Ft/perc. Nekünk van egy 30 másodperces blokkunk. Ez minimum 4x14x3000=168.000Ft. Vagy több ez attól is függ, hogy csúcsidőben vagy máskor megy le. Ez kb egy helyi rádiónak a díjja.
Ezzel még közel sincs vége. Még szórólapokat is lehet vagy inkább kell gyártani, ezeket szét kell hordani vagy hordatni. Ennek megint van költsége kb 100-150.000 Ft.
Eddig kb 2.3 millió.

És akkor egy másik reklámozás. Felkeressük az ismerőseinket telefonon. Emailben meg közösségi oldalakon is lehet. Bár azok közel sem ennyire hatékonyak. Szóval felhívjuk őket vagy ha személyesen találkozunk velük akkor elmondjuk nekik, hogy jöjjenek be és nézzék meg az üzletet.
Ez a fajta reklámozás sokkal közvetlenebb és jóval olcsóbb na meg hatékonyabb is. Sokkal kisebb lesz az úgynevezett szórása. Vagyis a felesleges reklám.

Az üzlet beindul. Az ismerősök és azok közül akiket elértünk az egyéb reklámmal páran be fognak jönni a boltba. Ezek az emberek vagy vásárolnak vagy nem. Akik vásárolnak azok vagy vissza jönnek később is (ők a törzsvásárlók) vagy nem (ők azok akik egyszer vásárolnak).
Csak a törzsvásárlókra nem lehet építkezni, mert azok egy idő után elkophatnak. Ezért folyamatosan reklámozni kell. Az is igaz, hogy a törzsvásárlók további új vásárlókat/törzsvásárlókat hozhatnak. Az emberi természet olyan, hogy ha valaki valamivel elégedett akkor azt szívesen elmondja másoknak is. Ezt úgy hívjuk, hogy ingyen REKLÁM.

Az üzletnek havi szinten legalább 1 milliós bevételt kell hoznia, hogy megérje üzemeltetni. Ebből még levonjuk a kb 600.000 Ft költségeket és a maradékból még adózni is kell.

Azokról már nem is írtam, hogy mi van akkor, hogy ha saját alkalmazottat akarunk felvenni és nem mi akarunk az üzletben sínylődni (nem egy leányállom egész nap ott ülni és várni a vevőket) egész nap.
Ha valami jogi problémánk vagy vásárlói kifogásunk van akkor azzal is nekünk kell szívni. És még ráadásul óriási kockázatot is vállaltunk, mert egy rakás pénzt bele kellett feccolni.

Most nézzünk meg egy MLM VÁLLALKOZÁST.
- Termékek. Minimális befektetés. Ha valaki kezdőcsomagot vásárol akkor az kb a 25-150e Ft-ig terjed. Ehhez képest a 1.5milliós raktárkészlet jóval nagyobb befektetés.
- Üzlethelyiség az nem kell, az van az anyacégnek.
- Azonnal lehet kezdeni nem kell ilyen-olyan hatósági engedélyekre és egyebekre várni
- Reklám: Ugyanazt csináljuk, mint amit a Biobolt esetében is. Felkeressük az ismerőseinket. Aztán lesz akit nem érdekel egyáltalán. És lesz aki vásárol majd lesznek törzsvásárlók stb ahogy már korábban írtam ugyanaz a tervrajz.

Ha valami jogi problémánk lenne, akkor az nem velünk van hanem az anyavállalattal. Mivel a terméket nem tőlünk vásárolják hanem az anyavállalattól. Ő az aki erről számlát állít ki. És ez mindenkinél egyénileg van. A saját kódszáma alapján.
- Kockázat? Ha úgy döntök, hogy nem akarom csinálni akkor a cég visszavásárolja tőlem az árut. Vagyis összességében minimális kockázattal jár ez az egész.
Havi szinten nem kell óriási összegeket befektetni éppen ezért az első hónapokban nem is kell komoly bevételeket generálni, hogy fedezni tudjuk a kiadásainkat.

És van még egy dolog ami mellett nem lehet csak úgy elmenni. És ez a bővülés.
- Biobolt: Beindul az üzlet jönnek a vevők és hát bővíteni kellene az üzletet. Mit lehet csinálni?
A: Vagy visszaforgatom a pénzt és újabb üzletet nyitok. Több üzlet több gond nagyobb felelősség, több munka és ekkor már biztos, hogy alkalmazottat is fel kell venni. Hacsak nem klónozzuk magunkat. :)
B: Lehetőség befektetőt keresünk aki hajlandó egy ugyanilyen üzletet nyitni. És megállapodunk, hogy a bevételből ki hogyan részesedik. Na ez szokott lenni a legnagyobb probléma a későbbiekben. Itt szokták sokszor átvágni egymást az emberek.
- MLM: Itt csak egy lehetőségünk van. Megkeresni a „befektetőket”/üzlettársakat. És itt nincs vita abból, hogy ki hogyan részesedik a bevételből mivel az világosan és egyértelműen le van írva.

Reactor 2012.03.24. 13:35:42

@sasmadar77: Tisztán látszik, hogy a névtelen fórumtroll, az bizony te vagy. Beírtad Kugliban hogy "MLM átverés" és szisztematikus keresztes hadjáratot folytatsz azok ellen, akik le merik írni az igazat a Szent MLMről. Csúsztatsz, szerecsenmosdatsz, a forrásokat folyamatosan semmibe veszed (a Wikipédia is hiteles forrás, a Zsindexnél és társainál mindenesetre hitelesebb), az érveid harmatgyengék, a kérdésekre még csak véletlenül sem válaszolsz. És ki kezdett el személyeskedni? Ez is megér egy misét egyébként. Ezek után, barátom, te vagy itt a troll, és trollal trollul kommunikálok.

Antiszociális vagyok, és nonkonformista, ez így van. Sohase tagadtam. Emiatt felőlem nyugodtan ekézhetsz, nem tud meghatni, ahogy az eddigi...úgymond..."érveid" sem. Semmi bajom nincs a jogos kritikával, te viszont csak vaktöltényeket pufogtatsz.

A sündőrségnél pedig, mint mondtam, azért nem teszel feljelentést, mert egyetlen ügyben sem vagyok érintett - ez az egyik, de leírom újra, ha nehéz a felfogásod - a másik pedig, hogy kiváló országunk kiváló rendőrsége általában nagy ívben tesz az ilyen dolgokra, ha van valami, amiben még az MLM-nél is kevésbé bízok meg, az a sündőrség. De nyugodtan menj följelenteni rágalmazásért, ha ennyi fölös időd van...már a portán körberöhögnek majd.

Az ilyen kapitális baromságaidra pedig, hogy az MLM adózik, egyszerűen nem tudok mit mondani. Itt is nagyban csúsztatsz, egy nyilvánvaló tényt állítasz be valótlanságnak. Ezt hívják natív trollkodásnak.
A gazdasági témákról abszolút halvány fingod nincs. Nem kellett volna ellógni közgazdaságtan előadásról, jól jött volna most az a 2 kredit-pont...

Engem speciel ma már legalább négyszer leb*ziztak, mégsem kaptam föl a vizet, nem köcsögöztem, f*szoztam, anyáztam vissza. Hogy miért? Mert nem vagyok b*zi, akkor mit izgassam magam rajta? Ugyanígy, ha valaki azt mondaná nekem, hogy trollkodok, nem érdekelne, mivel nem igaz, amit állít. A te reakciód mindent elmond... Ezek szerint megérintett a kamuzás, mint fogalom közelsége, egyből magadra is vetted a "vádat". Egyébként, mivel névtelen vagy, eléggé összemosódnak a dolgok.

Te kezdtél azzal érvelni, hogy a mi véleményünk irreleváns, mert nincs belső tapasztalatunk. Ezt kellett volna megtámogatni azzal, hogy elmondod neked milyen tapasztalataid vannak. Ha ezt megteszed, talán lenne alapod olyanokat mondani, hogy én el fogok vérezni a vitában. Ez már veled rég megtörtént. Egyébként meg aki a monitor mögül vauvauzik, az általában nem sokat tud felmutatni a való élethez közelebbi terepeken. Ha lenne mit, elsőre megtetted volna, nem ténytagadtál meg ködösítettél volna, hogy aztán a semmiről kelljen itt a szánkat tépni.

Hogy mi köze az MLM-nek a piramisjátékhoz? Már a felépítése is ugyanaz, de menjünk ennél tovább, csak hogy lásd kivel van dolgod, nem egy tájékozatlan valakivel, hanem utána is jártam a dolgoknak. Persze téged a realitás nem érdekel, de azért leírom...aztán lehet erre is jaszkarizni.
Legutóbb a Nu skin/Pharmanex vonal ajánlott fel egy fantasztikus lehetőséget(Sicc!). Nem kell messzire menni az emlékeimben Flavantic-os, FLP-s emlékekért sem. Az első ilyen előadást pedig több mint tíz éve láttam.
Engedtessék meg nekem, hogy annyira önhitt legyek, megvan a magamhoz való eszem, és érdemes hallgatnom az ösztöneimre. Ezek a dolgok elsőre büdösek voltak valamiért. Nehéz rámutatni a logikai buktatókra, már ahhoz is, hogy ráérezz, hogy itt valami nem stimmel, két lábon kell állni a földön.
Nem vágtam bele, talán mert van normális állásom, még ha el is veszíteném, lennének reális lehetőségeim, és nem állnék neki az ismerőseimet beledumálni az aktuális pilótajáték utánzatba - a fantasztikus passzív jövedelem reményében.
A kamuzás pedig az, hogy van ez a "termék", azért vedd-fogyaszd-áruld, hogy én jól járjak. Majd persze te is jól jársz vele, ha másokat is ráveszel, hogy ők is vegyék-fogyasszák-árulják. Ez nem munka. Nem csinálsz semmit, csak kapod a pénzt valakitől, aki a piramis alján, és azon belül fogyaszt. Ezt az emberek többsége nem tudná így elmagyarázni, de fejben náluk is megvan, átlátják, és ellenszenves számukra. Nem véletlenül.

Mi az ügynöki munka?
Ha van egy termékem ami piacképes, vagy legalábbis annak tekinthető, elkezdem árulni, mert profitra törekszem. De egy nap nekem is csak 24 óra. Társak kellenek, hogy nagyobb piacot fedjek le, persze ez pénzbe kerül, ez a jutalék. Akit fölveszek, alaposan megnézem, az én termékemet fogja árulni, engem fog képviselni. A másik oldalról is igaz ez, aki az én termékemet fogja árulni, töviről-hegyire átnézi a cégemet és a terméket, neki sem mindegy mihez adja a nevét/arcát/munkáját. És ami szintén fontos, az ügynöknek az sem mindegy hány munkatársa van, hiszen azok mind konkurenciát képviselnek, ráadásul olyat, amivel a legnehezebb versenyezni. Más cég hasonló termékétől kevésbé kell tartani, lehet mondani, hogy a miénk szebb/jobb/olcsóbb/takarékosabb. Ez könnyű, ha a termék valóban jó. Minél jobb, annál inkább válogathatok a jobbnál-jobb ügynökök között. Ha viszont nem, maradnak az állástalanok, akik jobb híján jönnek el az interjúra. Én meg remélem a legjobbakat, és persze minél több ilyen kaliberű embert fölveszek. Ennek a folyamatnak a végén, vagy inkább a legalján helyezkedik el az MLM, ahol igazából nem is a termék a lényeg, hanem a játék, a piramis építgetése. Itt egy pilótajátékot építünk, csak hogy legális legyen, kell hozzá termék. Választunk egyet, lehetőleg olyat ami divatos és van piaca bőven. És ezek közül melyiket tudjuk megszerezni? Azt, amelyik a hagyományos úton nem adható el, mert annyira silány, lásd a fentebbi okfejtést. Ezt csak fényezni kell orrba-szájba, és szintén, remélni a legjobbakat.
Az ügynöki, házaló munkának is van azért egyfajta tisztessége. Ha árulok valamit, mennyire szeretnék összefutni olyannal, aki szintén ugyan azt árulja? Semennyire. Ki örül a konkurenciának? Senki. Egy szempontból viszont az MLM rendszerben pont a saját konkurenciámat építem, hiszen átadom mindazt, amit én is el szeretnék adni. Csak nekem tűnik ez illogikusnak? A piacok felosztása, a területek pont erről szólnak.

A reklám kérdése.
Ez megint egy olyan pont, ahol jól meg lehet fogalmazni a problémákat a hálózatépítéssel kapcsolatban. Mondhatjuk, hogy itt van elásva az a bizonyos eb.
"Senki nem Mikulás."

Az adózás kérdése.
Az MLM rendszerek jórésze semmit nem adózik, mivel onnantól, hogy bekerülnek a kis piramisépítők, zárt rendszerré változik, a pénz a tagok között mozog, mindenféle adótól mentesen, a piramis csúcsán ücsörgő tolvajokfejedelméhez megy persze a legtöbb. Ha papíron egy MLM-mel foglalkozó cég feje, akkor fogcsikorgatva adózik, más választása nincs, különben lecsukják adócsalásért, és feketefoglalkoztatásért. A többi MLM-nek viszont nemhogy székhelye, még honlapja sincsen, és a joghézagokat kihasználva folyamatosan adómentes jövedelemre tesznek szert. Ezt, kérlekszépen, úgy hívják, hogy adócsalás. Feketemunka. Illegális jövedelem. Van BTK-s vonzata is. Többnyire itt szoktak megbukni az MLM cégek is - szerencsére.

Ez talán egy vicces, feszültségoldó közhelynek tűnhet. Aki tanult iskolában a gazdaság működéséről, nyilván hallotta már. Egyszerű alapigazsága a világnak, kicsit kifejtve: legyen szó bárkiről, bármiről(a gazdaságban), mindenkinek a célja a profit. Minél jobb megtérülése a befektetett munkának/tőkének. Ez alól az MLM cégek sem kivételek, sőt...

Miből profitál a cég? Abból fizet osztalékot a tulajdonosoknak, hogy hány ember szívét érintette meg a cég szellemisége? Netán abból, hogy minél több emberrel megossza a fantasztikus lehetőségeket? Nem. Jó szándékkal még senki nem lakott jól, hovatovább BMW-t sem lehet venni belőle. És miért van szüksége a cégnek rád? Rád? Mindenkire, akit elér? Egyáltalán, mennyire fantasztikus üzleti lehetőség az, ami nyitott boldog-boldogtalannak?

A válaszokat megpróbálom megértetni, nem megmondani. Egy üzlet mitől lesz jó? Mindenki, aki a cégbe belép, alattad, fölötted, melletted, mind a konkurenciád. Próbálj meg érvényesülni, ilyen piaci helyzetben. A monopol helyzet valóban jó, annak aki benne van, de az nem adja tovább pont ettől lesz az ami.

A jó üzlet pont az, amibe nehéz bekerülni, és pont hogy nem keresnek meg vele, hanem az embernek saját magának kell keresnie. Ha valaki valóban rendelkezik új ötlettel, technológiával, pont hogy nem fogja világgá kürtölni. Vannak valóban nyitott üzleti lehetőségek, de hogy oda bekerüljön bárki is, szigorú feltételeknek kell hogy megfeleljen.

De jön a cég amerikából, hozza a sikereit, és nagylelkűen, ad belőle bárkinek.... Hihető, nem igaz? De hogy miért is kell mindenki a cég hírének, a "fantasztikus újdonságok és lehetőségek" szószólójának, roppant egyszerű. Egy céget, egy terméket, termékcsoportot bepromózni kemény feladat. A reklám költséges és ráadásul adóköteles is, az abba fektetett tőke megtérülése igencsak kétséges. Az jutalékos rendszerben dolgozó cégek pont ezt küszöbölik ki. Csak hogy világos legyen: egy rakás pénzt reklámra áldozni kockázatos, vagy visszajön az a pénz vagy nem. Ezt a költséget és kockázatot kell valahogyan csökkenteni, avagy másokra terhelni, ezzel a cég rengeteget spórol. Nem költünk reklámra! De akkor hogyan jutunk el a vásárlókhoz? Hogyan szerezzünk piacot(olcsón)? Erre kell, mindenki, aki erre rávehető. Jól hangzó ígéretek, mézesmadzag, motivációs szövegek minden mennyiségben, konferenciák, oktatások. Szokás azzal is csábítani a céghez embereket, hogy a reklámra elkülönített pénzt osztják ki jutalékként - ez egyébként akár igaznak is tekinthető, és még jól is hangzik (többnyire persze ezt is lenyúlják, vagy a sokszorosát fizettetik meg a belépővel). Nincs sok fölösleges reklámújság amit aztán csak kidobálunk, környezetvédelem, stb... Ráadásként ez is pozitív színben tünteti fel a céget, de ne feledjük, a cég profitra törekszik, és ezzel kizárólag a költségeit kívánja csökkenteni. Tehát a cég máris megtakarított egy csomó pénzt(tőkét), de "hová bújt" a kockázat? Pontosan azt vállalják át mindazok, akik saját maguk, jutalék reményében kezdik el hirdetni a céget. A cég mire törekszik? Profitra. Rávesz, hogy dolgozz, hirdesd a céget, de fizetni csak akkor fizet, ha el is adtál valamit. Egyszerűsítve: a reklámköltség azon része, ami nem folyna vissza a vállalathoz az eladások után, egyszerűen ingyen munkaként megkapható azoktól akiknek megfelel, hogy csak az eladások után kapnak jutalékot. Az MLM pedig csak annyival több, hogy mindenki mindenkinek dolgozhat, nincs egy zárt értékesítői kör. A hatástöbbszörözés elve, rendszeresen elhangzik ilyen előadásokon. A cég híre terjed, itt-ott belép valaki, ez a cégnek bevétel, amivel szemben költségként csak a konferenciák és előadások merülnek föl. Az 5%-okon osztozzon a sok birka, kit érdekel...

Mindezek fényében remélem érthető, hogy miért is van a cégnek szüksége mindenkire, és hogy a mindenkinek miért is nincs szüksége ilyen cégekre.

Ezek voltak a kész tények, a realitás talaján foganva, ezek után lehet hisztizni, trollkodni, vergődni teljesen nyugodtan, nullával AKKOR SEM lehet osztani. Persze a számológép is hazudik.

kereskedo 2012.03.24. 18:23:26

@Reactor:

Tisztán látszik, hogy önnek nem sok fogalma van sem az MLM-ről, sem a piramisjátékról, de még a kereskedelemről meg az adózásról sem.

Amelyik cégek nem adóznak na pont azok a piramisjátékok.
Ha tényleg megnézte volna ahogy ön ezt állítja akkor nem írná, hogy a felépítésük ugyanaz. Mert aki egy kicsit is utána néz az láthatja, hogy az MLM-nek és a piramisjátékna igencsak eltérőek a részei. Egy tudatlan és tapasztalatlan embert át lehet verni ezzel. De aki megnézi a részleteket annak elég nyilvánvaló lesz ez. Engem is megkerestek kb másfél két hónapja egy piramisjátékkal. Már a találkozó alkalmával mondtam, hogy valami nem stimmel. Aztán rákerestem a neten és láttam, hogy ez nem csak nekem tűnt fel. Inkább feljelentést tettem.

Megint nincs semmi konkrétum a hozzászólásában csak a mellébeszélés és a csúsztatás. Rengeteg tévedés. Ami az ismerethiányból és a félreinformáltságból fakad. Nem figyel és nem tér ki a részletekre, egy felületes írás. Igaz én nem építek hálózatot, de azt amelyiknek a termékeit használom azt elég jól ismerem. VAn némi igazságtartalma az írásnak, de azok is csúsztatással vannak megspékelve.
Jogilag megintcsak nem állja meg a helyét ez az egész idevetett valami.

Azt meg, hogy melyik cég van bejegyezve elég egyszerűen meg lehet nézni a neten a cégnyilvántartóban. Ehhez nem kell diploma.

És nem utolsósorban ha nem tűnt volna fel én nem sasmadar77 vagyok.

De látom már, hogy aki valamit is ért az MLM-ből azokat a személyeket ön mind egy kalap alá veszi. Hibásan, ahogy az MLM-et is keveri a piramisjátékokkal.

kereskedo 2012.03.24. 20:30:59

Hogy jártam most. Vettem egy sportcipőt "akciósan" 10000Ft-ért. És miért van zárójelben az "akciósan"?
Mert egy átverés.

Itthon vettem le az árcimkéket.
Külön árcimke hirdeti, hogy Akció 9.990Ft.
Aztán van az eredeti cimke és azon külön csak az ár át van matricázva 12.990-re.
És most jön az átverés alatta ott van az eredeti ár ami szintén 9.990Ft.

Ennyit az akciós vásárlásról. És még van egy rakás ilyen trükk.
Ez tényleg egy átverés.

Reactor 2012.03.24. 21:13:11

@kereskedo: Tudom, hogy nem te vagy sasmadar77, a fenti kis szösszenetet neki szántam.

Nem sok fogalmam van az MLM-ről, a kereskedelemről meg az adózásról? Viszonyítás kérdése. Biztos nem vagyok OLYAN profi belőle, mint egy okleveles könyvvizsgáló mondjuk, de pl. sasmadar77-nél evidens hogy többet tudok ezekről a dolgokról. Bár, köztünk maradjon, szerintem ő is tisztában van a realitásokkal, de csak azért is ellentmond, hogy mentse a veszett fejsze nyelét.

Hogy honnan vannak a tapasztalataim? Nemcsak a Wikipédiáról, és nemcsak az Internet Scam oldalakról. Személy szerint is ismerek jópár MLM-ezőt (nemcsak virtuálisan). Hát egyiküknek sincs luxuspenthouse villája és Rolls Royce-ja, pedig egy illető már 5 éve csinálja. Megélni is csak azért tudnak belőle, mert ha az MLM biztosít is valamiféle jövedelmet, azt adómentesen teszi.

Ezt a kijelentést mire alapozom? Megkérdeztem 10 MLM-ezőt, hogy mennyit adózik a személyi profitjából, összesen EGY ember mondott vissza nullánál nagyobb összeget. Megvannak az e-mailok is, ha valaki nem hiszi, meg tudom mutatni.
De ha ez nem elég, tudok magyar esettanulmányt is mutatni. Sőt, ha valaki nagyon akarja, még angol esettanulmányt is lefordítok olyanról, aki beszállt egy MLM-be ami "egész biztosan 10000000% hogy nem átverés, nem piramis", és az történt ami ilyenkor történni szokott - anyagilag tönkrement.

Nekem ezek eléggé meggyőzőek voltak azzal kapcsolatban, hogy az MLM nem adózik senki felé (már csak azért sem, mert igazolvány se kell ahhoz, hogy valaki hálózatépítő legyen). Hogy nyugdíja ezek után miből lesz, az már az ő baja, eszi amit főzött, csak kicsit bosszant, hogy a húszforintos csokilopást keményen büntetik, ezt a fajta adócsalást pedig nem...

Mindegy. Akinek ez jó - csinálja bátran, csak ne más farkával verje már a csalánt. Lépjünk ki a rózsaszín álmok vattacukorfellegei közül és nézzünk szembe a realitással kemény talajon: Az MLM-ből nem lehet megélni, meggazdagodni meg végképp nem.

Üdv a való világban, Neo...

kereskedo 2012.03.24. 21:39:32

@Reactor:

Ön már megint általánosít. Aki vállalkozó annak biztos, hogy adóznia kell.
Az más kérdés, hogy valaki hogyan jut a jövedelméhez. Aki nem vállalkozó az levásárolja a bónuszát. Máshogy nem nagyon tud hozzájutni. Van olyan MLM cég aki egy bizonyos összeg felett átutalja a bónuszt. Az más kérdés, hogy ezt bevallja-e valaki. Ismerek olyat aki megbízási szerződéssel dolgozott és nem adózott utána. Azóta más munkája van.

Az én MLM-es ismerőseim biztos, hogy adóznak mivel mind vállalkozók. Így meg muszáj. Azt meg megintcsak cáfolható, hogy nem lehet meggazdagodni vagy éppen megélni.
Egyáltalán ki számít gazdaganak?

Ha azt veszem, hogy aki engem megkeresett ezzel az többet keres, mint én és mindkettőnknek 7 számjegyű jövedelme van, de nem számítunk gazdagnak. Ha ebből indulok ki akkor ő sem gazdagodott meg belőle. De nincs is gondja azzal, hogy miből fizesse ki a sárga csekkeket.

Bukni sem bukott rajta.

Az meg, hogy van aki bénán csinálja és bukik rajta az előfordul.
Ez egy VÁLLALKOZÁS és mint olyannal ezzel is lehet pénzt veszíteni, hogy ha valaki bénán csinálja. De a többségre egyáltalán nem ez a jellemző.
Amit én aláírtam szerződést amikor regisztráltam abban ott van, hogy 12 hónapos pénzvisszafizetési garancia van a fel nem használt termékekre.

Tehát ha valaki elkezdi, de nem tetszik neki a dolog akkor még mindig visszaviheti a termékeket és visszakapja a pénzét.

SEMMILYEN másik vállalkozásnál nincs ilyen garancia. Sőt sok helyen még a papír sem jelent semmit. Pereskedtem már én is beszállítóval, nagykerrel, mert nem voltak korrektek. Buktam is rajta nem is keveset.

Tehát amit ön írt az megintcsak tele van csúsztatással.
Nem arról van szó, hogy még soha senki nem bukott az MLM-el. Ha egyáltalán biztosan MLM volt. Mert az nem derült ki, hogy melyik cégről van szó. ahogy az sem derült ki, hogy az az állítólagos illető mit is csinált pontosan amivel ezt a sok pénzt elbukta. Egyáltalán kinek mi a sok pénz?

Nyugdíja meg annak sem lesz aki alkalmazott és be van jelentve. Ez már rég lerágott csont. Aki kicsit is jártas az állami nyugdíjrendszerben az már tudhatja, hogy a most 20-40-es generációnak nem lesz nyugdíjja.

kereskedo 2012.03.24. 21:40:30

Egy kiegészítés:

"Ismerek olyat aki megbízási szerződéssel dolgozott és nem adózott utána. Azóta más munkája van."

Ő nem MLM-ben dolgozott megbízási szerződéssel.

kereskedo 2012.03.24. 21:58:08

"Mi az ügynöki munka?"

Hát nem az ami le lett írva.
Egyszer próbáltam egy házalós-ügynöki munkát. Köze nem volt ahhoz amit én az MLM-nél látok.

Mindannyian napi szinten reklámozunk cégeket, márkákat, termékeket, stb. És mégsem kapunk érte semmit sem.
Amikor kikérjük valakinek a tanácsát, hogy ő mit ajánalana nekünk. Tegyük fel, hogy ő anyagilag nem érdekelt benne. Elmondja a javaslatát. Én ezért nem fizetek neki semmit sem. Pedig ő nekem időt és pénzt spórolt meg. Ráadásul reklámozott valamit. Lehet ez bármi. Pl amikor alkatrészt vettem az egyetemen a gépembe, vagy most a laptopomba. Van egy szervízes ismerősöm és kikértem a véleményét, hogy milyen merevlemezt vásároljak. Ő elmondta a véleményét én pedig azt vettem amit ő javasolt/reklámozott. És ő semmit sem kapott ezért cserébe.
Tehát kvázi ingyen reklámozott és dolgozott.
De számtalan esetben nem a tanácsunkat kérik ki hanem csak elmondjuk, hogy "Nézd vettem ezt a szép táskát, cipőt, ruhát stb." És nagyon jó meg jó minőségű stb.
Az ismerősöm bemegy az üzletbe és vesz ő is egyet. Aki elmondta a tapasztalatait az mégsem kap semmit cserébe. Pedig reklámozta az üzletet és a terméket.

Anno még volt egy divatáru üzletünk. Akkor is sokszor előfordult, hogy valaki úgy jött be, hogy az ismerőse ott vett valamilyen cipőt, táskát stb és ő is olyat akart. Én persze örültem neki. De mégsem fizettem semmit annak aki beküldte hozzánk az ismerősét.

Reactor 2012.03.24. 22:17:56

@kereskedo: A meggazdagodás nálam a hétszámjegyű összegeket jelenti. Na persze ez is relatív, de az MLM-ek 99%-a gyors meggazdagodást ígér. Rögtön ezzel kezdődik a mézeshabcsók-szöveg, elolvastam már pár ezret, csak tudom...
Én elhiszem neked, hogy 7 számjegyű jövedelmed van, de kizártnak tartom, hogy ezt mind-mind MLM-ezéssel szedted össze.

Az MLM-ezéshez legjobb tudomásom szerint semmiféle igazolvány nem kell. A vállalkozói igazolvány sokkal inkább átok, mint áldás, a legtöbben igyekeznek szabadulni tőle. Sőt, végzettség sem kell az MLM-hez, pont ezért ilyen veszedelmes, mert nem kell hozzá "papír", anélkül is lehet csinálni. Ha kellene hozzá bárminemű végzettség, vagy lenne bárminemű kitétel az MLM-es munkavégzéshez, már a kezdet kezdetén összeomlana a piramis...ennyi erővel a jobpiloton is lehet állásvadászni, ott legalább ki is fizetnek.

Az MLM már ott keményen unszimpatikussá teszi magát, hogy hatalmas összegeket kell fizetni az új tagnak hogy egyáltalán dolgozhasson. Nos, ez kb. ugyanolyan, mint a "keress pénzt netezéssel" átverések, ahol munkacsomag vásárlására köteleznek, és onnantól, hogy kifizetted a pénzt, a megbízó szőrén-szálán eltűnik. Ahol a munkavállalónak kell fizetnie, hogy dolgozhasson, az átverés. Ahol pénzért lehet pozíciót vásárolni (ezüst, arany,smaragd, rubin, gyémánt, titániummakkos 80-as szintű rittemcsutta), az szintén.

Abban is igazad van, hogy a vállalkozások többnyire ilyenek - lehet bukni is rajta jó nagyokat, nem kell ehhez MLM-nek lennie. Ez így is van. No de hasonlítsuk össze az MLM-et a nem MLM vállalkozásokkal! A sikeres vállalkozók részarányát tekintve az MLM minden területen a legalsó helyen van - "a sikeres MLM-ezők aránya minimális". Hogy a szót ne szaporítsam, az MLM-ben a kockázatvállalás nem áll arányban a nyereséggel.

Ezekben nincs semmi ködösítés,csúsztatás, a tapasztalatokon alapuló kész tényeket közöltem. Lehet hogy egyik-másik cikk hazudott valamiben, de egyszerre az összes nem. Ha valaki mégis meg tud élni MLM-ből...hát, congratulations :) Nem vagyok én semmi jónak az elrontója, aki ebből szeretne megélni, csak hajrá :)

kereskedo 2012.03.24. 22:28:59

@Reactor:

Megintcsak figyelmetlenség és nincsenek konkrétumok.

Nincs jövedelmem semmilyen hálózatépítésből csak vásárló vagyok.

"Az MLM-ezéshez legjobb tudomásom szerint semmiféle igazolvány nem kell."
Ezt cáfolhatom, ezek szerint rosszak és/vagy hiányosak az információi. Az ismerősöm nem is jutna hozzá a bónuszához, hogy ha nem lenne vállalkozó. Csak az alsóbb szinteken nem kell vállalkozónak lenni. Ott még le lehet vásárolni a bónuszt ugyanúgy ahogy egy Supershop kártyánál az összegyűjtött pontokat.

"Az MLM már ott keményen unszimpatikussá teszi magát, hogy hatalmas összegeket kell fizetni az új tagnak hogy egyáltalán dolgozhasson."

Egyszer már idéztem, hogy mekkora összeggel lehet elkezdeni egy MLM üzletet. Nem én írtam, de akár én is írhattam volna.
Hatalmas összeg? Hát végülis valakinek a 20.000 Ft is hatalmas összeg és van akinek a 150.000 sem az.
Én semmit sem fizettem azért, hogy regisztráljak, és másnak sem kell. Akkor hol van az a hatalmas összeg?

Egy hagyományos vállalkozást elindítani ennek az összegnek a többszöröse szükséges. És semmi garancia nincs arra, hogy azt a pénzt vissza is kapom a vállalkozásból.

"No de hasonlítsuk össze az MLM-et a nem MLM vállalkozásokkal! A sikeres vállalkozók részarányát tekintve az MLM minden területen a legalsó helyen van - "a sikeres MLM-ezők aránya minimális"."

Mit jelent konkrétan az, hogy sikeres egy vállalkozó?
Mit jelent az konkrétan, hogy sikeres egy MLM vállalkozásba kezdő ember?

Mitől, mikortól lesz sikeres?

kereskedo 2012.03.24. 22:48:34

"A meggazdagodás nálam a hétszámjegyű összegeket jelenti. Na persze ez is relatív, de az MLM-ek 99%-a gyors meggazdagodást ígér. Rögtön ezzel kezdődik a mézeshabcsók-szöveg, elolvastam már pár ezret, csak tudom..."

Akinek 7 számjegyű jövedelme van az még egyáltalán nem gazdag. Az csak jómódú de semmi esetre sem gazdag.

Találkoztam még három MLM céggel azon kívül ahová regisztrálva vagyok. Sehol sem állították azt, hogy ott gyorsan meggazdagodhatnék. Emlékeim szerint 3-5 évre taksálták azt, hogy valakinek egy stabil 2-4 milliós jövedelme legyen.
Aki jártas a vállalkozásokban az tudja, hogy teljesen reális. Nyilván nem úgy, hogy semmit sem dolgozik az illető. Mert nekem ezt is elmondták, hogy ezért dolgozni is kell folyamatosan. Max kisebb megszakítások beleférnek.

Reactor 2012.03.24. 23:36:25

@kereskedo: Az átlagember átlagkeresetéből indultam ki. Nem a felső tízezerből. Nekik mi szükségük volna MLM-re? Gazdagok és jómódban élnek így is (ebben a kontextusban a "gazdag" és "jómódú" rokon értelmű szavak, nem kell belekötni).

Azért egy SuperShop kártyát összehasonlítank egy MLM-es "igazolvánnyal" elég merész sakkhúzás :D A részvénytársaságok rendszere ugyanis nem piramis, teljesen más a hierarchiafelosztás, az MLM-eké pedig piramis. Attól, hogy SuperShop meg TESZKÓ gazdaságos klubkártyád van, még nem vagy részvényes, vagy tulajdonos, semmi kötődésed nincs az üzlethez - vásárló vagy. Az MLM-ben elvileg vásárló ÉS eladó is vagy, bár a termék általában csak ürügy. A pénz zsebből zsebbe megy, semmi szükség igazolványokra (max. a nagy, multinacionális cégeknél). Ha pedig mégis kellene, akkor ez hogy nézne ki? Az alsó szinteken nemkell igazolvány,aztán egyszercsak az ügynökpajti kijelenti, hogy "hoppá, már hetes gyémánt szintű rittemcsutta lettél, csináltass igazolványt most rögtön"? Pont azért nincs szükség semmiféle papírra meg igazolványra, mert akkor feleennyi érdeklődő se lenne, saját magának tenne keresztbe az MLM, nem lenne profit.

A hagyományos vállakozásokhoz pedig, mint már mondtam, kell igazolvány, és bizonyosfajta hozzáértés is. Aki nem ért az autószereléshez, az NEM fog vállalkozóként autószerelő műhelyt nyitni. Az MLM-hez viszont semmiféle végzettség nem kell, még 8 általános se, így könnyebb becsapni az embert. Ezzel arányosan MLM-mel sokkal többen is buknak.

gy.k.: Sikeres vállalkozó - az önköltség többszörösét nyeri vissza profitban.
Sikeres MLM-ező - ilyen csak a mesében létezik, ha nem a piramis csúcsán van.

Idáig az MLM cégek 99%-a gyors meggazdagodást ígért, másutt még megtoldva "napi pár óra munkával". Lehet hogy te pont azt az 1%-ot találtad meg, ami nem ígért ilyeneket. Viszont ha egy almának a 99%-a romlott, nem fogom azért az 1%-ért mégis megenni.

kereskedo 2012.03.24. 23:59:26

@Reactor:

Nem tudom eldönteni, hogy ön szándékosan félreértelmezi a dolgokat vagy ennyire figyelmetlen.

A gazdag és a jómódú között legalább egy NULLA az eltérés. Az igaz, hogy rokonértelmű szavak. Csakhogy a gazdag ember az jómódú is, viszont a jómódú ember még nem biztos, hogy gazdag.

Sok jómódú embert ismerek akiknek nincs 7 számjegyű jövedelmük, de jóval magasabb a jövedelmük, mint az átlag.

Én nem építek hálózatot csak vásárolok. A vásárlásaim után pontokat kapok amiket később levásárolhatok. Ez teljesen ugyanaz, mint a Supershop kártya. Nem értem, hogy ebbe miért kell belekeverni bármilyen igazolványt is.

"A pénz zsebből zsebbe megy, semmi szükség igazolványokra (max. a nagy, multinacionális cégeknél)"

NA most akkor mégsincs szükség aztán meg mégis van? Nem ez az első ellentmondó kijelentés.

A magyar képviselettel rendelkező cégeknél (Amway, FLP, NuSkin) mindnél kell vállalkozói igazolvány. De ezek szerint én is és az én ismerőseim is hazudnak és ők sem adóznak. Csak azt nem tudom, hogy miért van akkor az egyiknek Bt-je a másiknak meg Kft-je. Amikor semmilyen egyéb vállalkozásuk nincs.

Az külön vicc, hogy a pénz zsebből-zsebbe megy. Saját szememmel láttam azokat a számlákat amin az ismerősöm bónusza van elszámolva. Ezek szerint az csak kamuszámla volt?

"A hagyományos vállakozásokhoz pedig, mint már mondtam, kell igazolvány, és bizonyosfajta hozzáértés is. Aki nem ért az autószereléshez, az NEM fog vállalkozóként autószerelő műhelyt nyitni. Az MLM-hez viszont semmiféle végzettség nem kell, még 8 általános se, így könnyebb becsapni az embert. Ezzel arányosan MLM-mel sokkal többen is buknak."

Az egyik ismerősöm Közgazdász a másik meg Mérnök. Ez utóbbival találkoztam először. Vannak még más MLM-es ismerőseim is, de ők azok akikkel rendszeresen találkozom.

Ha valaki tényleg azt hiszi, hogy az MLM-hez nem kell vállalkozói ismeret akkor az nagyon téved. A különbség az, hogy ezt közben fokozatosan meg lehet tanulni. Egy hagyományos vállalkozás elindításához pedig már az elején rendelkezni kell komoly ismeretekkel. És ahhoz sem kell diploma sőt akár egy 8 általánossal rendelkező is lehet hagyományos vállalkozó.

1%? Hmmm érdekes. Csupán csak 4 cégből állna az 1%? Főleg, hogy beszélgettünk már a többi cégről is amikkel még nem találkoztam. Mindnél ugyanaz a helyzet, hogy vállalkozói igazolvány vagy egyéb vállalkozás kell hozzá hosszútávon.
És ugye eggyiknél sem a gyors meggazdagodást ígérték.

Egy helyen találkoztam eddig a gyors meggazdagodás ámításával és ez a piramisjátékos cég volt. Jogász létemre könnyen kiszúrtam, hogy miért is piramisjáték az egész. De annak semmi köze nem volt ahhoz amit én megismertem MLM cégeket. A részletekben komoly különbségek rejlenek.

"gy.k.: Sikeres vállalkozó - az önköltség többszörösét nyeri vissza profitban.
Sikeres MLM-ező - ilyen csak a mesében létezik, ha nem a piramis csúcsán van."

Ez megintcsak nem konkrét. Mit jelent az, hogy az önköltség többszöröse? Nagyon nem mindegy, hogy milyen vállalkozásról beszélünk. Az MLM-nek is van önköltsége. És teljesen mindegy, hogy MLM-ről vagy hagyományos vállalkozásról beszélünk aki meg tud belőle normálisan élni az már sikeres. Ez kb havi 250-300e Ft jövedelmet jelent.
Számomra már az is sikeres aki akár csak havi 50-70e Ft-ot keres mellékkeresetként havi pár (20-30) órás munkával.

"Sikeres MLM-ező - ilyen csak a mesében létezik, ha nem a piramis csúcsán van."

Kettőt személyesen és jól ismerek, akkor ők biztosan meselények. :) :) Eddig még nem tűnt fel. :)
Egyikük sincs a piramis csúcsán, "felettük" még bőven vannak jópáran.

kereskedo 2012.03.25. 00:04:28

Egyébként én is a piramis csúcsán vagyok. Vagyis inkább a saját piramisom csúcsán.
Ugyanis az én vállalkozásom semmiben sem tér el a felépítését illetően, mint azok az MLM cégek amiket eddig megismertem.
Hangsúlyozom MLM és nem Piramisjáték!!

kereskedo 2012.03.25. 00:05:39

Még annyit, hogy sajnos azért nem aludtam még, mert dolgoznom kellett. :( Ez is elég szomorú, de így van. Mindennek ára van.

2012.03.29. 19:39:32

Megszűnt a több évtizede fennálló munkahelyem. Kénytelen voltam valami jövedelemforrást keresni. Ekkor találtam rá a KMD holding által kínált lehetőségre, amelyet szívesen ajánlok mindenkinek a következő honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

Reactor 2012.04.06. 19:06:16

@kereskedo: Rendben, oké. Ha valóban van ilyen MLM vállalkozás, ami nem csal, nem lop, nem hazudik, akkor lehet igazad. De sajnos a nagy százalékra nem ez a jellemző (a minap is szó volt erről az újságban, hogy felszámoltak 3-4 álcéget ami burkolt piramisjátékkal csalta ki az emberek zsetonját, a GVH pedig szigorítani fogja a jövőben).

kereskedo 2012.04.06. 21:52:51

@Reactor:
Konkrétan mi az a nagy százalék? Ez nem konkrétum. Ez ugyanolyan állítás, hogy ha azt mondom, hogy a főnökök nagy százaléka bunkó. Holott meg több ismerősömtől is azt hallom, hogy jófej főnökük van.
Az, hogy vannak olyan cégek amik illegálisan működnek az nem azt jelenti, hogy mindenki ezt csinálja.
Vagy más módon ha azt állítom, hogy a lakosság nagy százaléka bűnöző akkor az sem konkrét. És miért ne lehetne ezt állítani? Hiszen az összes újságban meg híradóban csak az van, hogy valaki valakit átvert, megölt, megvert stb.

Sőt volt egy cikk ha jól emlékszem a New York Times-ban vagy valamelyik híres Angol lapban ahol Magyarországot az ilyen hírek alapján ítélték meg. És sokkal rosszabb képet festettek le, mint ami a valóság.
Én pont ezért nem nézek soha híreket és nem olvasok újságot. Mert ott mindent írnak csak a valóságot nem. Sőt inkább úgy fogalmaznék, hogy mindent leírnak ami rossz, de más egyebet csak ritkán.

csutika77 2012.06.20. 09:16:38

@Reactor: Sziasztok.Röviden csak annyit az mlm-ről,hogy én benne vagyok az oriflameba,nem mo-i,és azt kell,hogy mondjam a kedvenc hobbim a munkám mellett.
Nem vagyok magas százalékban,csak 9%,de azt kell,hogy mondjam megéri.Egy fillérembe se kerül a családot ellátni kozmetikumokkal,rengeteg ajándékot kapok,és amikor megvolt a 12% vetekedett a munkahelyi fizetésemmel.Csak annyi a gond,hogy nehezen lehet terjeszkedni,kevés ember lássa benne az üzletet,ugyan is nagyon kevés embernek van jó üzleti érzéke.
Azt kell,hogy mondjam,hogy ez egy tisztességes cég,és nem kell mindet egy kalap alá venni.

Reactor 2012.07.17. 02:03:16

Az Oriflame mióta MLM? A TESZKÓban, DM-ben,de minden nagyobb boltban kapni a termékeit kereskedelmi forgalomban...

Persephone Anonymus 2012.09.18. 17:00:20

Hello! Van aki a mesékben hisz. Én a munkámban hiszek...

sasmadar77 2012.09.22. 14:18:10

@Reactor:
Már miért ne lenne MLM azért, mert kiskereskedelemben is kaphatók a termékek?
Nem attól MLM valami, mert kiskereskedelmi forgalomban nem kaphatóak a termékek.

Ráadásul ismét csúsztatsz nem is kicsit. Mert Oriflame terméket nem lehet venni sem a Tescoban sem máshol. Azt legfeljebb csak külön az Oriflame által jóváhagyott boltban lehet megvásárolni.

sasmadar77 2012.09.22. 15:38:26

@kereskedo:
Milyen érdekes, hogyha konkrét kérdés van akkor sosincs konrkét válasz, csak összeesküvés elmélet és egyéb terelések.

Reactor 2012.12.15. 21:04:43

Nem attól MLM valami, mert "kiskereskedelmi" forgalomban nem kaphatóak a termékek, hanem az üzleti modellje miatt, amiben terjesztik. Viszont MLM terméket boltban sehol nem kapsz.

Csúsztatok? Semmi gond, készítek pár fotóbizonyítékot TESZKÓban, Cora-ban, Auchan-ban, DM-ben, és még jópár helyen. Annyiszor kapok tőled ezer forintot, ahány helyen Avon-Oriflame-Zepter terméket meglátok, okés? Meglátjuk, ki csap be kit...
De videót is vehetek fel, szépen FPS nézettel, mert a fotókra úgyis gerincből rávágnád hogy "ZOMG biztos fotosoppolt..."

Hogy az MLM egy átrázásra szakosodott üzletág, ez nem összeesküvés-elmélet, hanem tény. De még ha "elmélet" is lenne, még mindig közelebb konvergál a valósághoz, mint "az MLM szép és jó" elmélete. Egész konkrétan megkérdeztem 10 embert az MLM-ről, teljesen hétköznapi embereket, nem a "belső körömet". A 10 emberből 3 nem tudta, mi az, a másik hét meg némi tűnődés után egyből a pénzlenyúlásra asszociált. Egyikük még azt is kibökte: "Ja, az az üzlet, amivel a Tribuszerné hülyéskedett?"

people are smart 2012.12.18. 14:47:44

@eMM2: Azért a Forever Living Product dumája is dobogós helyezést ér: "Kivásároltuk Texas légterét, hogy az Aloe Vera a legtisztább legyen". LOL :-DDDD

people are smart 2012.12.18. 15:02:53

Tökéletesen össze lett foglalva a lényeg. Némi indulatot érzek a cikk írójában, lehet volt rá oka. Ettől eltekintve gyakorlatilag a lényeg össze lett foglalva. A saját tapasztalatom is az, hogy 99% az bukóra megy. Ez még nem lenne baj, mert legalább megpróbált valamit. Én a hitel elvesztéséből fakadó begyógyulhatatlan sebet látom a legnagyobb gondnak. Az MLM legnagyobb átverése, hogy elhiteti, BÁRKI lehet sikeres az MLM üzletben. Ez eleve hazugság. Ha 15 évig ismersz egy droidot, aki mondjuk fodrász, akkor tudod, hogy ahhoz ért. Egyik napról a másikra elkezdi osztani neked az észt, hogy az egészséges táplálkozás milyen frankó, igyál aloét, mert az én beleim is jobbak azóta kevesebbet fingok. Nekem akkor is a fodrászom lesz, akinek az egészségügyi tanácsaira rohadtul nem leszek kíváncsi. Ez ezzel a baj. Fű, fa, virág belefog az MLM-be, mariska nénik, pisti bácsik a mezőről, Tónika a középiskolából és piroska néni a sarki fűszerestől. Az emberek megvezetése egy külön szakma! És aki 15 éve már tehenet fej, a büdös életbe nem lesz marketing guru. Egyszerűen hiteltelen ember azok szemében, akik tehenésznek ismerik. Szóval hozzám 1/4 évente "járnak" az MLM királyok, de minden 1/4 évben egy mégjobb ajánlattal keresnek meg!:-D Azóta már van amelyiket bezárták, sőt sitten ül a kiagyalója (sciennet, zeekrewards, stb...), de a baromja még mindig jön és még mindig azt gondolja, hogy bármi is érdekel abból, amit mond. Szerencsétlen loser az összes, aki ebben hisz még.

sasmadar77 2012.12.22. 02:07:42

@Reactor:

Mondd, képes vagy felfogni a cég által jóváhagyott üzleti egységek és a sima boltok között különbséget?
De hajrá várjuk a fényképeket ahol oriflame cuccokat lehet kapni a Tuskó a Cora, Auchan vagy akár a DM kínálatában.

sasmadar77 2012.12.22. 06:26:09

@people are smart:

Remekül kevered a piramisjátékot az MLM-el. Gratulálok.

people are smart 2012.12.22. 11:13:50

@sasmadar77: Nincs ebben semmi keveredés, 1990 óta nyomon követem mindegyik szerencsétlenkedését, jogi értelemben is értem a kettő közötti különbséget. Én itt az MLM-ről beszéltem, ahogyan ez a blog is arról szól. Noha az általam megemlített két cég valóban piramis volt, azért az alapelvben, ami a hitelképességet illeti, minden MLM cégbe indulóra igaz és igaz is lesz. Sajnos vagy sem, ez az, amit nem fognak fel azok az emberek akik belefognak egy MLM üzletbe autószerelőként, cukrászként, hentesként, fodrászként, kozmetikusként és ki tudja még miként. A végtelen sorból azok vannak előnyben, akik marketing szakot végeztek, pedagógusi vénájuk van, kereskedelmet végeztek és profi üzleti kapcsolataik vannak. De mint írtam a számok fura dolgok, nehéz vitatkozni velük. Az MLM-be induló "vállalkozók" 95-99%-a buktás marad, azaz hót veszteséges. Egyszer számold össze, hogy mennyi órát fektettél bele az MLM-be (rendezvények látogatása, másokkal való konzultáció, saját képzés, stb...), milyen értékben vásároltál termékeket, és milyen járulékos költségeid voltak ezzel (benzin, buszjegy, telefonszámla, ebéd, kávé, stb...) Ez lesz a te kiadási oldalad. Ezt kellene összevetned azzal, hogy mennyi bevételt hozott az erőfeszítésed. Ilyenkor szokták lehugyozni magukat azok, akiknek lematekozom, hogy gyakorlatilag mekkora balekok.

Lássuk egy egyszerű példát.

- Havi 15 órát foglalkozz MLM-el
- Havi 3.000,-Ft telefonköltség
- Havi 4.000,-Ft utazási költség
- Havi 5.000,-Ft termék vásárlás
(lássuk be ezek a számok nagyon minimumra vannak fogva, vannak MLM cégek, ahol a kötelező vásárlás ennek az értéknek az ötszöröse)

Éves szinten a kiadásod: 144. 000,-Ft, miközben dolgoztál 180 órát

Egy ilyen szinten a havi nyereséged ha el tudsz adni valakinek ugyanolyan mértékben, mint amekkora értékben te vásárolsz, az 30%, vagyis havi 1500 Ft, ami éves 18 000,-Ft vagyis óránként kerestél vele egy 100,-ast. Persze erre van kitalálva a kezdő csomagokból vissza forgatott belépési díj, meg különböző szintek elérésekor hozzád csapódó extra jutalékok, de 1 év távlata az esetek 99%-ban így kalkulálható. Ezt nem én mondom, ez statisztikai adat. Én mindig azt mondom, hogy a profi 1 dolgot csinál, de azt valóban jól. Aki MLM-be utazik, az valójában csak egy marketing szakemberré avanzsálódott valaki, akinek tök mindegy mi a termék. Vannak ilyen emberek, akik ilyen magas szintre képzik magukat, de a pénzük abból a 95%-ból van, akiknek nem sikerül, mert egész egyszerűen más típusú emberek. Ha a sok balek nem lenne, már az összes éhen halt volna. Viszont örülök, hogy a te személyedben egy elégedett, boldog és sikeres MLM építőt ismerhettem meg.

sasmadar77 2012.12.22. 14:42:33

@sasmadar77:
A termékvásárlás, mint kiadás? :DD :DD

Ott tévedtél de nagyot, hogy nem kell terméket vásárolnom amit aztán el kell adnom. Mindenki a cégtől vásárol és nem tőlem. Nagy ritkán a saját fogyasztásra vásárolt terméket szoktam oda adni valakinek.
Olyan "öröm" látni amikor egy külsős okoskodik akinek fogalma sincs a rendszer működéséről.
De már tudom, hogy ők mindent jobban tudnak. Azt is, hogy az MLM építéshez marketing gurunak kell lenni.
Még jó, hogy a vezetők között ők igencsak kevesen vannak.

További jó matekozást!

people are smart 2012.12.22. 18:53:37

A termék vásárlásod ugyan úgy kiadási oldal, ez általános iskola 5-dik osztály. Ha havonta 2 L aloét szlopálsz meg, az igen is kiadás. Vagy te minek neveznéd? Mert a bevételi oldalra nem teheted, és ingyen sem vágja utánad egyetlen MLM cég se. Zárjuk rövidre ezt a kérdést, maradjunk annyiban, hogy az kiadás, méghozzá nem kevés. Egyébként ennél a pontnál lehet tetten érni leginkább, hogy egy MLM jó biznisz vagy átverés. Ha ugyanis egy terméket csak és kizárólag azért veszel meg, mert üzleti hasznot remélsz később belőle, az bukta, ezt most borítékolom. Egy MLM csak akkor lehet jó biznisz, ha a terméket vagy szolgáltatást minden további opció nélkül megvenném, vagyis szükségem van rá és tényleg jó az ára. Ha már vakarózol az ára miatt és azzal akarnak meggyőzni, hogy húzzá be 2 embert és vissza jön az ára, már ráléptél a "Hogyan verjem át az ismerőseimet" útjára. Ezen a ponton vérzik el az MLM cégek 99,999%-a. Csillagáras termékek és/vagy olyan csodaszerek, amit biztosan nem vennél meg ha a Tesco polcain lenne. De mivel Joe Macintosh bemutatta a csipkecsoda gyógyteát, úgy már megveszed 6000 -ért a 3 filtert :-D Ami pedig a külsős jelzőt illeti, nos rá kell cáfoljak, velejéig ismerem a sok jómadár MLM céget, nem a kisujjamból szopom a dolgokat. Egyszerű piroska nénik a sari trafikból, mariska a fodrászatból és Ödön a lakatos műhelyből nem lesz MLM guru az hét szentség. Egyéb iránt senki se mondta, hogy neked terméket kellene venni hogy eladd. Amit te megveszel és magadra kensz, vagy lenyeled, az mind befektetés. Számold össze egyszer mi lóvét hagytál már ott a világmegváltó MLM birodalom oltárán és ezzel szemben mekkora a bevételed 1 év távlatából és azóta.

people are smart 2012.12.22. 19:10:44

Egyéb iránt nekem magával az MLM-el semmi bajom nincs, de több ok miatt sem tetető mércére egy hagyományos munkával szemben. Azok, akik pénzt akarnak keresni, azonnal vagy legalább gyorsan kellene a pénz. Az MLM a gyors pénz szerzésre alkalmatlan. Ezért is van, hogy munka mellett kezdik el sokan és az ajánlói vásárlásaiból mondjuk fedezni tudja a saját fogyasztását. Ezek az úgynevezett vásárlók viszont mivel minden nap agymosásnak vannak kitéve a reklámok által, iszonyat nehéz feladat állandó vásárlásra bírni a tagokat. Vagyis a minden hónapban történő vásárlás gyakorlatilag lehetetlen. Ezért kell újra és újra madarat fogni, aki 3-4 hónapig - átlagot mondtam - a kezdeti lelkesedés miatt vásárolni fog, aztán rájön, hogy 1/10 áron is megvehette volna ugyan azt, vagy hasonló hatásfokú cuccot és leáll a vásárlással. Persze akár az is előfordulhat, hogy másra kell neki a pénz és egyszerűen ezért nem vásárol. De ha nem vásárol, neked se lesz pénzed, ezért mit csinálsz? Felhívod azzal a dumával, hogy éppen most adod le a rendelésed, hozhatok neked is valamit? Az ilyen típusú kérdésed elsőre még elérik a célt és rendelnek egy-két olcsóbb cuccot, de később kezd egyre kellemetlenebb lenni ez a kérdés, míg végül telefonszámot cserél a tag vagy letilt a skype-ról és a face-ről. Tucatnyi ilyen embert ismerek, nekem is kellemetlen volt, hogy nem értette meg a "szponzorom", nem akarok vásárolni. Szóval egészen addig semmi gond az MLM-el, amíg van másik munkád,amiből fedezed a kiadásaidat de ha ebből kellene megélni éhen döglene az összes MLM-es, mert 2 hónap után elfogyna a della és kottogna segélyért. A passzív jövedelem pedig épp a fentiek miatt a legnagyobb hazugság, amit az MLM terjeszt. Ez nagyon gyenge lábakon álló dolog, gyengébb, mint a mi nyugdíjba vetett bizalmunk, pedig az se egy életbiztosítás.

sasmadar77 2012.12.22. 19:14:20

@people are smart:

Kiadás de nem a vállalkozással kapcsolatos kiadás. Ennyi erővel felszámolhatnám azt is, hogy elmegyek bevásárolni az élelmiszert, tisztítószert, tisztálkodószert stb mert az meg kell ahhoz, hogy dolgozni tudjak meg életben tudjak maradni.

"Egyszerű piroska nénik a sari trafikból, mariska a fodrászatból és Ödön a lakatos műhelyből nem lesz MLM guru az hét szentség."

Nem hát te ezt jobban tudod. Magyarázd meg annak aki vak, meg siket, sőt esetleg tolókocsis, hogy ehhez mekkora gurunak kell lenni.

sasmadar77 2012.12.22. 19:16:09

@people are smart:

Persze te ezt is jobban tudod, mint külsős. Van némi igazság abban amit írsz, de sok benne a ferdítés.

people are smart 2012.12.22. 19:27:35

Távol álljon tőlem, hogy vitába száljak akárkivel erről, de minden vásárlás kiadás. Ezen kár vitázni. Az általad említett dolgok, mint élelmiszer, tisztítószer stb... a fizetésedből (ha van) finanszírozod. De az is kiadás.
Ha vállalkozásról beszélünk, már pedig az MLM egy üzlet, akkor minden, amit onnan veszel, az kiadás. Ehhez nem kell közgazdasági egyetem. A nyereséget ahhoz képest kell mérni, hogy mit toltál bele eddig. Épp ez az, amit az MLM oktatók elcsavarnak, hogy a saját termék vásárlás az nem költség, hiszen magadra költöd. Már hogy a francba ne lenne az? Nem mindegy, hogy például egy 80 ezres induló csomag ára (amit egyébként sose vennél meg, ha nem remélnél belőle üzletet) 3 év múlva térül meg vagy 1 év alatt. Szóval minden, amit az MLM cégen fizetsz az kiadási oldal. Ezt tett mérlegre a bevételeiddel. Ha a mérleg nyelve úgy alakul, hogy a saját termékeid gyakorlatilag ingyenbe voltak, már sikeres vagy! De nyereségről csak akkor beszélhetünk, ha ezen felül úgy keresel fizikai pénzt (nem csak levásárlási jogot), hogy leadóztál vagy számlát adtál és van effektíve hasznod a bizniszed. Ehhez, mint tudjuk azért nem kis forgalom kell. Nem lehetetlen, de gyorsabban lesz pénzem ha lemosok egy autót, mint ajánljak egy csodaszert, amit ki tudja mikor vesz meg és ki tudja mikor lesz abból pénzem. Az utolsó mondatodat nem értem. Vak és süket gyémánt bizniszest nem hiszem, hogy bárki is tud mutatni. Az egyszerű embereket azért vettem példaként, mert ők azok akik ész nélkül belépnek minden MLM cégbe és 4 havonta máshol landolnak. Ami egyébként abból fakad, hogy valahol berántották egy fél milliós cuccal, és nem sikerült találni 3 másikat, így minden "lehetőséget" megragad, hogy vissza jöjjön az elbukott pénze. Aki kicsit mélyebben néz a dolgok mögé, netán elégedett az életével (én is ez utóbbi közé tartozok), azt nem lehet rábírni, hogy olyanba kezdjen, amihez nem ért. Én egy dolgot csinálok és ezen nem változtatok, viszont amit csinálok abban ragaszkodok a legmagasabb színvonalhoz, akkor baj nem lehet.

sasmadar77 2012.12.23. 12:50:02

@people are smart:

Értem a "fantasztikus" érvrendszered, ha a bioboltban veszek 1500Ft-ért fogkrémet vagy tisztítószert az nem a vállalkozásommal kapcsolatos kiadás, de hogyha ezt egy másik cégtől veszem meg akkor igen.

Ebben csak te látod a logikát, aki eltöltött kb 1 hónapot egy cégnél és máris tudja, hogy mi az a hálózatépítés. Főleg tudja, hogy mivel és mennyit és mennyi idő alatt lehet keresni úgy, hogy semmit sem dolgozott még hálózatépítőként.

De neked van igazad jobban kereshetsz főleg hosszútávon, hogyha kocsit mosol, akkor menjél kocsit mosni.

Good bye!

sasmadar77 2012.12.23. 12:54:28

Egyébként az "érveid" nagy részét általánosításokra és feltételezésekre alapozod, de sebaj.
Megszoktam már, hogy akik kritizálják az MLM-et ritkán objektívek.

MLM-ben nem igen húznak le senkit sem fél millióval, főleg mert a cég visszavásárlási garanciát ad. Ha elolvastad a szerződést amit kötöttél abban benne kellett lennie.

Ez legfeljebb a piramisjátékokra igaz. Ha meg nem tudod a kettőt megkülönböztetni az a te problémád.

Ezért vándorolnak emberek? :DD :DD Igen biztos vannak ilyenek, de viszonylag ritka az MLM-ben. Legfeljebb a piramisjátékokban.

people are smart 2012.12.23. 18:28:31

@sasmadar77: Feleslegesnek érzem, hogy az MLM boltba vásárolt termékeket nem sorolod a kiadásaid közé, mert ez csak önámítás. Máshogy fogalmazok, hogy értsd, talán segít. Tételezzük fel, hogy van egy főállásod valahol, amiért pénzt kapsz. Ezt a pénzt NEM a munkaadódnál vásárolod le, hanem a sarki közértben. Semmi köze a saját vállalkozásodhoz, amit mellék állásban űzöl! Ha viszont van egy vállalkozásod, ami adott esetben egy MLM cégnek a képviselete, akkor MINDEN költésed, amit az MLM cég irányába fizetsz ki az KIADÁS. Ez egyébként akkor is igaz lenne, ha a munkaadód egy pékség, és ott vásárolod le a kenyered. Ugyan úgy kiadás, de ismétlem önmagam, NINCS köze a vállalkozásodhoz, mivel nem abból finanszírozod (jó esetben). Azt meg se említem, hogyha az MLM saját vásárlásaid netán a főállású fizetésedből van finanszírozva, akkor meg nincs is miről beszélni nyereség címén.

people are smart 2012.12.23. 18:52:51

@sasmadar77: Nézd én, mint írtam nem kritizálom az MLM-et, még azt is mondom, hogy akár (!) működő képes is lehet, de mint azt a tapasztalatok mutatják, az MLM-be belekezdő vállalkozások 95%-a veszteséget könyvel el és buktával száll ki. Ezek tények. Épp az objektivitás volt az, ami arra indított, hogy komolyan ne foglalkozzak a dologgal, mert lényegesen nagyobb a bukta kockázata, mint a hagyományos üzletek esetében, bár a statisztika ott se fényes, elismerem. A vándorlás kapcsán itt van mindjárt a Forever Living Productból átnyargaló Kósa L. Adolf, aki a Nuskin nevű céghez ment át a közelmúltban. Évekig ott csápolt és osztotta az észt, hogy az FLP mekkora császár, most meg a jobb üzlet reményében átment a Nuskinhoz. Állítólag egyik sem piramis játék, nem is mondtam hogy az, de nekem csak az jön le ebből, hogy megint hitelvesztés árán lehet csak ezt megtenni. Épp úgy, mint a biztosítási ügynökök. Amíg a Generáli ügynöke vagy, a legjobb ajánlatot csak ők adhatják, aztán ha a sors úgy hozza, hogy a konkurens axa ad kenyeret, már kötögetik át az ismerőseiket az axához, amit korábban a generálinak kötöttek meg. Éppen merről fú a szél, arra terelik a majmokat. Ezért vagyok úgy minden MLM-el, hogy ha az adott termék ára nincs köszönő viszonyba se a piaci árakkal, akkor biztosan nem veszem meg. Ugyan akkor pontosan tudom, hogy az FLP aloe tényleg egészséges és az amway tisztító szerei is kiválóak. Megjegyzem az amway fogkrémét gyakran vásárolom is, mert annyira jó és árban is kb egy elmex szintjén van. Vagyis nem minden esetben az MLM-el van bajom, hanem 22 éve csak azt látom, hogy aki ebből remélt bevételt, írd és mond, egyetlen egy se ebből él, megragadt a családi kassza kiegészítése szintjén. Bár lehet ez rendben is van így. Azt gondolom a kultúrája nem fejlődött ki rendesen ennek a vásárlási módnak nálunk és a 90'-es évek elején az Amway gyakorlatilag olyan szinten etikátlanul tolta a bizniszt (helyesebben a "magyar gondolkodású" okostojások), hogy az MLM hallatára csak a rossz dolgokat érzékelik az emberek. Noha sokkal egyszerűbben is lehetne ezt csinálni. Konkrétan egyébként én több, mint 1 évig FLP-ztem. Minden előadáson ott voltam, faltam a sok könyvet és cd-t. A kezdő 80 ropis csomagom ára a büdös életbe nem jött vissza nekem. 1 év után azt mondtam tsá, de a "szponzorom" még további 2 évig "csinálta" a bizniszt. Őszinte jó barátom, aki elismerte, hogy 3 éves kemény munkája ellenére a fogyasztói szintet nem volt képes átlépni. Okokként azt sorolta fel, hogy 150 MLM cég van minimum az országban, akik a dolgozni akaró 2 millió emberre vadásznak, sok esetben ő volt a 247-dik aki ugyan ezzel a témával megkereste már az ismerőseit. Szóval kicsi ez az ország és az etikai kódexeket is alig-alig tartják be a tagok, ezért aztán minden féle gerinctelen megoldásokkal keresik meg az embereket, ami miatt már a többségnek elege van az MLM-ből, joggal sajnos. Szép dolog a tisztességes MLM biznisz, de ezt nem tudod érvényesíteni másokkal. Ekkor jöttem rá, hogy csakis azért tudok felelősséget vállalni, amit ÉN magam csinálok és felügyelek. Számtalanszor vágott alám más MLM cégben a saját szopnzorom azáltal, hogy a terméket nagyker áron adta annak is, aki nem volt tag. Kizárólag a pontokra utazva, amiért terméket kap. Ez megint csak etikátlan volt, ami csak megerősített abban, hogy nem tudom kontrollálni, hogy a csapatban vagy az MLM cégnél hány huligán, kókler, majom és tehetségtelen ökör építi le az MLM hírnevét. És mit tesz az, akinek sikerült lerombolni az ügyfelek bizalmát? Átmegy egy másik cégbe és kezdi elölről az egész hülyítést. Ahol lakok sima üzletben árulják az Amway termékeit például. Úgy játssza ki, hogy megveszi egy tagtól ő viszont nem viszonteladó, így neki semmilyen jogi kapcsolata nincs az amway-el, vagyis számon se kérhető, mert a termék jogilag az övé, megvette és a magyar törvények értelmében joga van eladni a saját üzletében, mivel vannak a beszerzésre vonatkozó hivatalos papírjai (számla, szállító levél). Egyszóval sok a kókler, és ezekből van elege az embereknek, teljesen jogosan. Szélmalom harc.

sasmadar77 2012.12.27. 00:51:19

Nagyon jól tudsz sarkítani ls általánosítani.
Amíg te kifogásokat keresel meg összeesküvéselméleteket gyártasz addig is van aki most kezdi el és pénzt keres vele.
Azért majd szólj időben amikor már telített lesz a piac. Már vagy 30 éve ezt mondogatják. :) És még legalább 30 évig fogják. :)

De tudod mit? Mivel karácsony van legyen igazad. :)

sasmadar77 2012.12.28. 15:17:17

Sikerült önmagadnak ellent mondani.
Egyszer azt írod, hogy az anyacégtől való termékvásárlás a vállalkozással kapcsolatos kiadás máskor meg azt, hogy kiadás, de nem kapcsolatos a vállalkozással.
:DD :DD :DD

sasmadar77 2012.12.28. 15:20:38

Lenne egy egyszerű kérdésem. Mivel te állítólag "dolgoztál" MLM-ben.
Hány NEM-et kaptál?

people are smart 2012.12.28. 18:36:08

@sasmadar77: Gyakorlatilag csak NEM-et kaptam:-D 1 éven át. Ez nem most volt, még 2005-ben. Azóta saját céget alapítottam és 4 alkalmazottam van, a saját, "hagyományos" vállalkozásomat építem másodmagammal. Ez korántsem hoz milliókat havonta, de velem együtt 5 család megélhetését biztosítja, ami nekem nagyobb elismerés, mint bármi más. Többre nem is vágyok. Az ellentmondásos részt sehol se találom, szerintem elolvastál valamit. Most is az a véleményem, hogy az MLM cégbe fizetett pénz az kiadási kategória abban az esetben ha mint vállalkozó dolgozol nekik.

sasmadar77 2012.12.28. 19:11:15

@people are smart:
A kérdés nem ez volt, hanem az, hogy hány NEM-et kaptál egy év alatt ha már állítólag egy évig ezt "csináltad".

people are smart 2012.12.29. 14:55:16

@sasmadar77: Megszámlálhatatlanul sokat. Nem hiszem, hogy ennek van még jelentősége. Gyakorlatilag 1 év alatt nem volt olyan ismerős, vagy akárki, aki hajlandó lett volna ugyan arra, amire én. Ha pedig 1 évig nincs mérhető eredmény, akkor nem szabad folytatni. 1 év alatt a kezdőcsomagot és a havi vásárlásokat számítva több száz ezrem bánta a próbálkozást. Egy dologra viszont megtanított, soha ne vágjak bele olyasmibe, amit nem vennék meg ha egy bolt polcain látnám. Azóta is tartom magam ehhez, és minden évben, évente többször is igazolódik, hogy jól döntöttem. A profi egy dolgot csinál és én ezt a leckét megtanultam. Nem fogok mutyizni és átavanzsálni magam marketing zsenivé, ha egyszer van tisztességes végzettségem, amiért tanultam. Ezzel nem azt mondom, hogy az nem lenne tisztességes, de nem kívánom magam "átképezni" önköltségen.

sasmadar77 2012.12.29. 16:31:09

@people are smart:
Még mindig nem a kérdésre válaszoltál. Tehát továbbra is várom a választ a kérdésemre.

És nem kell hozzá marketingesnek lenni. Te valamit nagyon rosszul látsz. Csak azt nem értem, hogy olyan tolókocsis, meg vak ember is tud hálózatot építeni, akiknek nem sok köze van a marketinghez. Persze ők nem a kifogásokat keresik.

Továbbá azok alapján amit eddig leírtál az nem az MLM hibája, hogy te nem lettél benne sikeres.

people are smart 2012.12.29. 16:42:18

Na rövidre fogom, mert látom ez egy meddő beszélgetés :-D

1. Továbbra se tudok pontos számot mondani, ezért írtam, hogy megszámlálhatatlanul sokat. Ez a magyar nyelvben egy határozatlan számra utal. Ezt azért írtam, mert nem vezettem róla nyilvántartást, de tény, ami tény marha sok.

2. Az MLM cégek egyik érve a sikertelenségre, hogy Benned van a hiba, nem az MLM-ben. Ezzel le is van pattintva a dolog magukról, boldogulj ahogy tudsz. Hozzá teszem, sose az MLM-et okoltam a siker elmaradása miatt. Mint írtam, más területen, más módszerrel, de ugyan azzal a gondolkodással és hozzáállással sikert könyvelek el. Ez nekem azt a végkövetkeztetést hozza, hogy van, ami nem működik, és van, ami jól működik. Azt és úgy kell csinálni, amihez 1. Magas fokon értesz, 2. Igény van rá a piacon, 3. Eladható áron nyújtod a szolgáltatást. Ezek a szempontok nálam az MLM esetén nem teljesültek, a sajátomnál igen. De még így sem okolom az MLM-et, minden esetre tanulságos volt.

sasmadar77 2012.12.29. 18:18:28

@people are smart:

Akik valamilyen komolyabb eredmény elértek mind meg tudják mondani, hogy kb mennyi embert kerestek meg, mennyi regisztrált, mennyi a vásárlója, mennyi kezdett el dolgozni stb. Még ha nem is db-ra pontosan, de +/- 20-25-re tudják, főleg egy éven belül.

Ha nem a rendszer a hibás akkor ki?
Az MLM cégek szinte mindegyike működik a mai napig. És a mai napig vannak újabb és újabb emberek akik kisebb-nagyobb sikereket érnek el bennük. Ha nem lenne kereslet a termékekre akkor nem működnének. Ha nem lennének állandó törzsvásárlók akkor megintcsak nem működnének.

A munkát kb egy majom is képes lenne megcsinálni.
Felhívni embereket találkozni velük 15-20 percben elmondani, hogy miről van szó (ezt kb egy-két hét alatt meg lehet tanulni), majd adni nekik egy infó csomagot. Aztán újra találkozni vele. Ha kicsit elhúzódik akkor sem több, mint 40 perc.
Vagy lehet bemutatóra hívni az embereket ami meg kb 1 óra. Nálunk sosem több. Sőt a mi bemutatónkon kb 30 perc totál "automatikus" ebből 12 perc egy videó szóval még beszélni sem kell. A fennmaradó 30 percben meg elmondunk pár szót a termékekről meg az üzlet felépítéséről. A végén kapnak egy infó csomagot.

Ehhez nem kell marketing zseninek lenni. Amikor engem megkerestek az sem volt több, mint kb 20-25 perc, a csaj nem volt marketinges még diplomája sincs, csak elmondta azt a pár dolgot amit érdemes elmondani a cégről meg a termékekről. Kaptam egy infó csomagot és ennyi.

A tanulásról meg annyit, hogy aki hosszútávon akar boldogulni és kiemelkedően sikeres lenni annak folyamatosan fejlődni és tanulni kell mindegy mivel foglalkozik.

people are smart 2012.12.29. 20:15:58

Mint írtam én a magam részéről a saját cégemben sikeresnek érzem magam, többre, másra meg nem vágyok. Tisztában vagyok és voltam is vele, hogy nem nagy a feladat egy MLM üzletben, ahogy leírtad, pontosan ez. De mint írtam korábban, nem vagyok benne biztos, hogy az MLM cégek azért működnének még mindig, mert annyira nélkülözhetetlen termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak. Sokkal inkább a tagok aktivitásának köszönhető, az eladások zömét a tagok saját vásárlásai teszik ki és mivel folyamatosan hívják az embereket az előadásokra, a nagy számok törvénye, hogy mindig lesz valaki aki vesz valamit. Viszont mint mondtam, nekem pont az okozott gondot, hogy én előttem 347-en már elmondták a lényegét az én ismerőseimnek is. És az emberek zöme nem akar MLM-ben "dolgozni". Engem nem is elégített ki szellemileg sem az, hogy az a "munkám", hogy embereket invitálok egy előadásra, amikor van nekem tisztességes szakmám is. Az emberek az elmúlt 15-20 évben úgy ismertek meg, mint egy szakmájához értő embert és gyakorlatilag csak lejárattam saját magamat egy olyan munkával, amit egy általad fogalmazott majom is meg tud csinálni. Az én szakterületem egyedi. Egy MLM üzlettel pedig beleolvadok a nagy tömegbe és a siker egyetlen fokmérője az lesz, hogy mennyit tudsz ezzel keresni. De

people are smart 2012.12.29. 20:26:13

MLM üzletben utazó ember több ezer van az országban, és akármelyik meg tudja mutatni, hogyan kell sikeresnek lenni. Az én területemen meg ez a szám mondjuk országos szinten 300 embert jelent. Ezért míg az MLM-ben 1 vagyok a 100 ezerből, akikből legfeljebb 3% sikeres és 97% gyakorlatilag inaktív max vásárolgat néha, addig a saját üzletemben még az MLM csillagok is hozzám jönnek.

sasmadar77 2012.12.29. 20:30:50

"a siker egyetlen fokmérője az lesz, hogy mennyit tudsz ezzel keresni. "

Attól tartok, Te nem értetted meg az MLM lényegét, ahogy azt sem, hogy valójában mi is a valódi siker. Ez nekem is majdnem öt évembe került, de azóta meg is van az eredménye. Van aki sosem érti meg.

Biztos szakértő vagy a szakmádban, de ez semmit sem jelent ahogy az sem, hogy egyedi vagy.
Emberileg nem attól leszel több.

people are smart 2013.01.02. 13:38:06

E@sasmadar77: Azt hiszem félre értettél. Én azt írtam, hogyha beolvadsz egy MLM-be a 3697-diknek, akkor a siker fokmérője az lesz, hogy mekkora csoportod van, ami leegyszerűsítve annyit tesz, mennyit tudsz ezzel keresni. Ha 3 éve tag vagy egy MLM üzletben, de még mindig egy autószerelői állás a kenyér kereseted, akkor aligha nevezhető valaki sikeresnek az MLM-ben. Ezen kár vitázni. Mind az, aki nem ebből él meg, az nem sikeres (még). Elért valamit, ami már nevezhető sikernek, de a sikeresség, az eredményességet is magában hordoz. Azok, akik nem tagjai MLM-nek csak ezt nézik és kérdezik is. Megélsz belőle vagy sem? Ha igen a válaszod, akkor sikeresnek vagy mondható. Ha nem, akkor még nem. És ha ez így marad évek után is, akkor kudarc a megfelelő szó rá. Én maximálisan sikeresnek érzem magam, noha ez nem kizárólag az én érdemem. Azt csinálom, amihez értek és amit szeretek. Nekem ennél több nem kell, ja, és legyen holnap is kenyér az asztalomon. Ha ezt elérem, már sikeres vagyok. Ha ugyan ezt te is, akkor nincs különbség.:-D

sasmadar77 2013.01.04. 01:28:46

Mondom, hogy nem érted az MLM lényegét és azt sem, hogy mi is a siker. Te csak a pénzt látod és ezért nem érted. Neked ez az egyetlen fokmérő. Mondtam, hogy nekem is 5 évembe telt mire megértettem, hogy jóval többről van szó ez nem csak az MLM-re igaz, de ott főleg. Te nem érted ezt valószínűleg soha nem is fogod.

people are smart 2013.01.04. 16:36:04

@sasmadar77: Kétlem, hogy ne érteném. Szerintem elég egyértelműen fogalmaztam, hogy a legkevésbé sem érdekel a pénz. Nekem a legfontosabb, hogy megéljek belőle, ennyi. Ez nem jelent havi milliókat, ennél jóval kevesebb és szerényebb az igényem. A családom és az időm a legértékesebbek. Azt írtam előző válaszomban, hogy AZOK, akik figyelik az MLM-ben tevékenykedőket őket csak ez érdekli: Megélsz belőle vagy sem. Ha egy tevékenység karitatív, akkor felesleges a kérdés, de ez üzlet. Jogos az elvárás, hogy termeljen nyereséget. Ha ez 5 évbe telik, akkor számold már ki, mibe fáj 5 évig finanszírozni azt és hány ember van az országban, aki ezt be tudja és be is akarja vállalni? Persze nem így van neki beállítva, mert ha közölné velük valaki, hogy kb: 3-5 év kell, mire ebből keresel annyit, hogy több szabadidőd legyen és valóban azt csináld, amit szeretsz, akkor senki se fogna bele. Különösen akkor nem, ha levezetné valaki, hogy a 3-5 év alatt mit fogsz rá költeni az MLM-re (önképzések, utazások, telefonköltségek, cd-k, mappák, rendezvények, a minimális pontértékhez szükséges termékek megvásárlása,stb...
) Mondjuk ki, ez több száz ezer forint. Ami lehet bejön, de erre csupán 2% esélyed van. Ez a nagy helyzet a statisztikák szerint. Mondjuk a lottónál jobb, ez is tény.

sasmadar77 2013.01.05. 18:03:25

Aki szerint 3-5 év kell ahhoz, hogy megéljen belőle valaki az ne mondja, hogy ő érti az MLM-et, mert nem.
Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

people are smart 2013.01.05. 18:46:07

@sasmadar77: Úgy látom minden megjegyzésemre van valami "én jobban tudom" hozzá szólásod. Amit írtam, kőkemény statisztika. Aki persze beadja azt a mesét, hogy 1 év alatt felépül a gyémánt bizniszed és (!) meg is tudod tartani, na az a kamu része. Akik ebből "megélnek" évekig tolták, hogy jussanak valamire belőle és a 97% évek után is "csak" fogyasztói szinten kottog, némi konyhapénzzel a zsebében. Ez az egyik legnagyobb gond az MLM-el, hogy elhitetik az emberekkel, hogy nem kell sok idő ahhoz, hogy független legyél, csak rajtad múlik. (bárcsak minden siker egyedül rajtunk múlna. A földön csak sikeres emberek élnének, de legalábbis többségben lennének). Maradjunk annyiban, hogy évek, kemény évek kellenek ahhoz, hogy legalább egy minimál bért összekotorjon valaki belőle, aminek megtartása folyamatos mókuskerék harc. De azt mondom, ha neked sikerült 2 évnél rövidebb idő alatt egy havi fix fizetést kitermelned és azóta ölbe tett kézzel csak jön a passzív jövedelem, akkor minden elismerésem. De ha ölbe tett kéz nélkül, minimális munkával szinten tudod tartani akkor megérte már. Azért a statisztika kemény dolog, még az elismert MLM mogulok is évekről beszélnek és külön kiemelik, hogy aki erre legyint, az becsap. Na erről szól ez a blog (is). Ha őszinte vagy a lehetséges partnereiddel már a kezdet kezdetén, és a valóságot tárod eléjük, nem lenne szerintem ilyen rossz vélemény az MLM-ről. Túl sok ember lett berántva, lehúzva, megvezetve, elhitetve vele a könnyebb élet, a függetlenség szelleme. Sok a kiábrándult, a csalódott ember. Lényegesen több, mint egy hagyományos üzlet esetében. Az MLM-be ugyanis fű, fa virág belefog mondván, hogy nem kell hozzá nagy befektetés, a hagyományos üzletet pedig az kezdi el, akinek van valami sütni valója, ért is valamihez és akar is csinálni valamit. A fura, hogy hagyományos üzletet az én ismeretségemben kevesen indítottak el, MLM-et viszont szinte mindegyik. Mondanom sem kell az eredményességet, a szokásos 3%. És az is csak konyhapénzt keres. Amúgy az MLM jól működne, csak az emberek ma már máshogyan gondolkodnak, másként tekintenek az MLM-re mint 15 évvel ezelőtt mondjuk. Ha valakinek szüksége van valamire, megnézi a neten az adott terméket és megveszi ott. Ráadásul mint tudjuk, az MLM cuccokat is ugyan abba a kínai gyárba gyártják, mint a többit, csak 5x annyiért adják el. (PL: aloe vera hókusz pókusz). Ma már ezt senki se vonja kétségbe és ez a felismerés vélhetően alapjaiban át fogja rendezni az egész MLM bizniszt. Ha nem azonnal, de szépen fokozatosan, ahogy az Avon már évek óta is csinálja például.

sasmadar77 2013.01.05. 19:53:18

@people are smart:

Arról nem tehetek, hogy hülyeségeket hordasz össze. De legyen igazad, addig is jót röhögök azon a sok baromságon amit összehordtál.
Nem tudom milyen statisztikákról beszélsz, de alapja nem sok van.
Biztos kamu, hogy novemberben volt két új munkatársam akik mindketten több, mint 70e Ft bevételt realizáltak, decemberben pedig meghaladta mindkettejük bevétele a 110e Ft-ot. Mindezt kb havi 50-60 óra munkával érték el. A kiadásaik meg bőven fedezve vannak. Ja, hogy ők dolgoztak is és nem csak alibimunkát végeztek. Igen így lehet vele keresni, de ha már a statisztikáknál tartunk akkor azon emberek száma akik hajalndóak legalább 100 embert megkeresni igencsak kevés.

Persze tudom mi hazudunk, és csakis nektek van igazatok az MLM hanyatlik és átverés meg kamu csak az keres vele aki az elején kezdi meg átver vele mindenkit, meg a rendszer a hibás, hogyha valaki sikertelen lesz stb hasonló "okosságok".

Te még életedben hozzá nem szagoltál az MLM-hez, azok alapján amennyi hülyeséget itt összehordtál, szóval kamuzol, mert valami komoly gondod van az MLM-el. Vagy ha mégis benne voltál, akkor te is csak azokat gyarapítod akik alibimunkát végeztek.

További jó erőlködést és hülyeséggyártást!

sasmadar77 2013.01.05. 19:54:22

javítás: * 100 embert megkeresni 3-4 hónapon belül igencsak kevés.

people are smart 2013.01.07. 16:04:45

@sasmadar77: Ja hát én messze nem erőlködök drága barátom, az nem az én életem:-D Énhozzám jönnek az ügyfelek, nem én keresem őket. Nekem nem kell kaparni (már), beérett a munkám gyümölcse. Sose az 1 hónap alatt megkereshető esetleges pénzzel voltak bajok, hanem, hogy az a lufi kipukkan, miután a loser becsengette a csillagár belépőt. Hát úgy vissza is lehet hozni 1 hónap alatt a cuccot, csak hogy mennyire etikus az megint más kérdés. De ha megveszik, egy szavam se lehet, hajrá:-D Ilyen losereket kell keresni és akkor minden hónapban meglesz a kis kenyered, nincs itt ezzel semmi gond. Csak el ne fogyjanak, mert akkor van a gond, hogy nincs már kit átverni:-D

Reactor 2013.01.08. 01:37:33

@sasmadar77: Rendben, már elkezdtem a gyűjtést.
Egyébként időközben utánajártam a kollégiád között is a dolognak, csak hogy legyenek belső információim, ne Wikipedia meg társai, és ők maguk is azt mondták, hogy az MLM-cégek legnagyobb része (nagyobb 90%-nál) valóban pénzlenyúlásra épít. Egyikük kerek perec megmondta, hogy az 5 évnél fiatalabb MLM cégek gyakorlatilag mind arra valók, hogy lehúzzák a tagokat, aztán a főszervező hagyja összedőlni a piramist, és meglép a pénzzel,adott esetben ő maga dönti össze. Legutóbb a ZeekRewards nevűvel történt meg pontosan ugyanez. Elég meggyőzőek voltak, én hiszek nekik.
Ezek az MLM-ezők már csak azért is voltak szavahihetőek, mert egyikük sem vizionált másfél millás fizetéseket. Őszintén megmondták, hogy nem keresnek (még) olyan sokat vele, az MLM cégek pedig pont ezzel szoktak vakítani, hogy "gazdagodj pár óra munkával".

Nem az üzleti modellel van a baj, hanem amire használják. Ez igenis működő üzletmodell lehetNE, de elképesztően sebezhető már ott, hogy nem kell hozzá semmilyen végzettség, tehát bárki belefoghat, akár új MLM készítésébe is. Aztán látni lehet, ezek a befuttatott új hálózatok többnyire úgy végzik, mint a Botanoo vagy a Zeek. Ha tényleg ezzel akar valaki foglalkozni, egyrészt olyan MLM rendszerű cégbe célszerű belépni, amit nem 2 hónap alatt futtattak be, másrészt amelyik nem ígér százmilliós fizetéseket. Iszonyú kevés az olyan cég, ami biztos megélhetést adhatna ebben a rendszerben, és mind a becsületes, mind a kamu MLM azt állítja magáról, hogy MLM...úgyhogy bazinagy szerencsejáték az egész, ezek után egyáltalán nem lepődök meg hogy ennyi a károsult.

sasmadar77 2013.01.08. 20:35:19

@people are smart:

Lúzerek hát. Kár, hogy fingod sincs, hogy az MLM hogyan működik és mi kell az elinduláshoz.

Annyi agyatlan amennyi a neten van és mind ért az MLM-hez miközben hozzá sem szagoltak soha életükben. Ahogyan nyilvánvalóan te sem.

sasmadar77 2013.01.08. 20:42:11

@Reactor:

Látom neked még mindig nem megy, hogy felfogd mi a különbség az MLM és a piramisjáték között. Ezt eddig is tudni lehetett. Sebaj vannak akik ilyen tudatlanok maradnak. A zeek meg a botanoo nem MLM cégek voltak, de neked úgyis hiába írják le
Úgysem érted, hogy mi a különbség és mitől működik az egyik és mitől nem működik a másik.

Igen a legtöbb 5 évnél fiatalabb MLM-nek álcázott (mivel ez a helyes kifejezés) és nem MLM cégek bebuknak, mivel működésképtelenek.

Ha átvernek egy Rolexnek látszó órával mivel azt állítják róla, hogy Rolex még nem lesz az. A piramisjátékról hiába állítják, hogy MLM nem lesz az. Persze vannak akik beveszik, hogy az mint ahogy a hamis Rolexről is elhiszik, hogy igazi.

Viszont hosszútávon nem lehet átverni az embereket ezért 2-3 éven belül összedőlnek az ilyen kamu MLM-nek álcázott cégek.

"az MLM cégek pedig pont ezzel szoktak vakítani, hogy "gazdagodj pár óra munkával"."

Ezzel a piramisjátékok szoktak vakítani, de mivel nem fogod fel, hogy a kettő nem ugyanaz így összemosod a kettőt.

Sebaj már megszoktam, hogy vannak ilyen emberek. Nekik is igazuk van a saját univerzumukban.

sasmadar77 2013.01.08. 20:43:23

A zeekről már messziről bűzlött, hogy egy átverés még a botanooról is.

sasmadar77 2013.01.08. 20:46:49

@Reactor:

"mind a kamu MLM azt állítja magáról, hogy MLM...úgyhogy bazinagy szerencsejáték az egész, ezek után egyáltalán nem lepődök meg hogy ennyi a károsult."

Nem szerencsejáték hanem az emberek tájékozatlanok. Több könyv, netes oldal is van ahol leírják a kritériumokat. Ha azoknak nem felel meg a cég akkor el kell felejteni, mert nagy valószínűséggel kamu.
Csak az emberek a könnyű pénz reményében minden szarba belefognak. Plusz ugye még ráadásul tájékozatlanok is.

sasmadar77 2013.01.08. 20:50:08

Bocs, hogy kiakadtam az előbb. Végre talán kezded kapiskálni valamennyire a dolgot.

De ha valaki megérti, hogy mik a főbb különbségek akkor nem nehéz eldönteni, hogy MLM vagy piramisjáték amit lát.

Mítoszromboló 2013.01.08. 21:29:51

@sasmadar77: Én is és Reactor is teljesen értjük mi a különbség a piramis és az MLM között, ez nem is volt egy pillanatig kérdés. Csak, hogy értsd és bizonyítva lásd. MLM cégek: pl: Amway, Oriflame, Avon, Okonet, FLP. Piramis: Zeekrewards, botano, emgoldex, Talkfusion és társaik. Ezen kívül vannak olyan cégek, akik piramis gyanúsak, vagyis van termék, de erősen kérdéses, hogy az üzleti modell kizárólag a termékek eladásából fenntartható-e gazdaságosan. Ilyen például az ACN is. Szóval elég vékony a határ az MLM és piramis között, gyakran elsőre nehezen ítélhető meg helyesen, de persze van rá mód. Mind azon által, ahogy ezt többször jeleztem és reactor is ezt a tapasztalta, a legnagyobb gáz az MLM-el, hogy mariska nénik és poldi bácsik is beszállnak a projektbe és semmi de semmi szűrés nincs a rendszerbe. Ha valaki megfizeti a belépési díjat, tag lehet és kész. Ezt egyetlen tisztességes üzleti modellben sem lehet működtetni, de épp emiatt az MLM-et rettenetesen lejáratták ide haza. Azt nem tudom eldönteni, hogy ezt tudatosan tették-e Magyarországon vagy tényleg ilyen hülyék, minden esetre az emberek zömének okádhatnéka van az MLM szó hallatán, pedig nem kéne, hogy így legyen. Nekem semmi bajom veled, de az emberek gázosak, különösen a magyar, aki mindenhez ért, pedig ez nem igaz. Sajnos az MLM-ben egy folyamatos küzdelem van az előítéletek és a félelmek miatt - gondolom ezt te is tapasztalod - és nagyon nehéz az emberek gondolkodását megváltoztatni. Márpedig az MLM-ben ezt a célt tűztétek ki. A magyar egy külön faj. Könnyű befolyásolni, sőt akár többször is be lehet húzni valamivel, ahogy arra példák 100-ai vannak, de azt az egyet nem tudod elérni náluk, hogy azt tegyék PONTOSAN,amit a szponzor mond. A legtöbb MLM kezdő ott hibázik, hogy elindul a saját feje után. Például bevásárol 3 karton szart és kiviszi az ecserire eladni! Nem egy ilyen volt már! Eladja és fellelkesül, de közbe saját magát szarja le és magának csinál plusz munkát. Ahelyett, hogy megmondaná hol veheti meg, eladja ő maga a 30% árrésért. És így indul el a privát, megjegyzem hulla adó mentes mutyizás. Aztán folytatódik azzal, hogy az ugyan abba a hálózatba nyomuló MLM-es alá vág árban, és már az ismerőseinek oda adja NAGYKER (!) áron is a cuccot, a termék pontért cserébe, így gyakorlatilag leszopatta a saját társát a hálózatba, aki mondjuk nem adná olcsóbban a szert. És még sorolhatnám a sok szerencsétlen, mindenhez értő, nekem senki se mondja meg hogy csináljam balek majmok módszereit. És az egész onnan indul ki, hogy nincs szűrés. Ezek után persze baromi nehéz megmagyarázni, hogy bezzeg én, meg Á, mi ilyet nem csinálunk. Az lehet, de mi a garancia rá, hogy az új belépőd szomszédjának a szoba társa nem ugyan ilyen mutyi alávágós bohóc? Hát ez, és még 100 ilyen dolog idegesíti az embereket MLM ügyben. Nem TE személyesen, és NEM a termék, amivel az MLM cég foglalkozik, hanem a MUTYI magyar. Amíg ez a fordított gondolkodás ki nem pusztul sokakból, itt nem fognak másként tekinteni az MLM-re és ilyen blogok sem tűnnek el sose. Agyban kellene rendet tenni, de az meg szélmalom harc.

people are smart 2013.01.08. 22:00:05

@sasmadar77: A zeekbe engem is be akartak rántani, de távolról bűzlött, tavasszal azt mondtam adok nekik még 3 hónapot. Írd és mond, 3 hónap múlva sitten volt az egész galeri és roló lehúzva. Ilyesmikkel 2 havonta megkeres egy-egy idióta.

Reactor 2013.01.09. 04:28:57

@sasmadar77: Na,erre gondoltam én is. Nem az üzleti modell ellen vagyok, hanem a 95% MLM-nek maszkírozott csaló cégek ellen, akik márpedig MLM-nek adják el (adják ki) magukat. Miattuk lett elsősorban rossz híre az MLM-nek, nem azért mert az embereknek annyira bűnbakra van szükségük. Az ilyen ál-MLM cégeknek külön kapóra is jön, hogy nem kell 8 általános se az elkezdéséhez, hisz minél tanulatlanabb az illető, annál könnyebb megvezetni. Egy kereskedelemmel foglalkozó cég esetében azért szükségeltetik néminemű tudás.

Voltak persze gondok az Amway-jel is és társaival, de vélhetően időben rájöttek, hogy lehet ezt becsületesen is csinálni, és kiebrudalták a tolvajokfejedelmeit. Ezek a cégek viszont stabilan megállnak a lábukon, és egy idő után esetleg még megélhetést is nyújthatnak. A meggazdagodás duma viszont egyértelműen kamu.

Egy szó mint száz, idehaza tényleg nem tudok 1 olyan MLM-céget se mondani, ahol nem lett volna piszkoskodás (hazai cégre gondolok, nem külföldire), ezt az üzleti modellt kiválóan lehet bűnözésre használni a joghézagok miatt, ezért van ilyen sok ál-MLM. Na ezek valóban piramisjátékok. A cikk amit írtam, egyértelműen ezekre vonatkozott (Botanoo, Zeek, széndioxid-csalás stb.),többnyire ezek szoktak hirdetni álláskereső portálokon is, ami szintén elég etikátlan és szomorú dolog, főleg ekkora munkanélküliség esetében.
Szóval nyilvánvalóan van különbség a valódi MLM, és a köztudatban élő MLM között, ami valóban piramisjáték, tehát nálam az utóbbit kell érteni, a 95%-ot :) Remélem így már konszenzusra jutunk.

sasmadar77 2013.01.09. 13:34:10

@Mítoszromboló: És a többieknek is.

"Ezt egyetlen tisztességes üzleti modellben sem lehet működtetni"

Ebben azért van tévedés, mert nézz meg egy mekit 20-on éves kis pattanásos srác képes elvezetni, mivel megmondják neki, hogy mit és hogyan csináljon.

Az MLM-ben is pont ez van. Mindenkinek megmondják, hogy mit és hogyan csináljon legalábbis, hogy hogyan érdemes. Ettől el lehet térni mivel itt nincs írásos szerződés, hogy csak és kizárólag így lehet.

Viszont az alapokat bárki képes megcsinálni, ahhoz nem kell diploma csak pár alap dolgot kell elsajátítani.

Tudod mi nálunk a telefonos meghívás?

30 magyar szót a meghatározott sorrendben elmondani.
Erre bárki képes.

Miért így? Mert jópár évig tesztelték mások, hogy mi a leghatékonyabb és arra jutottak, hogy az a szöveg a leghatékonyabb a meghívásra.

Van külön arra, hogyha ismerőst hívok meg, vagy ajánlást stb.
A lényeg, hogy adott egy formula.

Pont, mint a mekinél, ahol megmondják, hogy milyen szívószálat rendelj meg és azt mikor és milyen mennyiségben stb.

Szűrés meg sehol sincs és nincs is értelme. Az MLM-et nem a Mariska néni járatta le, hanem az 5% MLM vs 95% piramisjáték arány. Vagyis, hogy az emberek nagy része nem MLM-el találkozik hanem sajnos nagy valószínűséggel piramisjátékkal.

És sokan nem tudják, hogy mi a különbség és hogyan kell megkülönböztetni a kettőt.

Egyszer már leírtam valahol elég részletesen, hogy miért van olyan sok piramisjáték és kevés MLM.

Röviden a lényeg, mondjatok mégegy ennyire egyszerű bűnözési módot:
- Nem feltétlen kell hozzá termék, csak valami virtuális vagy kamu.
- Minimális befektetés kell hozzá, létrehozni egy weboldalt meg egy bankszámlát, plusz kell valaki aki a kifizetéseket kontrollálja.
- Nem nagyon kell kockáztatni semmit sem. Bejegyzem a cégek Afrikába vagy az USA-ba és itthon működtetem.
- A lebukás veszélye iszonyat minimális
- A bevétel viszont több ezer %-os a befektetéshez képest NAGYON RÖVID IDŐN BELÜL.
- Ha bedől akkor valószínűleg sosem derül ki, hogy ki a főkolompos.

Az MLM-hez már elindításhoz is dollár milliók kellenek.

Mivel ez ennyire egyszerű így mindig fognak újabb és újabb ilyen cégek alakulni és egyre több lesz az átvert ember.

Én találkoztam olyannal a zeeknél aki bevallotta, hogy piramisjátékból vett házat és őt nem érdekli, hogy ez is az neki a pénz a lényeg. Miután bedőlt és számon kértem rajtuk, hogy akkor most mi van, egyiktől sem jött válasz, csak méllyen kussoltak.

Leálltam vitázni a zeekesekkel, hogy az mekkora egy átverés, de mind azt bizonygatta, hogy nem az. Nyilván van aki tényleg így gondolta mivel megtévesztették. A megtévesztés pedig az élet bármely területén működik sajnos és vannak akik ebből élnek meg. Pont, mint a hamis Rolexnél az átverés itt is működik, és addig nem tudod, hogy hamis amíg ezt valaki meg nem mutatja neked vagy épp tönkre nem megy. Pont úgy ahogy a piramisjáték bedől.

Na az ilyenek járatják le az MLM-et és nem Mancika néni. Mivel az emberek kb 99%-a nem tudja sajnos megkülönböztetni a kettőt egymástól. Még akkor sem amikor teljesen nyilvánvaló és a neten is hozzáférhető, hogy mik a jó MLM jellemzői.

Az MLM-be is vannak kontárok ez tény, de ennyi erővel minden szakmát ide sorolhatnánk. Voltam én már olyan fodrásznál akihez soha többet nem mentem, pedig az üzlete már több, mint 10 éve működik vagyis van vendégköre ez tény. Úgy tépte a hajam, hogy fájt. Pedig nem volt hosszú csak 6-7 centis.
De bármelyik szakmából hozhatnánk fel példákat.

-----
Reactor. Őszintén örülök, hogy utána néztél a dolgoknak. :)
- És még egy lényeges dolog. Ezek a rendszerek az MLM-el szemben jóval könnyebben működtethetők bárki számára, akár tényleg otthonról is a fotelből.
Plusz a könnyű és gyors pénzkeresést ígérik.

Reactor 2013.01.09. 16:36:35

@sasmadar77: Na, pont ezt írtam én is a cikkben, hogy borzasztó egyszerű visszaélni ezzel az üzleti modellel, és amint látni való,vissza is élnek vele. És ahogy írtam is, a főkolomposokat elképesztően nehéz fülöncsípni, hisz a kamu-MLMnél is "mindenki szem a láncban", gyakorlatilag bárki állíthatja magáról hogy ő csak fogyasztó volt, és mit sem tudott arról hogy átverést ad el. A legjobban egyértelműen a becsületes MLM-mel tolnak ki, hisz amíg ekkora a becsapottak száma, a valódihoz sem mernek csatlakozni...

sasmadar77 2013.01.09. 17:07:05

@Reactor:

Igen, most inkább nehezebb a munka, mint régen amikor még nem volt ennyi szélhámos és nem voltak ilyen-olyan "olcsójános netes" lehetőségek.

Mi késztetett arra, hogy utána járj a dolgoknak?

sasmadar77 2013.01.09. 17:32:10

Sok esetben azért is tudnak büntetlenül működni az ilyen cégek, mert a károsultak nem mernek feljelentést tenni. Engem már több Emgoldexes keresett meg, hogy segítsek nekik. És amikor azt mondtam, hogy tegyenek feljelentést akkor azt írták, hogy nem mernek, mert félnek a következményektől. Hogy menni kell a bíróságra meg a rendőrségre stb.

Pedig nem nagy kunszt én is voltam már tanú, egyszer kellett menni kihallgatásra utána meg egy tárgyalásra és ennyi.

Mítoszromboló 2013.01.09. 19:26:38

@sasmadar77: Értem a hasonlatodat a mekivel, bár nem teljesen fedi szerintem. A mekinél való igaz, hogy a 20éves pattanásos csávó is elvezeti a céget, de rögtön az első naptól bért kap, és ha nem úgy és nem azt csinálja, amit mondanak neki, el lehet menni. MLM-ben sajnos ott a baj, amit írtam is, hogy sokan nem tartják be az egyszerű és évek alatt kidolgozott szabályokat, hanem mennek a fejük után. Így lesz sok MLM üzletet indítóból szimpla kereskedő, hogy elkezdi árulni a terméket hagyományos módon például. Minden egyéb kijelentéseddel teljesen egyet értek, sajnos a 95% piramis nagy kárt okoz az MLM-nek, de fogalmam sincs, hogyan lehetne ez ellen tenni valamit. A megelőzés a legjobb. Mindig ezt mondom akik hozzám jönnek. Nézzék meg van-e bejegyzett magyar cég mögötte, van-e vezetékes száma, van-e ÁSZF-e? El kell olvasni részletesen a feltételeket és természetesen alaposan körbe kell járni a céget, mert a hírnevet is könnyen el lehet játszani. Például a zeekes ismerőseid nem tudom kiket tudnak ezek után megszólítani bármivel is?

sasmadar77 2013.01.09. 20:25:10

@Mítoszromboló:

Mondhatnám, hogy ha a 20 éves suhancnak van 160misije és megveszi a franchise jogot akkor onnantól van egy működő rendszere, amit csak működtetni kell. Persze ehhez kell 160misi vagy mennyi most egy meki nyitás. És ennek jópár év a megtérülési ideje.

Mivel vállalkozást vállalkozással hasonlítsunk.

Az meg ha valaki nem úgy csinálja ahogy javasolják az nem a rendszer hibája hanem az övé.

Hagyományos vállalkozóknak sem véletlenül vannak piszok drága képzések ahol tanítják őket, hogy mit és hogyan érdemes. Persze az sem garancia a sikerre.

Az MLM-nél azért jóval kisebb kockázattal és eredményesen lehet dolgozni, hogyha valaki azt csinálja amit kell, ahogy a mekinél vagy bármely más franchise rendszernél.

Én sem mindig azt csináltam feladtam hirdetést értékesítő munkára NULLA lett az eredménye. Azóta letettem róla, de senki sem tiltotta meg, hgoy ne csináljam. És ha elrontok valamit nem lesz oda az egész üzletem és nem is csesz le érte senki sem.

Voltam úgy vállalkozó, hogy volt főnököm és ha elszúrtam valamit akkor jött a lecseszés. Kb olyan volt az egész, mintha vállalkozó rabszolga lettem volna. 1.5 hónapig bírtam ott, aztán gyorsan felbontottam a szerződést.

Az MLM-nél is lehet valaki a hálózat rabja ha rosszul csinálja, viszont a hagyományos vállalkozásnál erre jóval több példa van.

A legtöbb vállalkozónak pont az a gondja, hogy a vállalkozása rabja. Dolgozik napi 10-14 órát is még akár hétvégén is, viszonylag sok pénzt keresnek, de nem tudnak elszakadni a munkától.

A legtöbbje lecserélné ezt még akár a jövedelme felére vagy kevesebbre is, csak legyen több ideje és nyugodalma.
Viszont ezt meglépni megintcsak kevesen lépik meg. Pont azért, mert nem tudják mi az MLM vagy mert félnek a változástól a legtöbb ember fél.
Rosszabb esetben belefutnak az emgoldex, zeek és hasonló cégekbe. Aztán azt hiszik, hogy az az MLM és persze csalódnak.

sasmadar77 2013.01.09. 20:28:26

@Mítoszromboló:
Ha már van írásos szerződés (nem e-cucc) az már valami. Valahol ott kezdődik egy komoly cég.

Reactor 2013.01.09. 20:32:59

@sasmadar77: Igazság szerint az, hogy ha ennyi forrás ugyanazt állítja anélkül hogy tudná, mit írt a másik, akkor biztos hogy igazuk van. Na, és erről felkerestem olyan embereket, akik jelenleg részt vesznek MLM modell alapú értékesítésben. Arra ügyeltem, ne Zeekes meg más ilyen tasakosleves-alapú hirtelen felhúzott MLM-tagok legyenek, hanem lehetőleg olyat, aki valóban ebből él meg. Ők mondták, hogy valóban nagyon vékony a különbség a valódi MLM és 95%-MLM között, és iszonyú könnyű átlépni a határt, épp ezért nem is csodálkoztak a véleményemen. Direkt olyanokat kerestem meg,akik nem beszervezni akarnak, és nem hallok tőlük ilyen "a haveromnak már fizettek" meg "milliomos lettem 3 hónap munkával" bepalizásokat. Egyikük, ha jól tudom, az elején 45 ezret keresett, és mondta is, hogy ilyenkor még nem lehet megélni belőle. Na innen tudtam meg, hogy érdemes hinni nekik :) Na őket érdemes volt megkérdezni, mert nem volt mögöttes szándék a válaszaik mögött.
Ez a baj az MLM-rendszerekkel, hogy mire észreveszi az ember, hogy kamu, addigra már késő...

sasmadar77 2013.01.10. 00:17:25

@Reactor:
Én sem akartam senkit beszervezni meg nem is szoktam azt mondani, hogy milliókat lehet keresni 3 hónap alatt. Bár van rá példa, hogy eléri valaki az 1millió Ft/hót 3 hónap után. Úgy 10 évente egy-két ember/cég vagy még kevesebb hajlandó ennyi munkát bele tenni ilyen rövid idő alatt.

Azért annyira nem lenne nehéz eldönteni, hogy melyik mi, mert sok esetben elég nyilvánvaló. Csak tisztában kellene lenni azzal hogy mit kell nézni.

Randy Gage jól összefoglalja, hogy miként kell céget választani és kiszűrni a kamukat. Eddig ez a legjobb módszer amit találtam, valahol az elején ír róla.

Hogyan építsünk MLM pénzgyárat
cl.ly/2V0R021j1S2g

sasmadar77 2013.01.10. 01:31:41

@Reactor:

Csak nem k.géza volt az egyik aki rávezetett erre. :)

Reactor 2013.01.10. 21:37:09

@sasmadar77: k.géza kicsoda?

Nem online történt a dolog, hanem élőben :) Minden ember ismer egy másikat, hát megkértem pár Lambda teamert, keressenek olyan embereket, akik huzamosabb ideje MLM-ben részt vettek. Nem volt könnyű dolguk, mert először csak becsapottakkal találkoztak, aztán végül sikerült 3 olyan embert találni akik szerintük megbízhatóak voltak. Hát megkértem őket, hozzanak össze velük, és kikérdeztem őket. Az egyiket Ferencnek hívták, a másik kettő nevére már nem emlékszem. Na, és tőlük hallottam. Mindhárman kiemelték ezt a két dolgot, hogy nem vagyonokat ígérnek, és több mint 5 éve vannak a piacon.

A többit pedig már tudod. Hát, nem volt könnyű rájuk találni, de végül sikerült. A hazai helyzet alapján nem is csoda, ha átverésből 95% van, a becsületes MLM-ből meg 5%...azt nem tudom, a külföldi átverős üzletek hogy a fenébe jutnak el ide ilyen gyorsan.

neck90 2013.03.19. 01:38:14

Érdekes témának tartom ezt, hogy jó-e az MLM vagy nem. Szerintem igen is jó, és megéri foglalkozni vele. Csak meg kell találni a megfelelő céget.

Olvastam, hogy akkor miért nincs tele a világ MLM milliárdosokkal. Azért, mert a '60-as évek környékén, alakult meg ez az egész rendszer, és utána sokan rájöttek, hogyan lehet ezt illegálisan beállítani, mert sok cég MLM-nek hívja magát, mikor semmi köze sincs hozzá, és piramisrendszer felépítésű, holott a normális MLM cégek egyike se piramis. (Akit érdekel küldhetek neki képet, egy MLM rendszer hálózatának a felépítéséről és egy piramis rendszerről) És mivel anno sok embert átvertek ezzel a stratégiával, így kialakult egy olyan látkép az MLM-ről az emberekben, hogyha meghallják már egyből elküldenek melegebb éghajlatra. A másik dolog, hogy nincs sok MLM milliomos, hogy olyan világban élünk, ahol az iskolákban azt tanítják meg az embernek, hogyan legyen rabszolga, arra tanítanak, hogy azért kell tanulnunk, hogy utána egész életünkben dolgozzunk. Helyén is van így mert minden szakmához kellenek a kiválóságok, és kell a munkaerő. Nagy probléma lenne ha mindenki hálózatépítő lenne.

Másik dolog, hogy mert fizetni kell a továbbképzést, ha van és csak üzletkötők, meg jó kommunikációs készséggel rendelkezők tudják ezt megcsinálni. EZ baromi nagy tévhit. A válaszom rá a következő hogy miért: Mivel ez egy vállalkozás, és az a célja az embernek, hogy sikeres legyen (és ezt nem tanítják meg az iskolában, ami nagy hiba) és ezt azáltal tudja elérni az ember hogy képzi magát. Vannak remek könyvek amiket lehet venni ezzel kapcsolatban, és azért vannak fejlesztő tréningek, továbbképzések stb. adott MLM-cégeknél. Igazából az egész hálózatépítés is egy iskola, itt is tanulni kell. Meg lehet tanulni, hogy lehet az ember sikeres, és ezért meg is fizetik, ha kellő energiát és időt belerak. Szerencsére az MLM amiben benne vagyok, ezt mind megadja, és még ráadásul megfizethető áron. Olyan az egész, mintha egyetemen tanulnánk, csak itt idővel megtérül a befektetett pénz és energia. Ez az idő nem hónapokban értendő. A hálózatépítésben a rövid idő 2-3 maximum 5 év.

Az emberek 95%-a miért bukik bele mégis?
-mert a rövid idő nekik pár hónapot jelent, és azonnali eredményt akarnak látni
-nem néznek utána az adott cégnek. Biztos háttérrel kell rendelkeznie.
-nem kapnak megfelelő képzést, hogy hogyan kell profin csinálni ezt az egészet
-erőszakosak az ismerőseikkel, ha nem lépnek be azonnal
-aki beléptette őket, utána magukra hagyják őket, és fingjuk nincs semmiről, mit hogyan kell csinálni.

Tomé 2013.04.30. 15:15:21

csatlakozzatok az MLM és piramisjáték ellenes facebook mozgaolmhoz:
www.facebook.com/pages/Mondjunk-NEMet-az-MLMre/154291888081050

hollosimarika 2014.06.04. 19:43:35

Kedves Kioktató!!
Látszik, hogy fogalmad sincs róla mi is az MLM. Hogy lehet ismeretek nélkül véleményt mondani? Én sem mondok rólad semmit, mert nem ismerlek. Mitszolnál, ha mindennek lehordanálak? Az ilyen tudatlanok miatt van még mindig rossz híre az MLM-nek. Pedig semmi átverés nincs benne. Ez egy fordított kereskedelem. Nem a vevő megy a boltba, anem a bolt megy hozzá. Egy komoly cég nem engedheti meg magának, hogy gagyi termékekt sozon rá hiszékeny emberekre. Valós igényeket elégítenek ki a kínálatukkal. Dolgozni, tanulni kell!! De ez az egyetlen olyan üzlet, ahol visszatérő jogdíj alapú havijövedelmed lehet ami örökölhető!!

Biff Tannen55 2018.07.05. 08:48:39

@hollosimarika: Még mindig így látod? Sajnos vagy sem a cikk teljes tartalma megallja a helyét. Etikátlanul drágák a cuccok, és nem lehetséges garantálni, hogy rendszeresen vásárolnak belőlük. Emiatt folyamatosan új ügyfeleket kell keresni, miközben az egész körülöttem lévő kereskedelmi rendszer a maga pénzügyi és marketing erejével vadászik az ügyfelem pénzre. Ha egy szóval akarnám jellemezni az Mlm-et, azt mondanám szélmalomharc vagy hiábavalóság. 1000x többet ér főállás mellett kiáltani a vállalkozóit és eljezdeni valamit, amivel jobbitod a hír nevedet. De ha már 25 éve mindenki úgy ismer, hogy autoszerelő vagy, elég gáz, hogy máról - holnapra táplálkozási tanácsadó lettél, csak mert megvettel egy kezdő csomagot és el mentél 3 rendezvényre. Csak zavart kelt az ember az ismerősei fejében! Egyszerű munka, jó hírnév, megélhetés. Az Mlm csak szélkergetés. Ha ma még nem jöttél rá, az csak azért van, mert nincs kellő tapasztalatod. 1-2 év bőven elég, hogy lasd: nem létezik ebből megelni hosszú távon.
süti beállítások módosítása