Szerencsére egyetlen ismerősöm sem vett részt annak idején a Vertical Invest fantasztikus befektetési bulijában 2003-ban, az Indexen akadtam erre a hírre:

 

Hat év nyomozás + bírósági tárgyalás után most született meg az elsőfokú ítélet, fejenként 3-5 év között kaptak egy befektetési szövetkezet volt vezetői. Hogy mit kellett ezért tenni? Kb. 1500 embertől fejenként átlag egymilliót elkunyerálni, majd kb. egymillárd forinttal jó messzire futni.

Természetesen eszem ágában sincs szegény károsultakon sopánkodni, akik hosszú évtizedek munkája árán összekuporgatott kis pénzüket bízták csalókra, akik gondolom csinos, dekoratív és megnyerő stílusban luxusingatlan-fejlesztésekben kínáltak részesedést, és ezért a piaci kamat többszörösét ígérték. Azon sem keseregnék, hogy ezen mi tart hat évig kideríteni, hogy az eltűnt pénznek nem leltek a nyomára és az időközben elfogott vádlottat miért engedték el (ötmillió óvadékért).

A véleményem az, hogy ha valaki annyira hiszékeny, meggondolatlan és felületes, hogy megtakarítását az első jöttmentre rábízza, és a legminimálisabban sem kezd el gyanakodni, hogy vajon ezek miből tudnak dupla kamatot adni, egyáltalán ki ez a cég, milyen a múltja, mennyire számonkérhető, stb., az megérdemli. Sajnos van valamilyen misztikus összefüggés, mely szerint a pénz idővel mindig az arra leginkább "érdemesekhez" vándorol. :)

Arról meg nem is beszélve, hogy a nyomozás + bírósági tárgyalás + kiadatás, stb. költségeket szívem szerint a károsultakkal fizettetném meg, ugyanis ha ők nem lettek volna hülyék, akkor ez a bűncselekmény meg sem történik és ezek a kiadások nem jelentettek volna a Költségvetésnek milliós (akár tízmilliós) kiadást. Ha már demagógia...

Persze nem azt mondom, hogy ez általánosságban, minden ügy minden károsultjára igaz, de ott, ahol ordítóan kilóg a lóláb, elgondolkodnék rajta, hogy a tagok áldozatok-e vagy inkább bűnrészesek.

 

Szolgálati közlemény! Írd meg, hogyan járt pórul ismerősöd (esetleg te magad)  a saját hibájából, hátha tanulhatunk az esetből. Elérhetőség a szerzőre kattintva.

hülyeségszint: (4/5)
szerintetek: (1/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://kioktato.blog.hu/api/trackback/id/tr111143022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása